Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bir üniversitede çalışan personellerin hipertansiyon hakkındaki bilgi tutum ve görüşlerinin değerlendirilmesi

Yıl 2020, Cilt: 7 Sayı: 2, 160 - 166, 30.06.2020

Öz

Amaç: Bu çalışma, üniversitede çalışan personellerin HT hakkındaki bilgi, tutum ve görüşlerini değerlendirmek amacıyla kesitsel ve tanımlayıcı olarak yapıldı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmanın evrenini, Temmuz-Ağustos 2019 tarihleri arasında bir vakıf üniversitenin Aile Sağlığı Merkezi’ne başvuran bireyler oluşturdu Araştırmanın örneklemini ise, araştırmamıza katılmayı kabul eden 198 personel oluşturdu. Araştırmanın verileri, araştırmacılar tarafından hazırlanan anket formuyla yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak toplandı. Tanımlayıcı istatistikler, Fisher’s Exact Test ve Pearson Ki-Kare verilerin değerlendirilmesinde kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya dahil edilen bireylerin yaş ortalaması 34,75 ± 9,27 olup  %61,11’inin erkek olduğu saptandı. Bireylerin %61,22’sinin evli, %42,56’sının lisansüstü mezunu olduğu belirlendi. Bireylerin üniversitede çalışma pozisyonları bakımdan %31,47’sinin akademik personel, %37,56’sının idari personel ve %30,96’sının ise destek hizmetleri personeli olduğu bulundu. Araştırmaya katılan bireylerin üniversitede çalışma pozisyonları ve yüksek tansiyonla ilgili bilgilere doğru cevap verme oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu ve akademik ve idari personellerin oranı, destek hizmetleri personeline göre önemli düzeyde daha yüksek olduğu bulundu. HT nedenleri arasında yaşlılık, ailesel yatkınlık ve hareketsizlik olduğunu düşünen ve HT durumunda sağlık kuruluşuna başvuran akademik ve idari personelin oranı, destek hizmetleri personeline göre önemli düzeyde daha yüksek bulundu (p<0,05). Sonuç: Araştırmaya katılan bireylerden akademik personel ve idari personelin daha bilgili olduğu ve HT durumunda sağlık kuruluşuna başvurma oranlarının daha fazla olduğu saptandı. Bununla birlikte ailesinde HT’si olan bireylerin olmayanlara göre daha bilgili olduğu saptandı.

