Araştırma Makalesi

Yûsuf eş-Şârûnî’nin ez-Zihâm adlı hikâyesi üzerine bir tahlîl denemesi

Sayı: 38 21 Şubat 2024
PDF İndir

Yûsuf eş-Şârûnî’nin ez-Zihâm adlı hikâyesi üzerine bir tahlîl denemesi

Öz

Bu makalede, 1924-2017 yılları arasında yaşamış, kısa hikâye yazarı ve eleştirmen Yûsuf eş-Şârûnî’nin hayatı ve ez-Zihâm (الزحام) hikâyesi aktarılacaktır. Yûsuf eş-Şârûnî, kısa hikâye, roman, Arap kültürü araştırmaları, eleştiri eserleri, biyografiler, seyahat eserleri, lirik nesir gibi farklı alanlarda pek çok eser kaleme alan Mısırlı bir yazardır. Mısır’da ve Mısır dışında ismini duyurmayı başararak modern Mısır edebiyatında XX. yüzyılın önde gelen yazarlarından biri olmuştur. Yayımladığı eserlerle çeşitli ödüllere de lâyık görülmüştür. Yazar, Muhammed Abdülhalîm Abdullah, Abdülhamîd Cûde es-Sahhâr, Yûsuf es-Sibâ‘î, Yûsuf İdrîs, Yahyâ Hakkî, Bedir ed-Dîb, Necîb Mahfûz gibi döneminin ünlü isimleriyle bir arada yaşamış ve onlarla birlikte modern Mısır edebiyatı alanına katkı sağlamıştır. Bununla birlikte yazarın ismi Türkiye’de neredeyse hiç duyulmamıştır. Bu araştırma ile hakkında herhangi bir çalışma bulunmayan eş-Şârûnî’nin, ülkemizde bu alanla ilgilenen okuyuculara tanıtılması önem arz etmektedir. Edebiyat kariyerine kırklı yılların sonlarında kısa hikâyeler yazarak başlayan Mısırlı yazar Yûsuf eş-Şârûnî, edebî ve tarihî pek çok ilmi araştırma, Arap geleneği üzerine tanıtım kitapları, roman, kısa hikâyeler, lirik nesir, eleştiri hakkında koleksiyonlar, biyografiler ve çeviriler olmak üzere elliden fazla kitap yayımlamıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alsharekh. “Yûsuf eş-Şârûnî”. Erişim 10 Ağustos 2023. (archive.alsharekh.org)
  2. Alyaum. “Yûsuf eş-Şârûnî”. Erişim 11 Temmuz 2023. (alyaum.com)
  3. Dirğâm, ‘A. “Yûsuf eş-Şârûnî ve ‘âlemühü’l-kısasî”. Ahewar. Erişim 17 Temmuz 2023. (ahewar.org)
  4. Donohue, J. J.- Tramontini L. (2013). A‘lâmü’l-edebi’l-‘Arabiyyi’l-muâsır- Siyer ve siyer zâtiyye. Beyrut: Nusûs ve dirâsât.
  5. Görgün, H. (2004). “Mısır”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. (Cilt 29/569-575). Ankara: TDV Yayınları.
  6. el-Hadîdî, M. (2003). Müdrekâtü’n-nefs fî kısasi Yûsuf eş-Şârûnî. (Doktora Tezi). Londra: Londra Üniversitesi.
  7. Hâfız, S.- Cobham, C. (1998). A Reader of Modern Arabic Short Stories. Londra: Saqi Books.
  8. ‘İrfân, R. M. (2015). Suveru’n-nehda fî a‘mâl Yûsuf eş-Şârûnî. (Yüksek Lisans Tezi). Mısır: Benha Üniversitesi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Arap Dili, Edebiyatı ve Kültürü

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

21 Şubat 2024

Gönderilme Tarihi

5 Ocak 2024

Kabul Tarihi

20 Şubat 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Sayı: 38

Kaynak Göster

APA
Doruk, A. (2024). Yûsuf eş-Şârûnî’nin ez-Zihâm adlı hikâyesi üzerine bir tahlîl denemesi. RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 38, 1151-1202. https://doi.org/10.29000/rumelide.1440034