Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bir üniversitedeki Türk ve yabancı uyruklu öğrencilerin sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlarının araştırılması

Yıl 2023, , 654 - 660, 01.12.2023
https://doi.org/10.52880/sagakaderg.1372357

Öz

Giriş ve Amaç: Sağlıklı beslenme, erken çocukluk döneminden itibaren insan sağlığını etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Özellikle uygun bir beslenme düzeni kişinin kanser, tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık ve obezite gibi yaşamı tehdit eden hastalıklara yakalanma riskini azaltabilir. Bu çalışmanın amacı, bir üniversitede eğitim gören Türk ve yabancı uyruklu öğrencilerin sağlığın korunması ve geliştirilmesi için en önemli unsurlardan biri olan sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlarını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Yerleşkesi’nde öğrenim göre ürk ve yabancı uyruklu öğrenciler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan bir anket formu ve Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ) ile yüz yüze ve çevrimiçi anket yöntemiyle toplanmıştır. Toplanan verilerin istatistiksel analizi SPSS 25 paket programı ile yapılmıştır. Bulgular ve Sonuç: Çalışmaya katılanların %73.32’si kadın %26.68’i erkek, %72.33’ü Türk, %27.67’si yabancı uyrukludur. Uyruklar arasında Beden Kütle İndeksi (BKİ) açısından anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır (p>0.05). Her iki grup için Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği puanları ile cinsiyet arasında anlamlı bir farklılık yoktur (p>0.05). Türk öğrencilerin yabancı uyruklu öğrencilere göre Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği puanları anlamlı düzeyde yüksektir (p<0.05). Bu çalışmanın sonucunda Türk öğrencilerin yabancı uyruklu öğrencilere göre daha ideal düzeyde sağlıklı beslenme tutumu olduğu saptanmıştır. Fakat her iki grupta da sağlıklı beslenme tutumu yetersiz olan öğrencilerin oranı dikkat çekicidir. Sağlıklı beslenmenin geliştirilmesi için yaşamlarının en üretken çağında olan üniversite öğrencileri desteklenmelidir. Öğrencilere beslenme eğitimi verilerek bilinçlenmeleri sağlanmalı, öğrencilerin sürece aktif olarak dâhil olabildiği uygulamalar ve etkinlikler gerçekleştirilmelidir.

Kaynakça

  • Addo IY, Brener L, Asante AD, de Wit J. (2022) Moderating Effects of Socio-Demographic Factors in Associations Between Acculturation and Dietary and Physical Activity Behaviours: a Study of Australian Residents Born in Sub-Saharan Africa. J Int Migr Integr, 8;23(4):2195–217.
  • Agwu, C., Holubhycha, H., & Maliarova, L. (2019). Hygienic features of the diet of foreign medical students considering their national cultures. Актуальні проблеми сучасної медицини, (3), 36-41.
  • Arcelus, J., Mitchell, A. J., Wales, J., & Nielsen, S. (2011). Mortality rates in patients with anorexia nervosa and other eating disorders: a meta-analysis of 36 studies. Archives of general psychiatry, 68(7), 724-731.
  • Atanasova, V., Gatseva, P., Bivolarska, A., & Fronas, G. (2014). Body mass index and food frequency intake of foreign medical students. Trakia J Sci, 12(Suppl 1), 367-70.
  • Aysin E. (2019) Amerika Birleşik Devletleri’nde Yaşayan Türk Göçmenlerin Beslenme Alışkanlıklarının Kültürel Değişiminin Belirlenmesi [Doktora Tezi] Başkent Üniversitesi, Ankara Baysal A. (2011), Beslenme (11. Baskı), Hatipoğlu Yayınevi
  • Cena, H., & Calder, P. C. (2020). Defining a healthy diet: evidence for the role of contemporary dietary patterns in health and disease. Nutrients, 12(2), 334.
  • Demir, G. T. & CİCİOĞLU, H. İ. (2019). Sağlıklı beslenmeye ilişkin tutum ölçeği (SBİTÖ): Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 4(2), 256-274.
  • Gelashvili, M., Lobjanidze, M., Antia, K., & Lobjanidze, T. (2020). Nutrition and physical activity among foreign students of the University of Georgia. European Journal of Public Health, 30(Supplement_5), ckaa166-778. Gül K. & Gül M. (2020). Üniversite Öğrencilerinin Yiyecek Seçimi ve Beslenme Alışkanlıkları: Balıkesir Üniversitesi Örneği. Journal of Recreation and Tourism Research, 7(4), 551-574.
  • Jahrami, H., Sater, M., Abdulla, A., Faris, M. E. A. I., & AlAnsari, A. (2019). Eating disorders risk among medical students: a global systematic review and meta-analysis. Eating and Weight Disorders-Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity, 24, 397-410.
  • Kahraman, Ç. (2018) Üniversite öğrencilerinde beslenme alışkanlıkları ve obezite riski: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi örneği [Yüksek Lisans Tezi]. Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ
  • Mohammed, M. A., Alshammari, G. M., & Babiker, E. E. (2021). Evaluation of nutritional status of foreign students at King Saud University, Kingdom of Saudi Arabia. Public Health Nutrition, 24(1), 43-51.
  • OECD Education at a Glance 2021 Erişim 23.10.2021 https://www.oecd-ilibrary.org/education/education-at-a-glance-2021_b35a14e5-en
  • Özkan, İ., Adıbelli, D., İlaslan, E., & Taylan, S. (2020). Üniversite öğrencilerinin obezite farkındalıkları ile beden kitle indeksleri arasındaki ilişki. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, (1), 120-126.
  • Papadaki, A., Hondros, G., Scott, J. A., & Kapsokefalou, M. (2007). Eating habits of university students living at, or away from home in Greece. Appetite, 49(1), 169-176.
  • Plichta, M., & Jezewska-Zychowicz, M. (2019). Eating behaviors, attitudes toward health and eating, and symptoms of orthorexia nervosa among students. Appetite, 137, 114-123.
  • Sandalcı, U., & Tuncer, G. (2020). Obezitenin doğrudan ve dolaylı maliyetlerine ilişkin bir değerlendirme, Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 12(2) 29-44
  • Soylu, M. (2018). Uluslararası Öğrencilerin Beslenme Durumu ve Kayseri Beslenme Kültürüne. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(3), 312-322.
  • Stok, F. M., Renner, B., Clarys, P., Lien, N., Lakerveld, J., & Deliens, T. (2018). Understanding Eating Behavior during the Transition from Adolescence to Young Adulthood: A Literature Review and Perspective on Future Research Directions. Nutrients, 10(6), 667. https://doi.org/10.3390/nu10060667
  • Türkiye Hanehalkı Sağlık Araştırması: Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Risk Faktörleri Prevalansı 2017 (STEPS). Editörler: Üner S, Balcılar M, Ergüder T. Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi, Ankara, 2017
  • Ünal, M. (2022) Vücut geliştirme sporuyla ilgilenen üniversiteli erkek öğrencilerde bigoreksiya eğilimi ve sağlıklı beslenme tutumları ilişkisi [Yüksek Lisans Tezi]. Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya
  • Ünalan, D., Öztop, D. B., Elmalı, F., Öztürk, A., Konak, D., Pırlak, B., & Güneş, D. (2009). Bir grup sağlık yüksekokulu öğrencisinin yeme tutumları ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasındaki ilişki. Journal of Turgut Ozal Medical Center, 16(2), 75-82.
  • World Health Organization. WHO European regional obesity report 2022. Erişim 22. 03 2022 https://apps.who.int/iris/handle/10665/353747.

