Throughout history, various tuning systems have been referenced in the determination of musical intervals. The earliest known approach is that of Pythagoras, who advocated the construction of intervals based on a chain of pure fifths. Dating back to approximately 2700 BCE, this system gradually gave way to the Just Intonation system from the 14th century onward, particularly as thirds and sixths gained importance in harmony. Although the intervals in the Just Intonation system are characterized by their natural resonance, this system is not well-suited to fixed-pitch or keyboard instruments. As a result, it was adapted through temperaments for use on such instruments.
With the emergence of chamber music and orchestral ensembles, a shared approach to intonation became necessary. Consequently, violinists, theorists, and musicians conveyed in their writings what should be practiced or avoided in accordance with the prevailing intonational understanding of their time. Until the mid-18th century, the Just Intonation system predominated, and temperament systems derived from it—such as 1/4-comma and 1/6-comma meantone—were prominent. Performers were advised to avoid open strings and to intonate sharp notes slightly lower than their enharmonic flat equivalents.
From the second half of the 18th century onward, modern harmonic principles began to emerge. Practices such as sharpening the leading tone to reinforce its tendency to resolve to the tonic, raising the sixth degree accordingly, and the increasing emphasis on equal temperament began to shape compositional and performance conventions. This shift also influenced the conception of intonation on the violin, giving rise to the idea that violinists should be aware of and capable of applying Equal Temperament, Pythagorean tuning, and Just Intonation depending on musical context. Violinists were thus expected to adjust their intonation based on the performance environment and ensemble needs.
This study aims to shed light on the musical perspectives and intonational perceptions of key figures in music history, revealing that the conception of intonation has changed over time and varies across tuning systems. By doing so, it is expected to contribute not only to violinists but also to all string players, by elucidating how intonation may vary according to different tuning frameworks.
Intonation Tuning Systems in Music Violin Temperament Pythagorean System Just intonation
Tarih boyunca müzikal aralıkların belirlenmesinde farklı ses sistemleri referans alınmıştır. Bu konudaki ilk yaklaşım tam beşliler zinciri ile aralıkların oluşturulmasını savunan Pisagor’undur. Kökeni MÖ 2700’lü yıllara kadar dayanan bu yaklaşım, armonide üçlü ve altılıların önem kazanmasıyla birlikte 1300’lü yıllardan itibaren yerini Just Intonation sistemine bırakmıştır. Bu sistemdeki aralıklar doğal tınısıyla öne çıksa da klavyeli ve sabit akortlu çalgılara uygun değildir, bu sebeple klavyeli çalgılarda tampere edilerek kullanılmaya çalışılmıştır. Oda müziği ve orkestra gruplarının bir arada çalması için ise ortak bir entonasyon anlayışı gerekmiştir. Bu sebeple keman sanatçıları, teorisyenler ve müzik insanları yazmış oldukları kaynaklarda dönemin entonasyon anlayışına göre nelerin yapılması ve nelerden kaçınılması gerektiğini aktarmışlardır. 1700’lü yılların ilk yarısına kadar geçen süreçte just intonation sistemi ön planda olduğu ve bu sistemin klavyeli çalgılara yansıması olan 1/4 ve 1/6 koma tamperemanı öne çıkmış, çalıcıların boş tellerden kaçınması, diyezli notaları bemollü enarmoniklerine göre daha pes seslendirmeleri önerilmiştir. 1700’lü yılların ikinci yarısından itibaren modern armonik anlayış öne çıkmaya başlamış, yeden sesin toniğe çözülüm hissini gerektirecek düzeyde tizleştirilmesi, altıncı derecenin de buna uyarak daha tiz hale gelmesi ayrıca eşit tampereman fikrinin önem kazanmasıyla eşit yarım aralıkların kullanılmaya başlaması gibi uygulamalar görülmüştür. Bu durum kemanda entonasyon anlayışını da değiştirmiş, kemancıların eşit tampereman, Pisagor ve just intonation sistemlerinin bilincinde olarak tüm sistemleri gerekliliğe göre kullanabilmesi ve birlikte müzik yaptığı ortama göre ayarlayabilmesi fikirlerini doğurmuştur.
Çalışmanın, dönemin önemli müzik adamlarının müzik anlayışı ve entonasyon algılarına ışık tutması, entonasyon algısının dönemsel olarak değişkenlik gösterebildiğini ortaya koyması, hem de farklı ses sistemlerine göre entonasyonun nasıl değişebileceği hususlarına değinmesi açısından başta keman olmak üzere tüm yaylı çalgı çalan müzisyenlere katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Entonasyon Müzikte Ses Sistemleri Keman Pisagor Sistemi Tampereman Just intonation
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Güzel Sanatlar |
| Bölüm | Araştırma Makalesi |
| Yazarlar | |
| Gönderilme Tarihi | 28 Şubat 2025 |
| Kabul Tarihi | 10 Mart 2026 |
| Yayımlanma Tarihi | 19 Mart 2026 |
| DOI | https://doi.org/10.47571/sanatyorum.1648947 |
| IZ | https://izlik.org/JA96SY23EP |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2026 Sayı: 47 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.