Araştırma Makalesi

Malta edebiyatı üzerine: Tarihsel bir bakış

Sayı: 22 21 Mart 2021
PDF İndir
TR EN

Malta edebiyatı üzerine: Tarihsel bir bakış

Öz

Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Malta’da kullanılan konuşma ve yazı dilleri aynı doğrultuda çeşitlilik göstermiştir. Sami dil ailesinden olan Maltaca; Arapça ve İtalyanca kelimelerden oluşur ve Latin harfleriyle yazılır. İki farklı dil ailesinden unsurların bir araya geldiği bu dilin doğal olarak kendisine uygun alfabeyi edinmesi zor olmuştur. Dolayısıyla Maltacanın standart bir ortografiye sahip olması ancak 20. yüzyılın başlarında gerçekleşmiş ve edebî dil olarak kullanımı da bu yüzyıldan sonra yaygınlaşmıştır. Fakat daha öncesinde yazımdaki bazı tutarsızlıklarla birlikte az sayıda da olsa Maltaca yazılmış esere rastlanmıştır. Kabul edilen Maltaca ilk edebî metin ise 15. yüzyılda yazıldığı düşünülen Pietru Caxaro’nun Il-Kantilena’sıdır. 18. yüzyıla gelinceye dek Maltaca edebî eserlerin şiir ağırlıklı olduğu ve genellikle rahipler gibi din adamları tarafından kaleme alındığı görülür. Bu yüzyılda görülen ilk nesir türü eserler, hutbe ve dinî metinler olmuştur. Özellikle 19. yüzyıldan 20. yüzyıl başlarına kadar Malta edebiyatında göç teması ve Müslüman ya da Türk imajı ağırlıklı olarak işlenmiştir. Malta edebiyatındaki eserler üzerinde genellikle İtalyan edebiyatının etkisi olduğu görülür. Bu makalede Malta edebiyatının genel tarihçesinden kısaca bahsedildikten sonra ağırlıklı olarak Maltaca yazılmış edebî eserler üzerinde durulacağından 15.-21. yüzyıllar arasındaki dönemin temel taşlarını oluşturan şahsiyetler ve onların eserleri, etkilendikleri dünya edebiyatları ve izledikleri metotlar; İlk eserler, Taklit dönemi (18.ve 19. yüzyıllar) ve 20. yüzyıldan günümüze olmak üzere üç başlık altında ele alınacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Axiaq, J. (2005), Dwardu Cachia 1857-1907, Il-Furjana, Malta: Pubblikazzjoni APS Bank Ltd.
  2. Borg, O. (2010), Minn Mary Meylak sa Simone Inguanez: Identitajiet u Perspettivi, (Yayımlanmamış master tezi), Malta Üniversitesi, Malta.
  3. Cachia, Mons. L. (2011), Dun Karm – Il-Ħajja tal-Poeta Nazzjonali, Malta: Best Print Ltd.
  4. Cassar, M. (2007), Il-Konti Saint-Priest, Gioacchino Navarro, u l-Ewwel Poeżiji ppubblikati bil-Malti, Symposia Melitensia, 4, 53-65.
  5. Cassola, A. (1998-1999), The Vision of the Muslim in Early Maltese Poetry (Eighteenth-Nineteenth Centuries), Scripta Mediterranea, XIX-XX, 77-92.
  6. Cassola, A. (2000), The Literature of Malta: An Example of Unity in Diversity, Malta: Minima Publishers.
  7. Cremona, V. A. (2014), Maltese Theatre, National Identity and Theatre in Maltese, Melita Historica, 16(3), 129-138.
  8. Caruana Dingli, P. (2018), The Culture of Writing in Late Sixteenth-Century Malta: Oliviero and Caterina Vasco’s Charitable Deed, International Institute for Baroque Studies, 2(2), 47-62.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Dilbilim

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

21 Mart 2021

Gönderilme Tarihi

10 Şubat 2021

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Sayı: 22

Kaynak Göster

APA
Yücetürk Kurtulmus, G. (2021). Malta edebiyatı üzerine: Tarihsel bir bakış. RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 22, 801-818. https://doi.org/10.29000/rumelide.897883