BibTex RIS Kaynak Göster

-

Yıl 2013, Cilt: 1 Sayı: 12, 173 - 191, 01.12.2013

Öz

Transferring a rich product of concrete communal formation, the physical spaces arecultural, sociological and psychological issues effecting human behaviour within theprocess of spatial design that should be understood and considered. With a quite widecultural input and comprehensive background dining spaces are the most commoninteractive social network depending on the meaning and dimensions of norms,preferences, and aesthetic appreciation of the visual elements, formation the physicalenvironment as the source of the judiciary and assessments. In this context, adescriptive analysing of the 'culture-space' relation and 'depended, intermediate and independed' variables are made

Kaynakça

  • Agnew, Jeremy. “Representing Space (Space, Scale and Culture in Social Science)”, Place Culture Representation, (Edt.J.Duncan- D.Ley),London&New York: Routledge, 1993.
  • Arslan, Mustafa , “Türk Popüler Dindarlıı”, Deerler Eitimi Merkezi Yayınları: stanbul, 2004.
  • Boudan, Christian, “Mutfak Savaı – Damak Zevkinin Jeopolitii”, Ayrıntı Yayınları, stanbul 2006.
  • Beardsworth, Alan, Bryman, Alan, “Late Modernity and Qualification: The Case of the Themed Restaurant”, Sociological Review, 47(2), ss. 228-257, 1999.
  • Bedük, Didem, “ehir çi Otel Restoranlarının Tasarım lkelerine Bir Yaklaım ve stanbul’daki 1998.
  • Uygulamaların rdelenmesi”, stanbul,
  • Belge, Murat, Tarih Boyunca Yemek Kültürü, letiim Yayınları, stanbul, 2001.
  • Bell, P. A.; Greene, T. C.; Fisher, J. D., Baum, A. “Environmental psychology”. Fort Wort: Harcourt, 1996, (4th ed., 5th ed. 2001).
  • Bhatia, Anubhuti, “Effects of Interior Environment on the Dining Experience and Design of Master Theses, Florida State University, 2003.
  • Prototype Seafood Restaurant”,
  • Bozdayı, Aye. Müge, “ç Mekân ve nsan”, Ajans Matbaacılık, Ankara, Kasım, 2004.
  • Curaolu, Füsun, “Konut Dıında Yeme levli Mekânlarda ç Mekân ile Mobilya ve Donatının Deien Kültürel ve Sosyal Yapı Paralelinde Etkileimi”, Sanatta Yeterlik Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara, 2000.
  • Finkelstein, Joanne, “Dining Out: A Sociology of Modern Manners”, Oxford: Polity 1989.
  • Gür, engül, Oymen, “Mekân Örgütlenmesi”, Gür Yayıncılık, Trabzon, 1996.
  • Gürsoy, Deniz, “Yemek ve Yemekçiliin Evrimi”, SOFRA Yemek Üretim ve Hizmet A. ., Kuru Matbaacılık San. ve Tic. Ltd. ti., stanbul, Kasım, 1995.
  • Grefe, Cristiane, “Hamburger Çaı”, letiim Yayınları, stanbul, 1994.
  • Heide, M., Gronhaug, K., “Atmosphere: Conceptual Issues and Implications for Hospitality Management, Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism”, Volume 6, Issue 4, pp. 271-286, 2006.
  • Kırım, Arman,”Yeni Dunyada Strateji ve Yonetim”, Sistem Yayıncılık, stanbul, 1999.
  • Lawson, Fred, “Restaurants, Clubs and Bars - Planning, Design and Investment”, Architectural Pr.: London, 1987.
  • Malinowski, B. (1992). “Bilimsel Bir Kültür Teorisi”, (S. Özkal, Çev.). stanbul: Kabalcı. (Orijinali 1944’te yayımlanmıtır), 1992.
  • Mennel, Stephen, Murcott, Anne, Van Otterloo, Anneke, “The Sociology of Food: Eating, Diet and Culture”, Sage Publication: London, 1992.
  • Miller, Stuart, Schlitt, Judith, K., “Interior Space-Design Concepts for Personal Needs”, Praeger: New York, 1985.
  • Rapoport, Amos, “House Form and Culture”, Englewood Cliffs, N.J.: PrenticeHall,Inc.,1969.
  • Rapoport, Amos, “The Meaning of The Built Environment”, Sage: Beverly Hills, 1990.
  • Ryu, Kisang, Jawn, SooCheong, “The Effect of Environmental Perception on Behavioral Intentions Through Emotions: The Case of Upscale Restaurants”, Journal of Hospitallity & Research, Vol.31, No:1, pp. 56-71, 2007.
  • Ryu, Kisang, “Dinescape, Emotions and Behavioral Intentions in Upscale Restaurants”, Phd Desertation, Kansas State University Manhattan, Kansas 2005.
  • Quinn, Thomas, “Atmosphere in The Restaurant”, Michigan State University Extension Tourism Educational Materials, 2002.

Yemek Yeme Mekanlarının Oluşum Sürecinde Sosyo-Kültürel ve Fiziksel Belirleyiciler

Yıl 2013, Cilt: 1 Sayı: 12, 173 - 191, 01.12.2013

Öz

Mekânsal üretim zengin bir oluumun maddelemi halidir. Mekân tasarımı esnasında;kültürün, sosyolojik ve psikolojik oluumların insan davranıları üzerinde etkisi iyianlaılmalı ve göz önünde tutulmalıdır. Kültürel girdinin oldukça youn olan yemekyeme mekânlarının fiziksel varlıklarını oluturan nesnel özelliklerin toplumsal ve kültürelkimlii zaman içerisinde farklı dönemlere aktardıını söyleyebiliriz. Bu kapsamda yemekyeme mekânlarının oluumunda fiziksel çevredeki stil, anlam ve normlara balı boyutlarile estetik beeninin kaynaı olan görsel öeler hakkında tercihler 'mekân-kültür' ilikisive 'baımlı, ara ve baımsız' deikenler betimsel analiz yöntemiyle farklı bir açısıgetirilmektedir

Kaynakça

  • Agnew, Jeremy. “Representing Space (Space, Scale and Culture in Social Science)”, Place Culture Representation, (Edt.J.Duncan- D.Ley),London&New York: Routledge, 1993.
  • Arslan, Mustafa , “Türk Popüler Dindarlıı”, Deerler Eitimi Merkezi Yayınları: stanbul, 2004.
  • Boudan, Christian, “Mutfak Savaı – Damak Zevkinin Jeopolitii”, Ayrıntı Yayınları, stanbul 2006.
  • Beardsworth, Alan, Bryman, Alan, “Late Modernity and Qualification: The Case of the Themed Restaurant”, Sociological Review, 47(2), ss. 228-257, 1999.
  • Bedük, Didem, “ehir çi Otel Restoranlarının Tasarım lkelerine Bir Yaklaım ve stanbul’daki 1998.
  • Uygulamaların rdelenmesi”, stanbul,
  • Belge, Murat, Tarih Boyunca Yemek Kültürü, letiim Yayınları, stanbul, 2001.
  • Bell, P. A.; Greene, T. C.; Fisher, J. D., Baum, A. “Environmental psychology”. Fort Wort: Harcourt, 1996, (4th ed., 5th ed. 2001).
  • Bhatia, Anubhuti, “Effects of Interior Environment on the Dining Experience and Design of Master Theses, Florida State University, 2003.
  • Prototype Seafood Restaurant”,
  • Bozdayı, Aye. Müge, “ç Mekân ve nsan”, Ajans Matbaacılık, Ankara, Kasım, 2004.
  • Curaolu, Füsun, “Konut Dıında Yeme levli Mekânlarda ç Mekân ile Mobilya ve Donatının Deien Kültürel ve Sosyal Yapı Paralelinde Etkileimi”, Sanatta Yeterlik Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara, 2000.
  • Finkelstein, Joanne, “Dining Out: A Sociology of Modern Manners”, Oxford: Polity 1989.
  • Gür, engül, Oymen, “Mekân Örgütlenmesi”, Gür Yayıncılık, Trabzon, 1996.
  • Gürsoy, Deniz, “Yemek ve Yemekçiliin Evrimi”, SOFRA Yemek Üretim ve Hizmet A. ., Kuru Matbaacılık San. ve Tic. Ltd. ti., stanbul, Kasım, 1995.
  • Grefe, Cristiane, “Hamburger Çaı”, letiim Yayınları, stanbul, 1994.
  • Heide, M., Gronhaug, K., “Atmosphere: Conceptual Issues and Implications for Hospitality Management, Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism”, Volume 6, Issue 4, pp. 271-286, 2006.
  • Kırım, Arman,”Yeni Dunyada Strateji ve Yonetim”, Sistem Yayıncılık, stanbul, 1999.
  • Lawson, Fred, “Restaurants, Clubs and Bars - Planning, Design and Investment”, Architectural Pr.: London, 1987.
  • Malinowski, B. (1992). “Bilimsel Bir Kültür Teorisi”, (S. Özkal, Çev.). stanbul: Kabalcı. (Orijinali 1944’te yayımlanmıtır), 1992.
  • Mennel, Stephen, Murcott, Anne, Van Otterloo, Anneke, “The Sociology of Food: Eating, Diet and Culture”, Sage Publication: London, 1992.
  • Miller, Stuart, Schlitt, Judith, K., “Interior Space-Design Concepts for Personal Needs”, Praeger: New York, 1985.
  • Rapoport, Amos, “House Form and Culture”, Englewood Cliffs, N.J.: PrenticeHall,Inc.,1969.
  • Rapoport, Amos, “The Meaning of The Built Environment”, Sage: Beverly Hills, 1990.
  • Ryu, Kisang, Jawn, SooCheong, “The Effect of Environmental Perception on Behavioral Intentions Through Emotions: The Case of Upscale Restaurants”, Journal of Hospitallity & Research, Vol.31, No:1, pp. 56-71, 2007.
  • Ryu, Kisang, “Dinescape, Emotions and Behavioral Intentions in Upscale Restaurants”, Phd Desertation, Kansas State University Manhattan, Kansas 2005.
  • Quinn, Thomas, “Atmosphere in The Restaurant”, Michigan State University Extension Tourism Educational Materials, 2002.
Toplam 27 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Meryem Yalçın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 1 Sayı: 12

Kaynak Göster

APA Yalçın, M. (2013). Yemek Yeme Mekanlarının Oluşum Sürecinde Sosyo-Kültürel ve Fiziksel Belirleyiciler. Sanat Ve Tasarım Dergisi, 1(12), 173-191. https://doi.org/10.18603/std.77488
AMA Yalçın M. Yemek Yeme Mekanlarının Oluşum Sürecinde Sosyo-Kültürel ve Fiziksel Belirleyiciler. Sanat ve Tasarım Dergisi. Aralık 2013;1(12):173-191. doi:10.18603/std.77488
Chicago Yalçın, Meryem. “Yemek Yeme Mekanlarının Oluşum Sürecinde Sosyo-Kültürel Ve Fiziksel Belirleyiciler”. Sanat Ve Tasarım Dergisi 1, sy. 12 (Aralık 2013): 173-91. https://doi.org/10.18603/std.77488.
EndNote Yalçın M (01 Aralık 2013) Yemek Yeme Mekanlarının Oluşum Sürecinde Sosyo-Kültürel ve Fiziksel Belirleyiciler. Sanat ve Tasarım Dergisi 1 12 173–191.
IEEE M. Yalçın, “Yemek Yeme Mekanlarının Oluşum Sürecinde Sosyo-Kültürel ve Fiziksel Belirleyiciler”, Sanat ve Tasarım Dergisi, c. 1, sy. 12, ss. 173–191, 2013, doi: 10.18603/std.77488.
ISNAD Yalçın, Meryem. “Yemek Yeme Mekanlarının Oluşum Sürecinde Sosyo-Kültürel Ve Fiziksel Belirleyiciler”. Sanat ve Tasarım Dergisi 1/12 (Aralık 2013), 173-191. https://doi.org/10.18603/std.77488.
JAMA Yalçın M. Yemek Yeme Mekanlarının Oluşum Sürecinde Sosyo-Kültürel ve Fiziksel Belirleyiciler. Sanat ve Tasarım Dergisi. 2013;1:173–191.
MLA Yalçın, Meryem. “Yemek Yeme Mekanlarının Oluşum Sürecinde Sosyo-Kültürel Ve Fiziksel Belirleyiciler”. Sanat Ve Tasarım Dergisi, c. 1, sy. 12, 2013, ss. 173-91, doi:10.18603/std.77488.
Vancouver Yalçın M. Yemek Yeme Mekanlarının Oluşum Sürecinde Sosyo-Kültürel ve Fiziksel Belirleyiciler. Sanat ve Tasarım Dergisi. 2013;1(12):173-91.