Amaç: Toplumun geleceği olarak görülen üniversite öğrencileri, finansal sistemlerin sürdürülebilirliği için ayrı bir öneme sahiptir. Finansal davranış ve finansal tutum, bireylerin ekonomik açıdan güçlenmesi, finansal sistemlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve ekonomik sistemlerin sağlıklı işleyişi için gerekli olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle finansal okuryazarlık, davranış ve tutum düzeylerinin ölçülmesi politika ve strateji geliştirmek için önem kazanmaktadır. Bu doğrultuda yapılan çalışmada Karadeniz Teknik Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü’nde öğrenim gören katılımcıların finansal davranış ve finansal tutum düzeyleri ölçülmeye çalışılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmada finansal davranış ölçeği ve finansal tutum ölçeği kullanılmıştır. Çalışmaya Sağlık Yönetimi programında öğrenim gören 189 öğrenci katılmıştır. Elde edilen verilerin analizi için tanımlayıcı istatistiksel yöntemler kullanılmıştır ve değişken arasındaki farkı belirlemek için T testi ve ANOVA testi yapılmıştır. Finansal davranış ve finansal tutum arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson Korelasyon testi yapılmıştır.
Bulgular ve Sonuç: Çalışmada öğrencilerin finansal davranış puan ortalamalarının (x̄=61,58) iyi düzeyde; finansal tutum puan ortalamalarının (x̄=28,45) orta düzeyde olduğu görülmüştür. Ayrıca finansal davranış puanı ile finansal tutum puanı arasında (r=0,437) pozitif yönlü anlamlı doğrusal bir ilişkiye rastlanmıştır. Finansal davranış ve tutum düzeylerinin, yaşam kalitesini artırmak ve finansal sistemin sürdürülebilirliği için daha yüksek düzeyde olması gerektiği düşünülmüş, geliştirilecek strateji ve politikalar için önerilerde bulunulmuştur.
üniversite öğrencileri finansal davranış finansal tutum finansal okuryazarlık
Objective: University students, who are seen as the future of society, have a special importance for the sustainability of financial systems. Financial behavior and financial attitudes are considered necessary for the economic empowerment of individuals, ensuring the sustainability of financial systems and healthy functioning of economic systems. Therefore, measuring levels of financial literacy, behavior and attitude is important for developing policy and strategy. It is also true that university students, who are seen as the future of society, have a different importance in this regard. In this respect, the financial behavior and financial attitude levels of the participants studying in the Health Management department of Karadeniz Technical University Faculty of Health Sciences were tried to be measured.
Materials and Methods: The study used the financial behavior scale and the financial attitude scale. In the study, 189 students who studied in Health Management program participated. Descriptive statistical methods were used for the analysis of the data obtained and T-test and ANOVA test were performed to determine the difference between the variable. Pearson correlation test was conducted to determine the relationship between financial behavior and attitude. Results and Conclusion: The relationship between financial behavior and financial attitude has been determined. The study found that students' financial behavior averages (x̄=61,58) a good level of points; financial attitude points averages (x̄=28,45) were observed to be medium. In addition, a positive (r = 0.437) significant linear relationship was found between financial behavior score and financial attitude score. Since financial behavior and attitude levels should be higher for improving quality of life and sustainability of the financial system, recommendations have been made for strategies and policies to be developed.
university students financial behaviour financial attitude financial literacy
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Politikası |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2021 |
Gönderilme Tarihi | 17 Şubat 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 3 Sayı: 2 |
Bu dergide yayınlanan tüm çalışmalar, Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 (CC BY-NC 4.0 ) International License kapsamında lisanslanmıştır.
Bu lisansın bir kopyasını görüntülemek için http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ adresini ziyaret edin.