Araştırma Makalesi

Türkiye ve KKTC'de Çalışan Hemşirelerin Palyatif Bakım Bilgi Düzeylerinin Karşılaştırılması ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi

Cilt: 9 Sayı: 2 31 Ağustos 2024
PDF İndir
EN TR

Türkiye ve KKTC'de Çalışan Hemşirelerin Palyatif Bakım Bilgi Düzeylerinin Karşılaştırılması ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi

Öz

Giriş: Hemşireler; bakımın fiziksel, işlevsel, sosyal ve manevi boyutlarına hitap eden ve birey ile en fazla zaman geçiren palyatif bakım ekibi üyesi olup palyatif bakım hakkındaki bilgi düzeyinin bireylere sunulan bakımın kalitesini arttırabileceği düşünülmektedir. Amaç: Bu çalışma, Türkiye ve KKTC’de çalışan hemşirelerin palyatif bakıma ilişkin bilgi düzeylerinin ve bunları etkileyen faktörlerin incelenmesi amacı ile yapılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Tanımlayıcı tipteki bu araştırma, 01 Şubat 2022-20 Mayıs 2022 tarihleri arasında Türkiye ve KKTC’de çalışan 300 hemşire ile yürütülmüştür. Veriler, araştırmacılar tarafından literatür taranarak hazırlanan sosyodemografik anket formu, (Seven ve Sert, 2015) tarafından geliştirilen palyatif bakım bilgi testi (PBBT) kullanılarak Google Form aracılığı ile çevrimiçi olarak toplandı. Araştırmada veriler SPSS 26.0 programı aracılığıyla analiz edilmiş olup frekans, yüzde dağılımları, ortalama, standart sapma değerleri arasındaki farklar Mann Whitney U ve Kruskall Wallis-H testleri kullanılmıştır. Bulgular: Türkiye’de ve KKTC’ de çalışan hemşirelerin çalışmış olduğu bölüme göre PBBT alt boyutlarından “felsefe, ağrı, dispne, psikiyatrik problemler, gastrointestinal problemler” ortalamaları arasında farklılık olmadığı benzer bilgi düzeylerine sahip oldukları belirlenmiştir (p>0.05). Sonuç ve Öneriler: Türkiye ve KKTC’de görev yapan hemşirelerin palyatif bakım ile ilgili bilgi düzeylerinin birbirine benzer olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin palyatif bakım bilgi düzeylerinin geliştirilmesine ve arttırılmasına yönelik eğitimlerin, uygulamaların, girişimsel araştırmaların yapılması önerilmektedir. sine yönelik araştırmaları yapılması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abudari, G., Zahreddine, H., Hazeim, H., Assi, M. A., & Emara, S. (2014). Knowledge of and attitudes towards palliative care among multinational nurses in Saudi Arabia. International journal of palliative nursing, 20(9), 435-441.
  2. Achora, S., Labrague, L.J. (2019). An integrative review on knowledge and attitudes of nurses toward palliative care: Implications for practice. Journal of Hospice & Palliative Nursing, 21(1), 29-37.
  3. Alberto da Silva, H., Viana, B., Kelle, G., Girão Lima, A. K., Almeida de Lima, A. L., Lopes Mourão, C.M. (2018). ınterventıon ın pallıatıve care: knowledge and perceptıon of nurses. Journal of Nursing, UFPE/Revista de Enfermagem UFPE, 12(5).
  4. Arantzamendi, M., Addington-Hall, J., Saracibar, M., Richardson, A. (2012). Spanish nurses’ preparedness to care for hospitalised terminally ill patients and their daily approach to caring. International journal of palliative nursing, 18(12), 597-605.
  5. Ay, M.A. (2013). Hemşirelerin ölüm, ölümcül hasta ve ötenaziye ilişkin tutumları. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  6. Ay F, Gençtürk N. (2013) Ebe öğrencilerin ölüm, terminal dönem ve palyatif bakım ile ilgili görüşleri: odak grup çalışması. Florence Nightingale Hemşirelik Dergisi, 21(3), 164-171.
  7. Badır A., Topçu İ., Türkmen E., Göktepe N., Miral M., Ersoy N., Akın N. (2016). Turkish critical care nurses’ views on endof-life decision making and practices. Nursing In Critical Care, 21(6), 334-342.
  8. Bai, Q., Zhang, Z., Lu, X., Shi, Y., Liu, X., Chan, H. (2010). Attitudes towards palliative care among patients and health professionals in Henan, China. Progress in Palliative Care, 18(6), 341-345.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Hemşirelik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Ağustos 2024

Gönderilme Tarihi

24 Mayıs 2022

Kabul Tarihi

27 Aralık 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Haylı, Ç. M., Demir, D., Ataman Bor, N., & Güler, R. (2024). Türkiye ve KKTC’de Çalışan Hemşirelerin Palyatif Bakım Bilgi Düzeylerinin Karşılaştırılması ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi. Health Academy Kastamonu, 9(2), 241-257. https://doi.org/10.25279/sak.1120828
AMA
1.Haylı ÇM, Demir D, Ataman Bor N, Güler R. Türkiye ve KKTC’de Çalışan Hemşirelerin Palyatif Bakım Bilgi Düzeylerinin Karşılaştırılması ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi. sak. 2024;9(2):241-257. doi:10.25279/sak.1120828
Chicago
Haylı, Çiğdem Müge, Dilek Demir, Neşe Ataman Bor, ve Rasiha Güler. 2024. “Türkiye ve KKTC’de Çalışan Hemşirelerin Palyatif Bakım Bilgi Düzeylerinin Karşılaştırılması ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi”. Health Academy Kastamonu 9 (2): 241-57. https://doi.org/10.25279/sak.1120828.
EndNote
Haylı ÇM, Demir D, Ataman Bor N, Güler R (01 Ağustos 2024) Türkiye ve KKTC’de Çalışan Hemşirelerin Palyatif Bakım Bilgi Düzeylerinin Karşılaştırılması ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi. Health Academy Kastamonu 9 2 241–257.
IEEE
[1]Ç. M. Haylı, D. Demir, N. Ataman Bor, ve R. Güler, “Türkiye ve KKTC’de Çalışan Hemşirelerin Palyatif Bakım Bilgi Düzeylerinin Karşılaştırılması ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi”, sak, c. 9, sy 2, ss. 241–257, Ağu. 2024, doi: 10.25279/sak.1120828.
ISNAD
Haylı, Çiğdem Müge - Demir, Dilek - Ataman Bor, Neşe - Güler, Rasiha. “Türkiye ve KKTC’de Çalışan Hemşirelerin Palyatif Bakım Bilgi Düzeylerinin Karşılaştırılması ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi”. Health Academy Kastamonu 9/2 (01 Ağustos 2024): 241-257. https://doi.org/10.25279/sak.1120828.
JAMA
1.Haylı ÇM, Demir D, Ataman Bor N, Güler R. Türkiye ve KKTC’de Çalışan Hemşirelerin Palyatif Bakım Bilgi Düzeylerinin Karşılaştırılması ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi. sak. 2024;9:241–257.
MLA
Haylı, Çiğdem Müge, vd. “Türkiye ve KKTC’de Çalışan Hemşirelerin Palyatif Bakım Bilgi Düzeylerinin Karşılaştırılması ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi”. Health Academy Kastamonu, c. 9, sy 2, Ağustos 2024, ss. 241-57, doi:10.25279/sak.1120828.
Vancouver
1.Çiğdem Müge Haylı, Dilek Demir, Neşe Ataman Bor, Rasiha Güler. Türkiye ve KKTC’de Çalışan Hemşirelerin Palyatif Bakım Bilgi Düzeylerinin Karşılaştırılması ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi. sak. 01 Ağustos 2024;9(2):241-57. doi:10.25279/sak.1120828

Sağlık Akademisi Kastamonu, 2017 yılından itibaren UAK doçentlik kriterlerine göre 1-b dergiler (SCI, SSCI, SCI-expanded, ESCI dışındaki uluslararası indekslerde taranan dergiler) sınıfında yer almaktadır. SAĞLIK AKADEMİSİ KASTAMONU Dergi kapağı Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilmiştir.