Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Yemek Kültürü ve Sofra Seramikleriyle Etkileşimi

Yıl 2017, , 195 - 206, 01.12.2017
https://doi.org/10.20488/www-std-anadolu-edu-tr.394034

Öz









nsanın hayatı boyunca vazgeçemediği yaamsal ihtiyaçlarından bir tanesi yemek yemedir. Yemekler ve kullanılan kaplar kültür ve geleneklere dayalı olarak tercihlere göre değişkenlik gösterir.


nsan, yemek ve yemek kabının ayrılmaz birlikteliği insanlık var olduu sürece devam edecektir.
Bu b
irliktelik sürecinde yemekler, yemek kapları, yemek kaplarının malzemeleri ve biimleri teknolojik gelişmelerin paralelinde kültür, fonksiyonellik ve kişisel beeniler dorultusunda gelişmeler
gösterm
iştir. Tarihsel süreçte cam, metal, ta, plastik, ahap gibi birçok farklı malzeme ile yapılan
yemek kapları kar
ımıza çıkmaktadır. Ancak yemek kabı olarak kullanılan en eski malzemelerden
b
ir tanesi de seramiktir.


Bu makalede yemek kültürünün artistik ve fonksiyonel sofra seramikleri ile etkileşimi incelenerek bu birlikteliğin günümüzdeki son durumu ve kullanıcıların beklentileri deerlendirilecektir. 





Kaynakça

  • Bober, P. P.(1999). Art, Culture& Cuisine, Ancient&Medieval Gastronomy, London.The Univercity of Chicago Press, Coşkun, M., (2012) Popüler Kültür ve Tüketim Toplumu, Batman Üniversitesi Yaşam Bilim Dergisi, Cilt 1, Sayı 1, Sayfa: 837-850 Çağlı, I. B., (2012) Türkiye’de Yerel Kültürün Turizm Odaklı Kalkınmadaki Rolü: Gastronomi Turizmi Örneği, Yüksek Lisans Tezi. Freedman, P. (2008) Yemek Damak Tadının Tarihi, Londra. Thames&Hudson, Freedman, P., Chaplin, J. E., Albala K. (2014) Food in Time and Place The American Historical Association Companion to Food History, Oakland California, Univercity of California Press, http://foodinlife.com.tr/haberResim/30268 (Erişim Tarihi: 06.07.2017) http://www.nedir.com/gastronomi#ixzz4Y0GWEBvW (Erişim Tarihi: 06.07.2017) http://www.nedir.com/gastronomi#ixzz4Y0GWEBvW (Erişim Tarihi: 06.07.2017) http://www.theguideistanbul.com/location/mikla (Erişim Tarihi: 06.07.2017) P. den Hartog, A., A. van Staveren, W., D. Brouer, I., (2006) Food Habits and Consumption in Developing Countries, The Netherlands, Wageningen Academic Publishers, Uhri, A. (2011) Boğaz Derdi Arkeolojik, Arkeobotnik, Tarihsel ve Etimolojik Veriler Işığında Tarım ve Beslenmenin Kültür Tarihi. İstanbul, Ege yayınları, Wilkins, J. ve Nadeau, R. (2015) A Companion To Food In The Ancient World, U.K., Wiley Blackwell,
  • Görsel Kaynakça Görsel 1: Öznur Yıldırım’a ait özgün seramik tabak ve yemek sunumu. Fotoğraf: Öznur Yıldırım. Görsel 2: Heather Mae Erickson’a ait artistik sofra seramikleri. http://www.artfieldssc.org/galleries/art/2017/perfect-imperfection-collection/251732 (Erişim Tarihi: 30.05.2017) Görse 3: Defne Samman’a ait Mikla Restoran için tasarlanmış özgün seramik tabak ve sunumu. http://www.theguideistanbul.com/location/mikla (Erişim Tarihi:15.05.2017) Görsel 4: S. Sibel Sevim’e ait özgün artistik dekorlu porselen yemek tabakları. Fotoğraf: Cemalettin Sevim Görsel 5: Figen Özden’e ait özgün dekorlu seramik tabak. Kaynak: Figen Özden Görsel 6: Olivier Pistre’ye ait yemek sunumu. http://www.hotelrestaurantmagazine.com/sanatci-sef-olivier-pistre/ (Erişim Tarihi: 30.05.2017) Görsel 7: Şef Erol Sarıdoğan’a ait yemek sunumu. (http://foodinlife.com.tr/haberResim/30268 Erişim Tarihi: 15.05.2017)

Interaction Of Ceramic Tableware With Food Culture

Yıl 2017, , 195 - 206, 01.12.2017
https://doi.org/10.20488/www-std-anadolu-edu-tr.394034

Öz









One of the vital necessities that people can not give up throughout their lives is food. Meals and
table ware may vary from one person to another cons
idering individual preferences, cultural and
trad
itional differences.


