Araştırma Makalesi

Sağlıkta Dönüşüm ve Onuncu Kalkınma Planı Çerçevesinde Türkiye Sağlık Sisteminde İlaç Harcamaları Üzerine Bir İnceleme ve Durum Analizi

Cilt: 1 Sayı: 2 9 Temmuz 2019
PDF İndir

Sağlıkta Dönüşüm ve Onuncu Kalkınma Planı Çerçevesinde Türkiye Sağlık Sisteminde İlaç Harcamaları Üzerine Bir İnceleme ve Durum Analizi

Öz

Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi gelişmekte olan Türkiye’de de sağlık hizmetlerinin temel taşlarından birisi ilaç endüstrisidir ve temel amacı; küresel ölçekte belirli rekabet gücüne sahip, yaşam kalitesini arttırıcı ve ülke ilaç ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan ve konumu itibari ile ihracat yapan bir ilaç sanayinin bulunması olarak belirlemiştir.

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin toplumun sağlık gereksinimlerini karşılamasının yanı sıra artan sağlık harcamalarını kontrol edebilmek için harcamaları artıran dinamikleri sağlam bir şekilde belirleyip, ilgili ve sürekli düzenlemeler yapması kaçınılmazdır. Bu anlamda Türkiye toplam sağlık harcamalarındaki ilaç harcamalarının oranının yüksek olması ve ilaç harcamalarının etkin bir şekilde kontrolü sağlayacak fiyatlandırma ve geri ödeme süreçlerinde gerekli yasal düzenlemeleri yapmaya devam etmektedir.

Bu çalışma, Türkiye’nin 1995-2017 dönemi içinde uygulanan Sağlıkta Dönüşüm ve Onuncu Kalkınma Planı politikaların, ilaç gelir ve harcamalarını değerlendirmek adına ilaç ithalat ve imalatında nasıl mesafe kat edildiğini görmek adına literatür vasıtasıyla analiz edilmiştir. Türkiye ilaç pazarının sürekli olarak büyüdüğü saptanmıştır. Ayrıca bulgular ışığında bugün Türkiye imalatı sayesinde kendi iç talebini önemli ölçüde karşılayacak düzeye geldiği söylenebilir. Diğer taraftan ilaç harcamalarının önemli kısmını oluşturan ilaç ithalatı devam etmektedir ve bu durum sağlık harcamalarını negatif yönde etkilediğini düşündürmektedir. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. PwC Pharma 2020 – The Vision, 2007
  2. Çalışkan, Z., Referans Fiyat ve İlaç Piyasası, Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, Cilt:11, Sayı:1, 2008
  3. Baybek, H., Bulut, D., Çakır, A., “Muğla Üniversitesi İdari Personelinin İlaç Kullanma Alışkanlıklarının Belirlenmesi”, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, C: 15, 2005, s.53-67.
  4. Top, M., Tarcan, M., Türkiye İlaç Ekonomisi ve İlaç Harcamaları:1998-2003 Dönemi Değerlendirmesi, Liberal Düşünce Dergisi, C:9, S:35, 2004, s.177-200
  5. Çınaroğlu, S., İlaç Harcamalarının Sağlık Sonuçları İle İlişkisi: Bir Kanonik Korelasyon Analizi Uygulaması, Hacettepe Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, C:35, S:2, 2017, s.23-47
  6. Aslantekin, F., Yumrutaş, M., “Sağlık Okuryazarlığı ve Ölçümü”, TAF Koruyucu Hekimlik Bülteni, C:13, S:4, 2014, s.327-334
  7. Özgen, H., Tatar, M., Sağlık sektöründe bir verimlilik değerlendirme tekniği olarak maliyet-etkililik analizi ve Türkiye’de durum. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, C:10, S:2, 2007, s.109-137
  8. Acar. A., Yeğenoğlu, S., Türkiye’de İlaçta Patent. Ankara Eczacılık Fakültesi Dergisi, C:33, S:4, 2004, s.269-285.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sağlık Politikası

