Araştırma Makalesi

İLKÖĞRETIM II. KADEMEDE MATEMATIK KONULARININ ÖĞRETIMINDE AKTIF ÖĞRENME YÖNTEMLERININ KULLANIMINI YAYGINLAŞTIRMA

Sayı: 14 9 Mayıs 2013
Tunay Bilgin , Cengiz Acar
PDF İndir
EN TR

İLKÖĞRETIM II. KADEMEDE MATEMATIK KONULARININ ÖĞRETIMINDE AKTIF ÖĞRENME YÖNTEMLERININ KULLANIMINI YAYGINLAŞTIRMA

Öz

Bu çalışma 2004–2005 ve 2005–2006 eğitim öğretim yılı Van merkez ve ilçe ilköğretim Okullarında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Van merkez ve ilçe ilköğretim okullarında görev yapan matematik öğretmenleri ve öğrencileri oluşturmaktadır. Örnekleme olarak 24 matematik öğretmeni ve her bir öğretmenin derslerine girdikleri (İkişer sınıf, Kontrol ve Deney Grubu) 1462 öğrenci seçilmiştir. Bu çalışmada; Matematik öğretmenlerinin aktif öğrenme yöntemlerini kullanmalarını yaygınlaştırma, öğrencilerin öğrenme sürecine aktif olarak katılımını sağlama ve Aktif öğrenme yöntemlerinin matematik başarısına etkilerini belirleme hedeflenmiştir. Bunun için İl merkezine bağlı iki ilköğretim okulunda pilot çalışma ve ilçe merkez veya köy ilköğretim okullarında uygulama yapılmıştır. Belirlenen konular deney gruplarında Buluş yöntemi, İşbirlikli öğrenme teknikleri veya aktif öğrenme etkinlikleri kullanarak, kontrol gruplarında ise geleneksel yöntemle işlenmiştir. Araştırmada kontrol gruplu ön test – son test modeli kullanılmıştır. Araştırma verilerinin çözümlenmesinde ise SPSS (demo) paket programı kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, Aktif öğrenme yöntemlerinin öğrencilerin akademik başarıları üzerinde geleneksel yönteme göre daha olumlu etkileri olduğu fakat öğrenci, okul şartları ve müfredat değişkenlerinden kaynaklanan bazı olumsuzlukları içerdiği görülmüştür. 

Anahtar Kelimeler

Matematik Eğitimi , Buluş Yöntemi,İşbirlikli Öğrenme Teknikleri,Aktif Öğrenme Etkinlikleri,Geleneksel Öğretim

Kaynakça

  1. Umay,A.,(2004) Matematik eğitiminde değişim, http://www.matder.org.tr/ bilim /aumed.asp(2006-03.03)
  2. Artz, A.,(1999) Cooperative Learning in Mathematics Teacher Education. Mathematics for School Mathematics, Reston, VA: NCTM.
  3. Açıkgöz,K.Ü.,(2003) Aktif Öğrenme. 3.Baskı. Eğitim Dünyası Yayınları, İzmir.335.
  4. Açıkgöz,K.,(1992) İşbirlikli Öğrenme, Kuram,Araştırma,Uygulama. Uğurel Matbaası. Malatya.
  5. Yıldız, V.,(1998) İşbirlikli Öğrenme ve Geleneksel Öğretimin Okulöncesi Çocukların Temel Matematik Başarıları Üzerindeki Etkileri ve Mevcut Uygulamalarla Ilgili Öğretmen Görüşleri.( Doktora tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. İzmir.
  6. Fidan N., Erden, M., (1983) Eğitime Giriş. Meteksan Yayınları. 256.
  7. Acar,C., (2005) Aktif Öğrenmenin Matematik Başarısı Üzerine Etkileri, (Yüksek lisans tezi), Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimler Enstitüsü, Van.
  8. Baykara,K.,(2000) İşbirliğine dayalı öğrenme teknikleri ve denetim odakları üzerine bir çalışma. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi,18:201-210.
  9. Bilgin,T.,Akbayır,K.,(2002) İşbirlikli Öğrenmenin Dizi ve Serilerin Öğretimindeki Etkililiği. V.Ulusal Fen Bil. ve Mat. Eğit. Kongresi, ODTÜ. Ankara
  10. Bilgin,T.,(2003) İşbirlikli öğrenme tekniklerinin ölçüler konusunun öğretimindeki etkisi. Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi,15:125-137.

Kaynak Göster

APA
Bilgin, T., & Acar, C. (2013). İLKÖĞRETIM II. KADEMEDE MATEMATIK KONULARININ ÖĞRETIMINDE AKTIF ÖĞRENME YÖNTEMLERININ KULLANIMINI YAYGINLAŞTIRMA. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 14, 115-130. https://izlik.org/JA69HE47FA
AMA
1.Bilgin T, Acar C. İLKÖĞRETIM II. KADEMEDE MATEMATIK KONULARININ ÖĞRETIMINDE AKTIF ÖĞRENME YÖNTEMLERININ KULLANIMINI YAYGINLAŞTIRMA. SUJEF. 2013;(14):115-130. https://izlik.org/JA69HE47FA
Chicago
Bilgin, Tunay, ve Cengiz Acar. 2013. “İLKÖĞRETIM II. KADEMEDE MATEMATIK KONULARININ ÖĞRETIMINDE AKTIF ÖĞRENME YÖNTEMLERININ KULLANIMINI YAYGINLAŞTIRMA”. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, sy 14: 115-30. https://izlik.org/JA69HE47FA.
EndNote
Bilgin T, Acar C (01 Mayıs 2013) İLKÖĞRETIM II. KADEMEDE MATEMATIK KONULARININ ÖĞRETIMINDE AKTIF ÖĞRENME YÖNTEMLERININ KULLANIMINI YAYGINLAŞTIRMA. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 14 115–130.
IEEE
[1]T. Bilgin ve C. Acar, “İLKÖĞRETIM II. KADEMEDE MATEMATIK KONULARININ ÖĞRETIMINDE AKTIF ÖĞRENME YÖNTEMLERININ KULLANIMINI YAYGINLAŞTIRMA”, SUJEF, sy 14, ss. 115–130, May. 2013, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA69HE47FA
ISNAD
Bilgin, Tunay - Acar, Cengiz. “İLKÖĞRETIM II. KADEMEDE MATEMATIK KONULARININ ÖĞRETIMINDE AKTIF ÖĞRENME YÖNTEMLERININ KULLANIMINI YAYGINLAŞTIRMA”. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 14 (01 Mayıs 2013): 115-130. https://izlik.org/JA69HE47FA.
JAMA
1.Bilgin T, Acar C. İLKÖĞRETIM II. KADEMEDE MATEMATIK KONULARININ ÖĞRETIMINDE AKTIF ÖĞRENME YÖNTEMLERININ KULLANIMINI YAYGINLAŞTIRMA. SUJEF. 2013;:115–130.
MLA
Bilgin, Tunay, ve Cengiz Acar. “İLKÖĞRETIM II. KADEMEDE MATEMATIK KONULARININ ÖĞRETIMINDE AKTIF ÖĞRENME YÖNTEMLERININ KULLANIMINI YAYGINLAŞTIRMA”. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, sy 14, Mayıs 2013, ss. 115-30, https://izlik.org/JA69HE47FA.
Vancouver
1.Tunay Bilgin, Cengiz Acar. İLKÖĞRETIM II. KADEMEDE MATEMATIK KONULARININ ÖĞRETIMINDE AKTIF ÖĞRENME YÖNTEMLERININ KULLANIMINI YAYGINLAŞTIRMA. SUJEF [Internet]. 01 Mayıs 2013;(14):115-30. Erişim adresi: https://izlik.org/JA69HE47FA