Araştırma Makalesi

20. YÜZYILDA DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE ORTAYA ÇIKAN POPÜLER RİTÜELLER

Sayı: 3 31 Aralık 2024
PDF İndir
TR EN

20. YÜZYILDA DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE ORTAYA ÇIKAN POPÜLER RİTÜELLER

Öz

Bu çalışma, geleneksel olarak modern öncesi toplumlarla ilişkilendirilen ritüellerin modern bağlamlarda nasıl evrimleştiğini veya yaratıldığını incelemeyi amaçlamaktadır. Küreselleşme, ticarileşme ve bireyselleşme gibi faktörlerden etkilenen modern toplumun, çağdaş sosyal ve kültürel ihtiyaçları karşılamak için ritüelleri nasıl üretmeye ve dönüştürmeye devam ettiğini araştırmaktadır. Ritüeller ile modern toplumlar arasındaki dinamik ilişkiyi vurgulamakta ve ritüellerin sosyal ve kültürel değişimlere uyum sağladığını ve evrimleştiğini göstermektedir. Ritüeller, genellikle kurallara tabi olan, toplumsal normları güçlendirmeye, geçişleri kutlamaya ve kimlik oluşturmaya hizmet eden sembolik eylemler olarak tanımlanabilir. Weber, modern ritüellerin kutsal anlamını yitirdiğini, rasyonalizasyon altında kimlik ve toplumsal örgütlenme araçları haline geldiğini söylerken, Durkheim, ritüellerin seküler veya modern biçimlerde bile toplumsal uyumun anahtarı olduğunu vurgulamaktadır. 20. yüzyıl ritüel gelişmeleri hakkında veri toplamak ve analiz etmek için bu çalışmada hızlı tarama yöntemi kullanılmıştır. Hızlı tarama yöntemi, genel eğilimleri belirlemek için geniş verileri hızla derlemeyi amaçlayan bir yöntemdir. Bu yaklaşım, ana temaları belirlemeyi kolaylaştırır ve daha derin bir araştırma için bir temel sağlamaktadır. Sonuç olarak modern toplum bir yandan yeni ritüeller icat ederken diğer yandan da geleneksel olarak kök salmış ritüelleri de kapitalizm ve dijital kültür aracılığıyla yeniden şekillendirilmektedir. Biçimleri ve anlamları modern toplumsal ihtiyaçlara yanıt olarak evrimleşse bile, sosyal bağları beslemede ve kimliği ifade etmede hayati önemlerini sürdürmektedirler.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bell, C. (1997). Ritual: Perspectives and Dimensions. Oxford University Press.
  2. Durkheim, E. (2008). The elementary forms of religious life (C. Cosman, Trans.). Oxford University Press. (Original work published 1912).
  3. Durkheim, E. (1972). Religion and ritual. In A. Giddens (Ed.), Émile Durkheim: Selected writings (pp. 219-238). Cambridge University Press.
  4. Goffman, E. (1967). Interaction Ritual: Essays on Face-to-Face Behavior. Pantheon Books.
  5. Handler, R., & Linnekin, J. (1984). Tradition, Genuine or Spurious. Journal of American Folklore, 97(385), 273-290.
  6. Moore, S. F., & Myerhoff, B. G. (1977). Secular Ritual. Van Gorcum.
  7. Rappaport, R. A. (1999). Ritual and Religion in the Making of Humanity. Cambridge University Press.
  8. Turner, V. (1982). From Ritual to Theatre: The Human Seriousness of Play. PAJ Publications.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Kültür Sosyolojisi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

16 Aralık 2024

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2024

Gönderilme Tarihi

27 Kasım 2024

Kabul Tarihi

2 Aralık 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Canatan, K. (2024). 20. YÜZYILDA DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE ORTAYA ÇIKAN POPÜLER RİTÜELLER. Sosyal Aktörler ve Deneyimler Dergisi, 3, 1-16. https://izlik.org/JA74YA85LS

Creative Commons

Bu derginin içeriği https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ altında lisanslanmıştır.

Content of this journal is licensed under https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

33879