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

9 Temmuz 2019

Gönderilme Tarihi

9 Mayıs 2019

Kabul Tarihi

20 Temmuz 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Besak, Y. (2019). Sağlıkta Dönüşüm ve Onuncu Kalkınma Planı Çerçevesinde Türkiye Sağlık Sisteminde İlaç Harcamaları Üzerine Bir İnceleme ve Durum Analizi. Sağlık ve Sosyal Refah Araştırmaları Dergisi, 1(2), 53-61. https://izlik.org/JA59CX79YU
AMA
1.Besak Y. Sağlıkta Dönüşüm ve Onuncu Kalkınma Planı Çerçevesinde Türkiye Sağlık Sisteminde İlaç Harcamaları Üzerine Bir İnceleme ve Durum Analizi. SARAD. 2019;1(2):53-61. https://izlik.org/JA59CX79YU
Chicago
Besak, Yavuz. 2019. “Sağlıkta Dönüşüm ve Onuncu Kalkınma Planı Çerçevesinde Türkiye Sağlık Sisteminde İlaç Harcamaları Üzerine Bir İnceleme ve Durum Analizi”. Sağlık ve Sosyal Refah Araştırmaları Dergisi 1 (2): 53-61. https://izlik.org/JA59CX79YU.
EndNote
Besak Y (01 Temmuz 2019) Sağlıkta Dönüşüm ve Onuncu Kalkınma Planı Çerçevesinde Türkiye Sağlık Sisteminde İlaç Harcamaları Üzerine Bir İnceleme ve Durum Analizi. Sağlık ve Sosyal Refah Araştırmaları Dergisi 1 2 53–61.
IEEE
[1]Y. Besak, “Sağlıkta Dönüşüm ve Onuncu Kalkınma Planı Çerçevesinde Türkiye Sağlık Sisteminde İlaç Harcamaları Üzerine Bir İnceleme ve Durum Analizi”, SARAD, c. 1, sy 2, ss. 53–61, Tem. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA59CX79YU
ISNAD
Besak, Yavuz. “Sağlıkta Dönüşüm ve Onuncu Kalkınma Planı Çerçevesinde Türkiye Sağlık Sisteminde İlaç Harcamaları Üzerine Bir İnceleme ve Durum Analizi”. Sağlık ve Sosyal Refah Araştırmaları Dergisi 1/2 (01 Temmuz 2019): 53-61. https://izlik.org/JA59CX79YU.
JAMA
1.Besak Y. Sağlıkta Dönüşüm ve Onuncu Kalkınma Planı Çerçevesinde Türkiye Sağlık Sisteminde İlaç Harcamaları Üzerine Bir İnceleme ve Durum Analizi. SARAD. 2019;1:53–61.
MLA
Besak, Yavuz. “Sağlıkta Dönüşüm ve Onuncu Kalkınma Planı Çerçevesinde Türkiye Sağlık Sisteminde İlaç Harcamaları Üzerine Bir İnceleme ve Durum Analizi”. Sağlık ve Sosyal Refah Araştırmaları Dergisi, c. 1, sy 2, Temmuz 2019, ss. 53-61, https://izlik.org/JA59CX79YU.
Vancouver
1.Yavuz Besak. Sağlıkta Dönüşüm ve Onuncu Kalkınma Planı Çerçevesinde Türkiye Sağlık Sisteminde İlaç Harcamaları Üzerine Bir İnceleme ve Durum Analizi. SARAD [Internet]. 01 Temmuz 2019;1(2):53-61. Erişim adresi: https://izlik.org/JA59CX79YU


Bu dergide yayınlanan tüm çalışmalar, Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 (CC BY-NC 4.0 ) International License kapsamında lisanslanmıştır. 

Bu lisansın bir kopyasını görüntülemek için http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ adresini ziyaret edin.