Araştırma Makalesi

Bulmaca Temelli Öğrenme

Sayı: 26 30 Ocak 2014
Ergün Öztürk , Seçkin Gök , Sevil Takımcıgil
PDF İndir
EN TR

Bulmaca Temelli Öğrenme

Öz

Problem çözme matematiğin ve diğer disiplinlerin en önemli yapılarından biridir. Çoğu öğrenci genellikle problem çözme aşamasında nasıl düşüneceğini öğrenememektedir. Çocuklar çoğunlukla ilkokulda tema, ortaokul ve lisede ünitelendirilmiş öğrenme alanlarının sonunda ve ders kitaplarında belirlenen problemleri çözmekle sınırlandırılmaktadır. Bulmaca temelli öğrenme problem çözme becerilerinin gelişimine odaklanan bir öğrenme öğretme metodolojisidir. Bulmaca temelli öğrenme eleştirel düşünme ve problem çözme öğretiminde kullanılan bir modeldir. Bulmaca temelli öğrenmenin pedagojik amacı, öğrencilerin matematiksel farkındalığını ve genel problem çözme becerilerini; eğitsel, katılımcı, muhakeme gücünü artıran ve bununla
beraber eğlenmelerini sağlayan bulmacaları kullanarak arttırmaktır. Bulmaca temelli öğrenmenin nihai amacı öğrenenlerin reel dünyada efektif problem çözücüler olması için temel oluşturmaktır. Bulmaca temelli öğrenme yaklaşımı Avustralya, ABD ve Katar gibi ülkelerde sayıları 15 ile 380 arasında değişen öğrencilere kurs olarak tatbik edilmiş ve olumlu bulgulara ulaşılmıştır. Bu ülkelerde, farklı bölümlerde öğrenimlerine devam eden üniversite öğrencilerine uygulanan kursların sonuçları olumludur. Bu kurslarda bulmacalar ders içeriğinin içerisinde ya da bağımsız bulmacalar şeklinde tatbik edilmiştir. Bu araştırmanın amacı bulmaca temelli öğrenme ile ilgili literatür taraması yaparak bu yaklaşımın kuramsal temellerini, ilgili pratiği, yaklaşımda kullanılan bulmacaları ortaya koymak ve bu bulmacaların nitelikleri konusunda farkındalık oluşturmaktır. Şu an Avustralya, ABD ve Katar gibi ülkelerin yüksek öğrenimde ilk yıllarını geçiren öğrenenlere uygulanan bu kurs önümüzdeki dönemde lise, ortaokul ve en nihayetinde ilkokul öğrenenlerine uygulanabilir.

Anahtar Kelimeler

bulmaca-temelli öğrenme,eğitsel bulmacalar,problem çözme,eleştirel düşünme

Kaynakça

  1. Badger, M., Sangwin, C.J.& Medina-Ventura, E., Thomas,C.R.(2012). A guide to puzzle-based learning in STEM subjects. http://www.heacademy.ac.uk/assets/documents
  2. Cha, S., Kown, D., & LEE, W. (2007). Using Puzzles: Problem-Solving and Abstraction. Proceedings ACM of SIGITE, pp. 135-140.
  3. The CATEI Process. (2007). Course and Teaching Evaluation and Improvement:. Sydney, NSW, Australia: New South Wales, Davidson, J. E., Deuser, R., & Sternberg, R. J. (1994). The role of metacognition in problem solving. In J. Metcalfe & A. P. Shimamura (Eds.), Metacognition: Knowing about knowing (pp. 207-226). Cambridge, MA: MIT.
  4. De Bono, E. (1967). New Think: The Use of Lateral Thinking, London: Jonathan Cape.
  5. Falkner, N., Sooriamurthi, R., & Michalewicz, Z. (2010). Puzzle-Based Learning for Engineering and Computer Science. Computer, April, pp. 21-28.
  6. Fisher, A. (2001). Critical Thinking: An Introduction, Cambridge, UK: Cambridge University Press.
  7. Gardner, M. (1961). Entertaining Mathematical Puzzles, New York: Dover Publications.
  8. Gnadig, P., Honyek, G. & Riley, K. F. (2001). 200 Puzzling Physics Problems, Cambridge University
  9. Hadley, j. & Singmaster, D. (1992). Problems to sharpen the young, The Mathematical Gazette 76 (475), 102–126.
  10. Hidetoshi, F. & Rothman, R. (2008). Sacred Mathematics: Japanese Temple Geometry, Princeton University Press.

Kaynak Göster

APA
Öztürk, E., Gök, S., & Takımcıgil, S. (2014). Bulmaca Temelli Öğrenme. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 26, 48-63. https://izlik.org/JA48ZE52KE
AMA
1.Öztürk E, Gök S, Takımcıgil S. Bulmaca Temelli Öğrenme. SUJEF. 2014;(26):48-63. https://izlik.org/JA48ZE52KE
Chicago
Öztürk, Ergün, Seçkin Gök, ve Sevil Takımcıgil. 2014. “Bulmaca Temelli Öğrenme”. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, sy 26: 48-63. https://izlik.org/JA48ZE52KE.
EndNote
Öztürk E, Gök S, Takımcıgil S (01 Ocak 2014) Bulmaca Temelli Öğrenme. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 26 48–63.
IEEE
[1]E. Öztürk, S. Gök, ve S. Takımcıgil, “Bulmaca Temelli Öğrenme”, SUJEF, sy 26, ss. 48–63, Oca. 2014, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA48ZE52KE
ISNAD
Öztürk, Ergün - Gök, Seçkin - Takımcıgil, Sevil. “Bulmaca Temelli Öğrenme”. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 26 (01 Ocak 2014): 48-63. https://izlik.org/JA48ZE52KE.
JAMA
1.Öztürk E, Gök S, Takımcıgil S. Bulmaca Temelli Öğrenme. SUJEF. 2014;:48–63.
MLA
Öztürk, Ergün, vd. “Bulmaca Temelli Öğrenme”. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, sy 26, Ocak 2014, ss. 48-63, https://izlik.org/JA48ZE52KE.
Vancouver
1.Ergün Öztürk, Seçkin Gök, Sevil Takımcıgil. Bulmaca Temelli Öğrenme. SUJEF [Internet]. 01 Ocak 2014;(26):48-63. Erişim adresi: https://izlik.org/JA48ZE52KE