The inseperable association of human beings, food and table ware will continue to exist as long
as human
ity exist. In the course of time, dishes, food containers, their shapes and materials they
are made from have changed due to the advancements
in technology, cultural diversity, different
trad
itions, personal preferences and functionality. In the history, there existed table ware made of
glass, metal, stone, plast
ic, wood and many other materials available in the past. However, one of
the oldest mater
ials used in making tableware is ceramics.


This article sheds light into the interaction between the artistic and functional tableware ceramics and the food culture; states the present situation of this association of human beings, food and
table ware; and f
inally evaluates the expectations of the users. 





Kaynakça

  • Bober, P. P.(1999). Art, Culture& Cuisine, Ancient&Medieval Gastronomy, London.The Univercity of Chicago Press, Coşkun, M., (2012) Popüler Kültür ve Tüketim Toplumu, Batman Üniversitesi Yaşam Bilim Dergisi, Cilt 1, Sayı 1, Sayfa: 837-850 Çağlı, I. B., (2012) Türkiye’de Yerel Kültürün Turizm Odaklı Kalkınmadaki Rolü: Gastronomi Turizmi Örneği, Yüksek Lisans Tezi. Freedman, P. (2008) Yemek Damak Tadının Tarihi, Londra. Thames&Hudson, Freedman, P., Chaplin, J. E., Albala K. (2014) Food in Time and Place The American Historical Association Companion to Food History, Oakland California, Univercity of California Press, http://foodinlife.com.tr/haberResim/30268 (Erişim Tarihi: 06.07.2017) http://www.nedir.com/gastronomi#ixzz4Y0GWEBvW (Erişim Tarihi: 06.07.2017) http://www.nedir.com/gastronomi#ixzz4Y0GWEBvW (Erişim Tarihi: 06.07.2017) http://www.theguideistanbul.com/location/mikla (Erişim Tarihi: 06.07.2017) P. den Hartog, A., A. van Staveren, W., D. Brouer, I., (2006) Food Habits and Consumption in Developing Countries, The Netherlands, Wageningen Academic Publishers, Uhri, A. (2011) Boğaz Derdi Arkeolojik, Arkeobotnik, Tarihsel ve Etimolojik Veriler Işığında Tarım ve Beslenmenin Kültür Tarihi. İstanbul, Ege yayınları, Wilkins, J. ve Nadeau, R. (2015) A Companion To Food In The Ancient World, U.K., Wiley Blackwell,
  • Görsel Kaynakça Görsel 1: Öznur Yıldırım’a ait özgün seramik tabak ve yemek sunumu. Fotoğraf: Öznur Yıldırım. Görsel 2: Heather Mae Erickson’a ait artistik sofra seramikleri. http://www.artfieldssc.org/galleries/art/2017/perfect-imperfection-collection/251732 (Erişim Tarihi: 30.05.2017) Görse 3: Defne Samman’a ait Mikla Restoran için tasarlanmış özgün seramik tabak ve sunumu. http://www.theguideistanbul.com/location/mikla (Erişim Tarihi:15.05.2017) Görsel 4: S. Sibel Sevim’e ait özgün artistik dekorlu porselen yemek tabakları. Fotoğraf: Cemalettin Sevim Görsel 5: Figen Özden’e ait özgün dekorlu seramik tabak. Kaynak: Figen Özden Görsel 6: Olivier Pistre’ye ait yemek sunumu. http://www.hotelrestaurantmagazine.com/sanatci-sef-olivier-pistre/ (Erişim Tarihi: 30.05.2017) Görsel 7: Şef Erol Sarıdoğan’a ait yemek sunumu. (http://foodinlife.com.tr/haberResim/30268 Erişim Tarihi: 15.05.2017)
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Cemalettin Sevim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017

Kaynak Göster

APA Sevim, C. (2017). Yemek Kültürü ve Sofra Seramikleriyle Etkileşimi. Sanat Ve Tasarım Dergisi, 7(2), 195-206. https://doi.org/10.20488/www-std-anadolu-edu-tr.394034