Araştırma Makalesi

Kronik obstrüktif akciğer hastalarında, manevi iyi oluş, alternatif tedavi kullanımı ve ilaç uyumu: Tanımlayıcı bir çalışma

Cilt: 13 Sayı: 2 30 Haziran 2026
PDF İndir
TR EN

Kronik obstrüktif akciğer hastalarında, manevi iyi oluş, alternatif tedavi kullanımı ve ilaç uyumu: Tanımlayıcı bir çalışma

Öz

Amaç: Bu çalışma kronik obstrüktif akciğer hastalığa sahip bireylerin manevi iyilik hali ile alternatif tedavi kullanımı ve ilaç uyumu arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı bir çalışmadır. Uygulama öncesi gerekli izin ve onamlar alınmıştır. Araştırmada Helsinki Deklerasyonu’ na, raporlamada STROBE kurallarına uyulmuştur. Veriler, Mayıs- Eylül 2023 tarihleri arasında toplanmıştır. Örneklem, güç analizi ile belirlenmiştir (n:94). Verilerin toplanmasında; katılımcı bilgi formu FACIT-Sp-12 (Version 4), Bütüncül Tamamlayıcı ve Alternatif Tıbba Karşı Tutum Ölçeği, İlaç Uyumu Bildirim Ölçeği kullanılmıştır .Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 51.85±13.840, BKI 26.23±4.060’dır. Çoğu erkek (%52.1), başka bir kronik hastalığı olan (%55.3), evde oksijen desteğine gereksinim duymayan (%79.8) bireylerdir. Katılımcıların manevi iyi oluşluk düzeyi ortalamanın altında, alternatif tıbba karşı tutum puanları ortalamanın oldukça üstünde, ilaç uyum puanları da ortalamanın üstündedir. Ölçek puanları bazı sosyodemografik değişkenlerden etkilenmektedir. Manevi iyi oluşluk ile alternatif tedavi yöntemleri kullanımı ve ilaç uyumu arasında negatif, alternatif yöntem kullanımı ile ilaç uyumu arasında pozitif yönde bir ilişki vardır. Sonuç: Hemşirelerin ve hemşirelik öğrencilerinin bu alana yönelik farkındalıklarının artması, hastaların ilaç uyumunu değerlendirmesi ve gerekli girişimde bulunması önerilebilir.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

TÜBİTAK

Proje Numarası

TÜBİTAK-2209

Etik Beyan

Bu çalışmanın özgün bir çalışma olduğunu, tüm aşamalarında bilimsel etik ilke ve kurallarına uygun davrandığımızı, kullandığımız tüm veriler için kaynak gösterdiğimizi ve bunlara kaynakçada yer verdiğimizi , kullanılan verilerde herhangi bir değişiklik yapmadığımızı kabul ederek etik görev ve sorumluluklara riayet ettiğimizi beyan ederim.

Teşekkür

Araştırma izninden dolayı Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi'ne ve araştırma için bizlere destek veren Tübitak'a teşekkürlerimizi sunarız.

Kaynakça

  1. Aksoy, B., Paslı Gürdoğan, E., & Kınıcı, E. (2023). Death anxiety of nursing students returning to clinical practice during the COVID-19 pandemic period. Genel Tıp Dergisi, 33(1), 44–50.
  2. Aktaş, B., & Berivan Bakan, A. (2021). Relationship between attitudes about medication adherence and complementary and alternative medicines in elderly individuals with chronic diseases. Alternative Therapies in Health and Medicine, 27(4), 14–18.
  3. Akturk, U., Erci, B., & Araz, M. (2017). Functional evaluation of treatment of chronic disease: Validity and reliability of the Turkish version of the Spiritual Well-Being Scale. Palliative & Supportive Care, 15(6), 684–692.
  4. Arslan, G., & Mollaoğlu, M. (2022). Evaluation of the relationship between the adherence to the treatments of individuals with chronic obstructive pulmonary disease and their attitudes towards complementary and alternative medicine in the COVID-19 pandemic. International Journal of Clinical Images and Medical Reviews, 2(5).
  5. Asiret, G. D. (2019). Hipertansiyon hastalarının ilaç uyum düzeyleri ile spirütüel iyi oluşları arasındaki ilişkinin belirlenmesi. Journal of Cardiovascular Nursing.
  6. Čavojová, V., & Ersoy, S. (2020). The role of scientific reasoning and religious beliefs in use of complementary and alternative medicine. Journal of Public Health, 42(3), e239–e248.
  7. Chen, Z., Jiang, Y., Chen, M., Baiyila, N., & Nan, J. (2021). Resilience as a mediator of the association between spirituality and self-management among older people with chronic obstructive pulmonary disease. Healthcare, 9(12), Article 1709.
  8. Decker, R. (Yönetmen), Langefeld, K. (Yönetici), & Hadfiald, R. (Asistan). (2020). Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease: Global strategy for prevention, diagnosis and management of COPD (GOLD) - 2020 report.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sağlık Hizmetleri ve Sistemleri (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2026

