Klasik Dönem Tezyînat Geleneğinin 18. Yüzyılda Tezahürü: Hacı Selim Ağa Vakıf Kütüphanesi’ndeki Üç Müzehhep Yazma Eser Örneği
Öz
Makalenin konusu, Hacı Selim Ağa tarafından kurulan kütüphanede bulunan ve 18. yüzyıla tarihlendirilen üç müzehhep kitaptır. Söz konusu kitaplar, 18. yüzyılda Türk süsleme sanatında batılılaşma eğilimlerinin başladığı dönemde klasik dönem geleneğinin ne ölçüde sürdürüldüğüne ilişkin değerli örnekler sunmaktadır. Bu makalede incelenen üç eser (HSA 00223, HSA 00314, HSA 00385), konuya ilişkin mevcut literatürde daha önce ele alınmamıştır. Eserlerin ayrıca öne çıkan bir diğer yönü, 18. yüzyılda İstanbul’da istinsah edilmiş olmalarıdır. Osmanlı Devleti, 17. yüzyıla kadar dış etkilere karşı korunaklı kalmayı başarmış; ancak 17. ve 18. yüzyıllarda yaşanan siyasi gelişmelerin ardından dışa açılmak durumunda kalmıştır. Bu sürecin sonuçları, sanat alanında da gözlemlenmeye başlamıştır. 18. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı tezyînatında yeni uygulamalar ortaya çıksa da Osmanlı cilt ve tezhip sanatında klasik motif, renk ve desenlerin belirli ölçüde korunduğu gözlemlenmiştir. Makale kapsamındaki kitaplar, cilt ve tezhip özellikleri açısından incelenmiştir. Eserlerin ciltlerinde, 16. yüzyıl klasik dönem cilt sanatının form ve teknik özelliklerinin sürdürüldüğü tespit edilmiştir. Ciltlerin tümü klasik dönem ciltlerinde sıkça rastlanan alttan ayırma tekniğinde altınlanmıştır. Ciltlerin tezyînatında bitkisel ve bulut motifleri ön plandadır. 18. yüzyıl Türk tezhip sanatı, Osmanlı süsleme sanatları içerisinde klasik üslûbun sürdürüldüğü ancak biçim, kompozisyon ve motif anlayışında belirgin değişimlerin gözlemlendiği bir dönemi temsil etmektedir. Kitaplardaki unvan sayfası tezhipleri klasik dönem vasıflarını sürdürmekle birlikte dönemin tezhip sanatında rastlanan kısmen deforme olmuş motif ve tasarım özellikleri de göstermektedir.
Anahtar Kelimeler
Türk İslam Sanatları Tarihi, 18. Yüzyıl, Cilt Sanatı, Tezhip Sanatı, Hacı Selim Ağa Kütüphanesi
Kaynakça
- Akbulut, Veli. Diyanet İşleri Başkanlığı Kütüphanesi’nde Bulunan 18-19. Yüzyıllara Ait El Yazması Kur’ân-ı Kerîmlerin Cilt Sanatı Açısından İncelenmesi. İstanbul: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2019.
- Akgül, Serap. Kütahya Vahid Paşa Kütüphanesi’nde Bulunan 18. Yüzyıla Ait Cilt Sanatı Örnekleri. Mersin: Mersin Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2019.
- Bosch, Gulnar vd. Islamic Bindings and Bookmaking (A Catalogue of an Exhibition the Oriental Institute the University of Chicago May 18-August 18). Chicago: Chicago Üniversitesi, 1981.
- Boydak, Fatma Şeyma. Çorum Hasan Paşa Yazma Eser Kütüphanesi’nde Bulunan Bulut Tasarımlı Cildler. Konya: Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2014.
- Boydak, Fatma Şeyma. “Osmanlı Kitap Kabı Şemselerindeki Serbest Dolantı Bulut Motifi Örnekleri”. İstem 29 (Aralık 2017), 125-142. https://doi.org/10.31591/istem.303979
- Çığ, Kemal. Türk Kitap Kapları. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 1971.
- Çınar, Nadide - Tozun, Hatice. “Kültürel Miras Bağlamında Derilerin Fiziksel Özellikleri ve Ham Derinin İşlenmesi”. Sanat Tarihi Dergisi 29/2 (Kasım 2020), 371-397. https://doi.org/10.29135/std.610128
- Derman, Fatma Çiçek. “Osmanlı Asırlarında, Üslûp ve Sanatkârlarıyla Tezhip Sanatı”. Osmanlı: Kültür ve Sanat. ed. Hasan Celal Güzel - Güler Eren. 11/108-119. Ankara: Yeni Türkiye Yayınları, 1999.
- Déroche, François. “Bookbinding”. Islamic Codicology: an Introduction to the Study of Manuscripts in Arabic Script. London: Al-Furqan Islamic Heritage Foundation, 2006.
- Doğanay, Aziz. “Bulut Motifi”. Hat ve Tezhip Sanatı. ed. Ali Rıza Özcan. 467-477. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, 2012.
