Görüntü Sunumu
BibTex RIS Kaynak Göster

BATI KARADENIZ GELENEKSEL YEMEK KÜLTÜRÜNÜN SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MIRAS KAPSAMINDA DEĞERLENDIRILMESI: AKÇAKOCA KENT ÖRNEĞI

Yıl 2025, Cilt: 8 Sayı: 2, 345 - 357, 31.08.2025

Öz

Yemek kültürü hem dünyada hemde ülkemizde turizm açısından önemli bir gelir kaynağını oluşturmaktadır. Özellikle kent ile birlikte özdeşleşmiş geleneksel yaşantıyı anımsatan yemekler, kültürel miras açısından da ayrıca öneme sahiptir. Bu beklenti kapsamında, Batı Karadenizin önemli turizm kentleri arasında yer alan Akçakoca'nın önemli yemek kültürlerinin kent imajına gastronomi turizminin etkilerinin ne düzeyde olduğunun tespiti ve konu ile ilgili öneriler getirebilmesi amaçlanmıştır.
Bu araştırmada nitel araştırma tekniklerini barındıran yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Alana uygun tespit edilen sorular aracılığıyla görüşmeler sağlanmıştır. Nitel araştırma yöntemi kapsamında, araştırmanın yapıldığı Akçakoca'da da 25 kişi ile yüz yüze görüşme yapılmıştır. İçerik analizi yapılarak, her ayrı soru için tablolar oluşturulmuştur. Akçakoca mutfağı, Karadeniz Bölgesi'ne özgü geleneksel yemekleri ve lezzetleriyle dikkat çeker. Bölgenin deniz ürünleri, mısır unu ve zeytinyağı gibi malzemeleriyle yapılan yemekler, Akçakoca'nın yemek kültürünü oluşturmaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ali Rıza Sertel Bu kişi benim 0000-0001-5345-0441

Fatih Türkmen 0000-0001-6716-7399

Yayımlanma Tarihi 31 Ağustos 2025
Gönderilme Tarihi 27 Mart 2025
Kabul Tarihi 12 Ağustos 2025
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Sertel, A. R., & Türkmen, F. (2025). BATI KARADENIZ GELENEKSEL YEMEK KÜLTÜRÜNÜN SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MIRAS KAPSAMINDA DEĞERLENDIRILMESI: AKÇAKOCA KENT ÖRNEĞI. Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi, 8(2), 345-357.