Gönderilme Tarihi

14 Temmuz 2025

Kabul Tarihi

3 Haziran 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 13 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Elbaşı, G. (2026). Kronik obstrüktif akciğer hastalarında, manevi iyi oluş, alternatif tedavi kullanımı ve ilaç uyumu: Tanımlayıcı bir çalışma. Sağlık Akademisyenleri Dergisi, 13(2), 270-280. https://doi.org/10.52880/sagakaderg.1739331
AMA
1.Elbaşı G. Kronik obstrüktif akciğer hastalarında, manevi iyi oluş, alternatif tedavi kullanımı ve ilaç uyumu: Tanımlayıcı bir çalışma. SagAkaDerg. 2026;13(2):270-280. doi:10.52880/sagakaderg.1739331
Chicago
Elbaşı, Güllü. 2026. “Kronik obstrüktif akciğer hastalarında, manevi iyi oluş, alternatif tedavi kullanımı ve ilaç uyumu: Tanımlayıcı bir çalışma”. Sağlık Akademisyenleri Dergisi 13 (2): 270-80. https://doi.org/10.52880/sagakaderg.1739331.
EndNote
Elbaşı G (01 Haziran 2026) Kronik obstrüktif akciğer hastalarında, manevi iyi oluş, alternatif tedavi kullanımı ve ilaç uyumu: Tanımlayıcı bir çalışma. Sağlık Akademisyenleri Dergisi 13 2 270–280.
IEEE
[1]G. Elbaşı, “Kronik obstrüktif akciğer hastalarında, manevi iyi oluş, alternatif tedavi kullanımı ve ilaç uyumu: Tanımlayıcı bir çalışma”, SagAkaDerg, c. 13, sy 2, ss. 270–280, Haz. 2026, doi: 10.52880/sagakaderg.1739331.
ISNAD
Elbaşı, Güllü. “Kronik obstrüktif akciğer hastalarında, manevi iyi oluş, alternatif tedavi kullanımı ve ilaç uyumu: Tanımlayıcı bir çalışma”. Sağlık Akademisyenleri Dergisi 13/2 (01 Haziran 2026): 270-280. https://doi.org/10.52880/sagakaderg.1739331.
JAMA
1.Elbaşı G. Kronik obstrüktif akciğer hastalarında, manevi iyi oluş, alternatif tedavi kullanımı ve ilaç uyumu: Tanımlayıcı bir çalışma. SagAkaDerg. 2026;13:270–280.
MLA
Elbaşı, Güllü. “Kronik obstrüktif akciğer hastalarında, manevi iyi oluş, alternatif tedavi kullanımı ve ilaç uyumu: Tanımlayıcı bir çalışma”. Sağlık Akademisyenleri Dergisi, c. 13, sy 2, Haziran 2026, ss. 270-8, doi:10.52880/sagakaderg.1739331.
Vancouver
1.Güllü Elbaşı. Kronik obstrüktif akciğer hastalarında, manevi iyi oluş, alternatif tedavi kullanımı ve ilaç uyumu: Tanımlayıcı bir çalışma. SagAkaDerg. 01 Haziran 2026;13(2):270-8. doi:10.52880/sagakaderg.1739331
INDEX: “Index Copernicus, EBSCO Central & Eastern European Academic Source, EBSCO CINAHL,EuroPub, Sobiad, Asos Index, Turk Medline, Google Sholar, Dergipark,Türkiye Atıf Dizini ve Araştırmax...




Creative Commons License


Sağlık Akademisyenleri Dergisi  Creative Commons Attribution 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmaktadır.