Öz
Giriş ve Amaç: Acil tıp, “altın saat” kavramından “altın zaman” kavramına doğru paradigma kaymasının yaşandığı, zaman yönetiminin çok kıymetli, zamanla yarışırken hasta güvenliği konusunun ise çok önemli olduğu bir sağlık hizmeti alanıdır. Doğası gereği oldukça karmaşık olan acil sağlık hizmetleri disiplininde hasta güvenliği konulu çalışmaların incelenmesi ve bu konudaki farkındalığın artırılması ise büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda uygulanan nicel araştırma yöntemlerinin başında ise bibliyometrik analizler gelmektedir. Bibliyometrik analiz yöntemi ile araştırılan konu ile ilgili tüm araştırmacılara ve paydaşlara bir bilimsel yol haritası sunabilmek, holistik ve makroskopik bir bakış açısı kazandırabilmek bu araştırmanın temel amacıdır.
Gereç ve Yöntem: Bu araştırmada; dünyadaki en prestijli veri tabanlarından kabul edilen, Web of Science Core Collection (WOS) veri tabanı incelenerek bibliyometrik analiz yapılmıştır. Araştırmada WOS veri tabanında öncelikle “patient safety-hasta güvenliği” konusu altında bulunan 25370 çalışmadan “Emergency Medicine-Acil Tıp” disiplini içerisinde yer alan 677 araştırmanın ham verileri kullanılmıştır.
Bulgular: Araştırma verileri 1975-2018 yıllarını kapsamakta olup, en fazla araştırmanın 2018 yılında yapıldığı (n=74), araştırmaların h-index değerinin 48, yayın atıf ortalamasının ise 14,54 olduğu görülmüştür. Konu ile ilgili en fazla araştırma yapan ülke, Amerika Birleşik Devletleri (n=377, %49,7) ve Kanada (n=86, %12,7); en fazla araştırma yapan üniversite Toronto Üniversitesi (n=21, %3,1); en fazla yayın yapan yazarlar ise P.Croskerry ve P.D.Patterson olduğu görülmüştür.
Sonuç: Yapılan tüm yayınlar incelendiğinde Türkçe yayın bulunmadığı görülmüştür. Konuya ilgi duyanların, bibliyometrik analiz sonuçlarını inceleyerek, alanda derinleşmiş ülke, organizasyon, dergi ve yazarlardan yola çıkarak konuyu incelemeye başlaması, araştırma yol haritası açısından önemlidir.