Destekleyen Kurum

yok

Proje Numarası

yok

Kaynakça

  • 1. Aydoğdu S, Güler K, Bayram F, Altun B, Derici Ü, Abacı A, Özin B. (2019). Türk Hipertansiyon Uzlaşı Raporu 2019. Turk Kardiyoli Derneği Arşivi, 47(6), 535-546
  • 2. Öztürk A. (2011). Kronik hastalık epidemiyolojisi. Y. Öztürk & O. Günay (Ed.), Halk sağlığı genel bilgiler (s. 673–992). Kayseri: Erciyes Üniversitesi Yayınları.
  • 3. Yurdakul S, Aytekin S.(2010) Kadınlarda hipertansiyon. Türk Kardiyoloji Dern Arş - Archıves of The Turkısh Socıety Of Cardıology, 38(1), 25-13
  • 4. World Health Organization. (2019a). https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hypertension. Erişim Tarihi: 25.10.2019
  • 5. World Health Organization. (2019b) https://www.who.int/publications-detail/global-ncd-target-reduce-high-blood-pressure. Erişim Tarihi: 25.10.2019
  • 6. Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği (2012). PatenT 2 çalışması. Erişim adresi: http://www. turkhipertansiyon.org/prevelans_calismasi_2.php. Erişim Tarihi: 26.10.2019
  • 7. Appel LJ, Angell SY, Cobb LK, Limper HM, Nelson DE, Samet JM, Brownson RC. (2012). Population-wide sodium reduction: the bumpy road from evidence to policy. Annals of epidemiology, 22(6), 417-425
  • 8. Bibbins-Domingo K, Chertow GM, Coxson PG, Moran A, Lightwood JM, Pletcher MJ, Goldman L. (2010). Projected effect of dietary salt reductions on future cardiovascular disease. New England Journal of Medicine, 362(7),590-599
  • 9. Erdem Y, Arici M, Altun B, Turgan C, Sindel S, Erbay B, … Caglar S. (2010). The relationship between hypertension and salt intake in Turkish population: SALTURK study. Blood pressure, 19(5), 313-318
  • 10. Erdem Y, Akpolat T, Derici Ü, Şengül Ş, Ertürk Ş, Ulusoy Ş, ... Arıcı M. (2017). Dietary sources of high sodium intake in Turkey: SALTURK II. Nutrients, 9(9), 933
  • 11. Oskay EM, Önsüz MF, Toğuzoğlu A. (2010). İzmir'de Bir Sağlık Ocağı'nda Başvuranların Hipertansiyon Hakkındaki Bilgi, Tutum ve Görüşlerinin Değerlendirilmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 11(1), 3 –9
  • 12. World Health Organization. (2011). Strategies To Monitor And Evaluate Population Sodium Consumption And Sources Of Sodium In The Diet: Report Of A Joint Technical Meeting Convened By WHO And The Government of Canada 2011. whqlibdoc.who.int/publications-/2011/9789- 241501699_eng-.pdf 10.05.2015
  • 13. Vural BK. (1998). Sağlık Riskinin Belirlenmesi ve Hemşirelik İçin Önemi. Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 2(2), 39-43
  • 14. Kolutek R, Karataş N.(2007). Nevşehir İli Uçhisar Kasabası’nda Yaşayan Bireylerde Kanser Risk Faktörleri ve Erken Tanı Belirtilerinin Saptanması. Sağlık Bilimleri Dergisi, 16(1), 28-39
  • 15. Viera AJ, Cohen LW, Mitchell CM, Sloane PD.(2008). High Blood Pressure Knowledge Among Primary Care Patients With Known Hypertension: A North Carolina Family Medicine Research Network (NC-FM-RN) Study. Journal of the American Board of the Family Medicine, 21, 300-308
  • 16. Asil E.,Uçar A.,Özçelik A.Ö.,Çakıroğlu F.P.,Sürücüoğlu M.S.,Yabancı N.,Yardımcı H.,Yılmaz A.V. ve Akan L.S (2014) Yetişkinlerin Hipertansiyona Yönelik Bilgileri, Uluslar arası Hakemli Beslenme Araştırma Dergisi, 1,48-57
  • 17. Okay B, Hulki MS, Camcı C, Baltacı R, Karazeybek HŞ, Yazgan F, Ertin İ, Çelik Ç.(2007). Aydın Yöresinde Hipertansiyonun Bazı Epidemiyolojik Özellikleri ve Hipertansiyona İlişkin Bilgi, Tutum ve Uygulamalar. Türkiye Aile Hekimliği Dergisi, 2(3), 118-124
  • 18. Kronik Hastalık İzlemi Katılımcı Rehberi (2017) Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kronik Hastalıklar Daire Başkanlığı, Birinci Basamak Sağlık Hizmeti, Ankara https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/kronikhastaliklar-haberler/kronik-hastal%C4%B1klar-izlemi-il-e%C4%9Fitimleri.html (Erişim Tarihi: 22.11.2019)
  • 19. HT Tanı Ve Tedavi Kılavuz (2018). Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği. http://www.temd.org.tr/admin/uploads/tbl_gruplar/20180525144116-2018-05-25tbl_gruplar144115.pdf (Erişim Tarihi: 22.11.2019)
  • 20. Peters MR, Templin NT (2008) Measuring blood pressure knowledge and self‐care behaviors of African Americans. Research in Nursing Health 31, 543– 552.

Evaluation of knowledge attitudes and opinions of hypertension staff working in a university

Yıl 2020, Cilt: 7 Sayı: 2, 160 - 166, 30.06.2020

Öz

Aim: This study was conducted as a descriptive and cross-sectional study in order to evaluate the knowledge, attitudes and opinions of university staff about HT. Materials and Methods: The population of this study consisted of individuals who applied to the Family Health Center of a foundation university between July and August 2019. The sample of the study consisted of 198 personnel who agreed to participate in our study. The data of the research was collected by face to face interview technique with the questionnaire form prepared by the researchers. Descriptive statistics, Fisher’s Exact and Pearson Chi-Square Test were used to evaluate the data. Results: The mean age of the participants was 34.75 ± 9.27 years and 61.11% of them were male. It was determined that 61.22% of the individuals were married and 42.56% were graduate graduates. Individuals in terms of working positions in the university  31.47% were academic staff, 37.56% were administrative staff and 30.96% were support services staff. It was found that there was a statistically significant difference between working position at the University of individuals participating in the study and the correct response rates to information about high blood pressure. And the ratio of academic and administrative staff was found to be significantly higher than that of support services staff. The rate of academic and administrative staff who thought that there was old age, familial tendency and inactivity among HT causes and applied to health institution in case of HT was found to be significantly higher than support services staff (p <0.05). Conclusion:It was found that the academic and administrative staff were more knowledgeable and the rate of applying to the health institution was higher in the case of HT.At the same time, individuals with HT in their families were found to be more knowledgeable than those without HT.