Investigation of Turkish and foreign students attitudes towards healthy eating at a university

Yıl 2023, , 654 - 660, 01.12.2023
https://doi.org/10.52880/sagakaderg.1372357

Öz

Objective: Healthy nutrition is a pivotal factor influencing human health from early childhood. A suitable diet can significantly reduce the risk of life-threatening conditions, including cancer, type 2 diabetes, cardiovascular diseases, and obesity. This study aims to investigate the attitudes of Turkish and international students toward healthy nutrition, a key element for health preservation and advancement. Materials and Methods: The research was conducted at the Hamidiye Campus of the University of Health Sciences, involving both Turkish and foreign students. Data were collected using a researcher-designed questionnaire and the Attitude Scale for Healthy Nutrition (ASHN). Statistical analysis was performed using the SPSS 25 software.
Results and Conclusion: Among the participants, 73.32% were females, 26.68% were males, with 72.33% being Turkish nationals, and 27.67% were international students. There was no significant difference in BMI between the two nationalities (p>0.05). Gender also did not significantly affect ASHN scores for both groups (p>0.05). However, Turkish students exhibited notably higher ASHN scores compared to their international counterparts (p<0.05). In conclusion, Turkish students demonstrated a more favorable attitude towards healthy eating, although a considerable portion of students in both groups displayed insufficient healthy eating habits. Thus, it is imperative to support university students, especially during their most productive phase, by providing nutritional education and engaging them in activities to raise awareness and promote healthy nutrition.

Kaynakça

  • Addo IY, Brener L, Asante AD, de Wit J. (2022) Moderating Effects of Socio-Demographic Factors in Associations Between Acculturation and Dietary and Physical Activity Behaviours: a Study of Australian Residents Born in Sub-Saharan Africa. J Int Migr Integr, 8;23(4):2195–217.
  • Agwu, C., Holubhycha, H., & Maliarova, L. (2019). Hygienic features of the diet of foreign medical students considering their national cultures. Актуальні проблеми сучасної медицини, (3), 36-41.
  • Arcelus, J., Mitchell, A. J., Wales, J., & Nielsen, S. (2011). Mortality rates in patients with anorexia nervosa and other eating disorders: a meta-analysis of 36 studies. Archives of general psychiatry, 68(7), 724-731.
  • Atanasova, V., Gatseva, P., Bivolarska, A., & Fronas, G. (2014). Body mass index and food frequency intake of foreign medical students. Trakia J Sci, 12(Suppl 1), 367-70.
  • Aysin E. (2019) Amerika Birleşik Devletleri’nde Yaşayan Türk Göçmenlerin Beslenme Alışkanlıklarının Kültürel Değişiminin Belirlenmesi [Doktora Tezi] Başkent Üniversitesi, Ankara Baysal A. (2011), Beslenme (11. Baskı), Hatipoğlu Yayınevi
  • Cena, H., & Calder, P. C. (2020). Defining a healthy diet: evidence for the role of contemporary dietary patterns in health and disease. Nutrients, 12(2), 334.
  • Demir, G. T. & CİCİOĞLU, H. İ. (2019). Sağlıklı beslenmeye ilişkin tutum ölçeği (SBİTÖ): Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 4(2), 256-274.
  • Gelashvili, M., Lobjanidze, M., Antia, K., & Lobjanidze, T. (2020). Nutrition and physical activity among foreign students of the University of Georgia. European Journal of Public Health, 30(Supplement_5), ckaa166-778. Gül K. & Gül M. (2020). Üniversite Öğrencilerinin Yiyecek Seçimi ve Beslenme Alışkanlıkları: Balıkesir Üniversitesi Örneği. Journal of Recreation and Tourism Research, 7(4), 551-574.
  • Jahrami, H., Sater, M., Abdulla, A., Faris, M. E. A. I., & AlAnsari, A. (2019). Eating disorders risk among medical students: a global systematic review and meta-analysis. Eating and Weight Disorders-Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity, 24, 397-410.
  • Kahraman, Ç. (2018) Üniversite öğrencilerinde beslenme alışkanlıkları ve obezite riski: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi örneği [Yüksek Lisans Tezi]. Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ
  • Mohammed, M. A., Alshammari, G. M., & Babiker, E. E. (2021). Evaluation of nutritional status of foreign students at King Saud University, Kingdom of Saudi Arabia. Public Health Nutrition, 24(1), 43-51.
  • OECD Education at a Glance 2021 Erişim 23.10.2021 https://www.oecd-ilibrary.org/education/education-at-a-glance-2021_b35a14e5-en
  • Özkan, İ., Adıbelli, D., İlaslan, E., & Taylan, S. (2020). Üniversite öğrencilerinin obezite farkındalıkları ile beden kitle indeksleri arasındaki ilişki. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, (1), 120-126.
  • Papadaki, A., Hondros, G., Scott, J. A., & Kapsokefalou, M. (2007). Eating habits of university students living at, or away from home in Greece. Appetite, 49(1), 169-176.
  • Plichta, M., & Jezewska-Zychowicz, M. (2019). Eating behaviors, attitudes toward health and eating, and symptoms of orthorexia nervosa among students. Appetite, 137, 114-123.
  • Sandalcı, U., & Tuncer, G. (2020). Obezitenin doğrudan ve dolaylı maliyetlerine ilişkin bir değerlendirme, Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 12(2) 29-44
  • Soylu, M. (2018). Uluslararası Öğrencilerin Beslenme Durumu ve Kayseri Beslenme Kültürüne. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(3), 312-322.
  • Stok, F. M., Renner, B., Clarys, P., Lien, N., Lakerveld, J., & Deliens, T. (2018). Understanding Eating Behavior during the Transition from Adolescence to Young Adulthood: A Literature Review and Perspective on Future Research Directions. Nutrients, 10(6), 667. https://doi.org/10.3390/nu10060667
  • Türkiye Hanehalkı Sağlık Araştırması: Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Risk Faktörleri Prevalansı 2017 (STEPS). Editörler: Üner S, Balcılar M, Ergüder T. Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi, Ankara, 2017
  • Ünal, M. (2022) Vücut geliştirme sporuyla ilgilenen üniversiteli erkek öğrencilerde bigoreksiya eğilimi ve sağlıklı beslenme tutumları ilişkisi [Yüksek Lisans Tezi]. Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya
  • Ünalan, D., Öztop, D. B., Elmalı, F., Öztürk, A., Konak, D., Pırlak, B., & Güneş, D. (2009). Bir grup sağlık yüksekokulu öğrencisinin yeme tutumları ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasındaki ilişki. Journal of Turgut Ozal Medical Center, 16(2), 75-82.
  • World Health Organization. WHO European regional obesity report 2022. Erişim 22. 03 2022 https://apps.who.int/iris/handle/10665/353747.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Şeyda Güner 0000-0002-7428-0805

Güven Bektemür 0000-0001-5899-566X

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2023
Kabul Tarihi 10 Kasım 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023

Kaynak Göster

APA Güner, Ş., & Bektemür, G. (2023). Bir üniversitedeki Türk ve yabancı uyruklu öğrencilerin sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlarının araştırılması. Sağlık Akademisyenleri Dergisi, 10(4), 654-660. https://doi.org/10.52880/sagakaderg.1372357
INDEX: “Index Copernicus, EBSCO Central & Eastern European Academic Source, EBSCO CINAHL,EuroPub, Sobiad, Asos Index, Turk Medline, Google Sholar, Dergipark,Türkiye Atıf Dizini ve Araştırmax...




Creative Commons License


Sağlık Akademisyenleri Dergisi  Creative Commons Attribution 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmaktadır.