The study of colon cancer patients, to determine the prevalence of premorbid dietary fiber consumption and colon cancer was conducted to investigate the relationship. Working in the January-September 2013, between 65 hospitalized patients with colon cancer, 65 healthy adults was conducted on a total of 130 individuals. Of cases related to demographics and frequency of food consumption data were obtained with a preprepared questionnaire. Weight and height were measured. Body mass index was calculated. The mean age of patients with colon cancer was 48 ± 2.4 in the control group was 37 ± 3.6 years. Body mass index, colon cancer and obesity rates among individuals in the control group, respectively: 50.6%, 29.3%, respectively. Among patients with colon cancer, obesity, weakness rate was higher in the control group. Dried leguminous vegetables of patients with colon cancer more frequently than in the control group, whereas vegetables, fruits and oil seeds are consumed less frequently observed (p<0.05). 25-35 g/day recommended for protection from colon cancer to meet the requirements of the fibers, fiber-rich foods more often for it to be consumed and supported by the results of more extensive studies were considered to be useful.
-
-
Bu çalışma, kolon kanseri hastalarının çalışması, premorbid diyet lifi tüketimi ve kolon kanseri prevalansını belirlemek için ilişkiyi araştırmak için yapılmıştır. 2013 yılı Ocak-Eylül aylarında, 65 kolon kanseri hastası olan 65 hasta arasında, 65 sağlıklı yetişkin toplam 130 birey üzerinde gerçekleştirilmiştir. Demografik veriler ve gıda tüketim sıklığı ile ilgili olguların hazırlayıcı bir anket formu ile elde edilmiştir. Ağırlık ve boy ölçüldü. Vücut kitle indeksi hesaplandı. Kolon kanseri olan hastaların yaş ortalaması kontrol grubunda 48 ± 2.4 iken 37 ± 3.6 yıl idi. Kontrol grubundaki bireyler arasında vücut kitle indeksi, kolon kanseri ve obezite oranları sırasıyla:% 50.6,% 29.3 idi. Kolon kanseri olan hastalarda kontrol grubunda obezite, halsizlik oranı daha yüksekti. Kolon kanserli hastaların kuru baklagillerdeki sebzeler kontrol grubuna göre daha sık görülürken, sebzeler, meyveler ve yağlı tohumlar daha az tüketilmektedir (p <0.05). 25-35 g / gün kolon kanserinden korunmak için tavsiye edilen liflerin ihtiyaçlarını karşılamak için, lif bakımından zengin gıdaların daha sık tüketilmesi ve daha kapsamlı çalışmaların sonuçlarıyla desteklenmesinin faydalı olduğu düşünülmüştür.
-
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2020 |
Kabul Tarihi | 19 Eylül 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 7 Sayı: 4 |