Proje Numarası

yok

Kaynakça

  • 1. Aydoğdu S, Güler K, Bayram F, Altun B, Derici Ü, Abacı A, Özin B. (2019). Türk Hipertansiyon Uzlaşı Raporu 2019. Turk Kardiyoli Derneği Arşivi, 47(6), 535-546
  • 2. Öztürk A. (2011). Kronik hastalık epidemiyolojisi. Y. Öztürk & O. Günay (Ed.), Halk sağlığı genel bilgiler (s. 673–992). Kayseri: Erciyes Üniversitesi Yayınları.
  • 3. Yurdakul S, Aytekin S.(2010) Kadınlarda hipertansiyon. Türk Kardiyoloji Dern Arş - Archıves of The Turkısh Socıety Of Cardıology, 38(1), 25-13
  • 4. World Health Organization. (2019a). https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hypertension. Erişim Tarihi: 25.10.2019
  • 5. World Health Organization. (2019b) https://www.who.int/publications-detail/global-ncd-target-reduce-high-blood-pressure. Erişim Tarihi: 25.10.2019
  • 6. Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği (2012). PatenT 2 çalışması. Erişim adresi: http://www. turkhipertansiyon.org/prevelans_calismasi_2.php. Erişim Tarihi: 26.10.2019
  • 7. Appel LJ, Angell SY, Cobb LK, Limper HM, Nelson DE, Samet JM, Brownson RC. (2012). Population-wide sodium reduction: the bumpy road from evidence to policy. Annals of epidemiology, 22(6), 417-425
  • 8. Bibbins-Domingo K, Chertow GM, Coxson PG, Moran A, Lightwood JM, Pletcher MJ, Goldman L. (2010). Projected effect of dietary salt reductions on future cardiovascular disease. New England Journal of Medicine, 362(7),590-599
  • 9. Erdem Y, Arici M, Altun B, Turgan C, Sindel S, Erbay B, … Caglar S. (2010). The relationship between hypertension and salt intake in Turkish population: SALTURK study. Blood pressure, 19(5), 313-318
  • 10. Erdem Y, Akpolat T, Derici Ü, Şengül Ş, Ertürk Ş, Ulusoy Ş, ... Arıcı M. (2017). Dietary sources of high sodium intake in Turkey: SALTURK II. Nutrients, 9(9), 933
  • 11. Oskay EM, Önsüz MF, Toğuzoğlu A. (2010). İzmir'de Bir Sağlık Ocağı'nda Başvuranların Hipertansiyon Hakkındaki Bilgi, Tutum ve Görüşlerinin Değerlendirilmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 11(1), 3 –9
  • 12. World Health Organization. (2011). Strategies To Monitor And Evaluate Population Sodium Consumption And Sources Of Sodium In The Diet: Report Of A Joint Technical Meeting Convened By WHO And The Government of Canada 2011. whqlibdoc.who.int/publications-/2011/9789- 241501699_eng-.pdf 10.05.2015
  • 13. Vural BK. (1998). Sağlık Riskinin Belirlenmesi ve Hemşirelik İçin Önemi. Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 2(2), 39-43
  • 14. Kolutek R, Karataş N.(2007). Nevşehir İli Uçhisar Kasabası’nda Yaşayan Bireylerde Kanser Risk Faktörleri ve Erken Tanı Belirtilerinin Saptanması. Sağlık Bilimleri Dergisi, 16(1), 28-39
  • 15. Viera AJ, Cohen LW, Mitchell CM, Sloane PD.(2008). High Blood Pressure Knowledge Among Primary Care Patients With Known Hypertension: A North Carolina Family Medicine Research Network (NC-FM-RN) Study. Journal of the American Board of the Family Medicine, 21, 300-308
  • 16. Asil E.,Uçar A.,Özçelik A.Ö.,Çakıroğlu F.P.,Sürücüoğlu M.S.,Yabancı N.,Yardımcı H.,Yılmaz A.V. ve Akan L.S (2014) Yetişkinlerin Hipertansiyona Yönelik Bilgileri, Uluslar arası Hakemli Beslenme Araştırma Dergisi, 1,48-57
  • 17. Okay B, Hulki MS, Camcı C, Baltacı R, Karazeybek HŞ, Yazgan F, Ertin İ, Çelik Ç.(2007). Aydın Yöresinde Hipertansiyonun Bazı Epidemiyolojik Özellikleri ve Hipertansiyona İlişkin Bilgi, Tutum ve Uygulamalar. Türkiye Aile Hekimliği Dergisi, 2(3), 118-124
  • 18. Kronik Hastalık İzlemi Katılımcı Rehberi (2017) Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kronik Hastalıklar Daire Başkanlığı, Birinci Basamak Sağlık Hizmeti, Ankara https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/kronikhastaliklar-haberler/kronik-hastal%C4%B1klar-izlemi-il-e%C4%9Fitimleri.html (Erişim Tarihi: 22.11.2019)
  • 19. HT Tanı Ve Tedavi Kılavuz (2018). Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği. http://www.temd.org.tr/admin/uploads/tbl_gruplar/20180525144116-2018-05-25tbl_gruplar144115.pdf (Erişim Tarihi: 22.11.2019)
  • 20. Peters MR, Templin NT (2008) Measuring blood pressure knowledge and self‐care behaviors of African Americans. Research in Nursing Health 31, 543– 552.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Zülfünaz Özer 0000-0002-2431-2346

Neslihan Teke 0000-0003-2191-9772

Gülcan Bahçecioğlu Turan

Proje Numarası yok
Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2020
Kabul Tarihi 22 Nisan 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Özer, Z., Teke, N., & Bahçecioğlu Turan, G. (2020). Bir üniversitede çalışan personellerin hipertansiyon hakkındaki bilgi tutum ve görüşlerinin değerlendirilmesi. Sağlık Akademisyenleri Dergisi, 7(2), 160-166.
INDEX: “Index Copernicus, EBSCO Central & Eastern European Academic Source, EBSCO CINAHL,EuroPub, Sobiad, Asos Index, Turk Medline, Google Sholar, Dergipark,Türkiye Atıf Dizini ve Araştırmax...




Creative Commons License


Sağlık Akademisyenleri Dergisi  Creative Commons Attribution 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmaktadır.