Bu çalışmada Kastamonu merkez köylerinde yetiştirilerek Tarhana
yapımında kullanılması için yöre pazarlarında satılan kurutulmuş tohumlu darak
dalı (Dereotu=Anethum graveolens L.) ve tohumlu fesleğen (Ocimum basilicum) dallarının
toplam fenolik bileşik, toplam flavonoid madde ve toplam antioksidan
kapasiteleri belirlenmiştir. Tohumlar ve saplar ayrı ayrı analiz edilmiştir. Darak
dalında ortalama toplam fenolik bileşik, toplam flavonoid madde ve toplam
antioksidan kapasiteleri sırasıyla 2,89 mg gallik asit eşdeğeri/g tohum,3,28 mg
gallik asit eşdeğeri/g sap;7,38mg kuersetin eşdeğeri/g tohum, 8,85mg kuersetin
eşdeğeri/g sap ve 7,03 mg askorbik asit eşdeğeri /g tohum,8,48 mg askorbik asit
eşdeğeri/g sap olarak bulunmuştur. Fesleğen tohumlarının ve saplarının ortalama
toplam fenolik bileşik, toplam flavonoid madde ve toplam antioksidan
kapasiteleri ise sırasıyla,5,19 mg gallik asit eşdeğeri/g tohum, 4,11 mg gallik
asit eşdeğeri/g sap; 9,84 mg kuersetin eşdeğeri/g tohum, 6,02 mg kuersetin
eşdeğeri/g sap ve 8,30 mg askorbik asit eşdeğeri/g tohum, 7,92 mg askorbik asit
eşdeğeri/g sap olarak belirlenmiştir. İlginç olarak fesleğen saplarındaki
toplam fenolik bileşik, toplam flavonoid madde ve toplam antioksidan kapasite
miktarlarının tohumlarından az olduğu tespit edilmişken, darak dalı
saplarındaki bu maddelerin miktarları tohumlarından fazla bulunmuştur. Bu sonuçta
Kastamonu tarhanasına darak dalının sapıyla birlikte katılmasının ne kadar
doğru olduğunu göstermiştir.
In this study, total phenolic compounds,
total flavonoid substances and total antioxidant capacities of dried darak dalı
(Dill=Anethumgraveolens L.) and basil (Ocimumbasilicum) stalks with seed grown in
the central villages of Kastamonu city, for use in the production of Tarhana
and sold in local markets were determined. Seeds and stalks were analyzed separately.
The average total phenolic compound, total flavonoid substance and total
antioxidant capacities for the darak dalı were founded as 2.89 mg gallic acid equivalent/g
seed, 3,28 mg gallic acid equivalent/g stalk; 7.38 mg quercetin equivalent/g
seed, 8.85 mg quercetin equivalent /g stalk and 7.03 mg AE ascorbic acid equivalent
/g seed,8.48 mg ascorbic acid equivalent /g stalk. The mean total phenolic compound,
total flavonoid substance and total antioxidant capacities of basil seeds and stalks
were determined as 5,19 mg gallic acid equivalent /g seed, 4,11 mg gallic acid equivalent
/g stalk; 9,84 mg quercetin equivalent/g seed, 6.02 mg quercetin equivalent /g
stalk, and 8,30 mg ascorbic acid equivalent/g seed 7.92 mg ascorbic acid equivalent
/g stalk. Interestingly, while the total phenolic compound, total flavonoid substance
and total antioxidant capacity of the basil stalks was found to be less than its
seeds, the amount of these substances of the darak dalı stalks was found higher
than the its seeds. This results shows that putting the
darak dalı with its stalks into the
Kastamonu tarhana is a right decision.
Bölüm | Orjinal Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 17 Kasım 2017 |
Kabul Tarihi | 18 Mayıs 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |
Sağlık Akademisi Kastamonu, 2017 yılından itibaren UAK doçentlik kriterlerine göre 1-b dergiler (SCI, SSCI, SCI-expanded, ESCI dışındaki uluslararası indekslerde taranan dergiler) sınıfında yer almaktadır. SAĞLIK AKADEMİSİ KASTAMONU Dergi kapağı Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilmiştir.