Nusayrî Gençlerinin Dini Eğitimi ve Amcalık Kurumunun İşlevi
Öz
İslam mezheplerinden olan ve Şiî gulât fırkalardan sayılan Nusayrîlik; her mezhep/inanç/dini grup/cemaat gibi kendi akide ve fikirlerinin devamlılığı, inanç esaslarının nesilden nesile aktarımı ve yeni yetişen çocuklarının Nusayrî itikadıyla büyümeleri için bazı metot ve yöntemler geliştirmişlerdir. Bunların başında ise dini eğitimin sistemli olarak verilmesi için tarihi süreçte oluşan amcalık kurumu gelmektedir. Bu kurum vasıtasıyla Nusayrî gencinin inancıyla alakalı belli başlı dini eğitimi alması sağlanır. Bu eğitim dine/mezhebe giriş töreni ile belli ritüeller şeyh ve cemaat huzurunda icra edilerek gerçekleştirilir. Dini eğitim süreci nihayetinde Nusayrî akidesi, ibadetler, Hz. Ali’nin konumu, helaller-haramlar, Nusayrîler için önemli simalar, Nusayrî kültürü, gelenek ve görenekleri, toplumsal hayatta uyulması gereken kaideler gibi birçok konuda dini eğitim verilir. Bu eğitim sürecinde sır olarak kabul edilen Nusayrî inancı esaslarının muhafazası için yemin ettirilen ve kendisine telkinde bulunulan genç birey şeyhin ve cemaatin tasvibiyle yeni bir doğuşla Nusayrîliğe asıl anlamında adım atmış olur. Bu çalışmada amacımız Nusayrî toplumunda verilen dini eğitimi ve muhteviyatını incelemektir. Ayrıca Nusayrî gençlerinin dini eğitiminde başat rol oynayan amcalık kurumunun işlevi, mezhebe giriş merasimleri ile din adamları sınıfının dini eğitimdeki yeri de çalışmamız boyunca ele aldığımız önemli olan hususlardır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Aslan, Cahit. “Nusayriler’de ‘Amcalık’ Kurumu ve İşlevleri”. Antakiyat: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi I/2 (2018), 202-214.
- Aydın, Ayhan. Günümüz Alevi, Bektaşi, Mevlevi, Nusayri İnanç ve Toplum Önderlerinin Görüş ve Düşünceleri. İstanbul: Cem Vakfı Yayınları, 2006.
- Bulut, Halil İbrahim. “Tarih, İnanç, Kültür ve Dini Ritüelleriyle Nusayrilik”. Ortadoğu Yıllığı 7/7 (ts.), 579-614.
- Çağımlar, Zekiye. “Adana’da Çocuğa Bağlı İnançlar ile Bunlara Bağlı Pratiklere Genel Bir Bakış”.
- ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TÜRKOLOJİ ARAŞTIRMALARI MERKEZİ, ts. Erişim 29 Eylül 2023 Çağımlar, Zekiye. “İnanç Merkezlerinden Adana’da Nusayrilerin Doğum, Düğün, Bayram ve Özel Günlere Ait İnanç ve Pratikleri”. Uluslararası Türk Dünyası İnanç Merkezleri Kongresi, 333- 363.
- Çapar, Mustafa. “Arap Alevîliğinde (Nusayrîlik) Amcalık Geleneğinin Sosyal/Kültürel Temel ve Tezahürleri”. Geçmişten Günümüze Alevilik I. Uluslararası Sempozyumu 1 (2014), 667-681.
- Çatlı Özen, Gökçen. “Nusayrilikteki Amcalık Geleneğinin Yorumlanması”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 86 (2018), 45-59.
- Er, Piri. “Sözlü Gelenekten Derlemelerle Hatay Alevileri (Nusayrîler) ve İnanç Esasları”. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 54, Nusayrîlik özel sayısı (2010), 277-290.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
30 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi
4 Kasım 2023
Kabul Tarihi
19 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Cilt: 3 Sayı: 2
APA
Yoldaş, M. H., Kaynarca, B., & Yıldırım, N. (2023). Nusayrî Gençlerinin Dini Eğitimi ve Amcalık Kurumunun İşlevi. RUSUH Uşak Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dergisi, 3(2), 140-156. https://izlik.org/JA38EX83RZ
AMA
1.Yoldaş MH, Kaynarca B, Yıldırım N. Nusayrî Gençlerinin Dini Eğitimi ve Amcalık Kurumunun İşlevi. RUSUH. 2023;3(2):140-156. https://izlik.org/JA38EX83RZ
Chicago
Yoldaş, Mehmet Hanifi, Burhan Kaynarca, ve Nevzat Yıldırım. 2023. “Nusayrî Gençlerinin Dini Eğitimi ve Amcalık Kurumunun İşlevi”. RUSUH Uşak Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dergisi 3 (2): 140-56. https://izlik.org/JA38EX83RZ.
EndNote
Yoldaş MH, Kaynarca B, Yıldırım N (01 Aralık 2023) Nusayrî Gençlerinin Dini Eğitimi ve Amcalık Kurumunun İşlevi. RUSUH Uşak Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dergisi 3 2 140–156.
IEEE
[1]M. H. Yoldaş, B. Kaynarca, ve N. Yıldırım, “Nusayrî Gençlerinin Dini Eğitimi ve Amcalık Kurumunun İşlevi”, RUSUH, c. 3, sy 2, ss. 140–156, Ara. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38EX83RZ
ISNAD
Yoldaş, Mehmet Hanifi - Kaynarca, Burhan - Yıldırım, Nevzat. “Nusayrî Gençlerinin Dini Eğitimi ve Amcalık Kurumunun İşlevi”. RUSUH Uşak Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dergisi 3/2 (01 Aralık 2023): 140-156. https://izlik.org/JA38EX83RZ.
JAMA
1.Yoldaş MH, Kaynarca B, Yıldırım N. Nusayrî Gençlerinin Dini Eğitimi ve Amcalık Kurumunun İşlevi. RUSUH. 2023;3:140–156.
MLA
Yoldaş, Mehmet Hanifi, vd. “Nusayrî Gençlerinin Dini Eğitimi ve Amcalık Kurumunun İşlevi”. RUSUH Uşak Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dergisi, c. 3, sy 2, Aralık 2023, ss. 140-56, https://izlik.org/JA38EX83RZ.
Vancouver
1.Mehmet Hanifi Yoldaş, Burhan Kaynarca, Nevzat Yıldırım. Nusayrî Gençlerinin Dini Eğitimi ve Amcalık Kurumunun İşlevi. RUSUH [Internet]. 01 Aralık 2023;3(2):140-56. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38EX83RZ