Amaç: Türkiye, Suriyeli sığınmacılara yönelik beslenme, güvenlik, barınma ve sağlık gibi hizmetleri sunarak açık kapı politikası uygulamıştır. Yasal düzenlemelerle sığınmacıların sağlık hizmetlerine erişimleri kolaylaştırılmıştır. Bu çalışma, Türkiye’de Suriyeli sığınmacılara yönelik sağlık politikalarının analizini yapmayı amaçlamaktadır.
Gereç ve Yöntem: Nitel araştırma olarak tasarlanan çalışmada, doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama, analiz çerçevesi oluşturma ve doküman kodlama adımları izlenerek “Walt-Gilson Politika Analizi Çerçevesi” modeli baz alınmıştır. Analiz çerçevesinde ortam, içerik, süreç ve aktörler olmak üzere 4 ana tema belirlenmiş ve dokümanlar bu başlıklar altında ele alınmıştır.
Bulgular ve Sonuç: 3,5 milyondan fazla kişi ile en çok Suriyeli mülteci barındıran ülke olan Türkiye’de, sığınmacıların ekonomik, finansal, demografik ve kültürel problemleri bağlamında acil politikaların oluşturulması gerekliliği ortaya çıkmıştır. 2011 yılında AFAD tarafından barınma merkezleri oluşturulmasıyla başlayan süreç sağlık hizmetlerine erişimi sağlamak için yeni düzenlemeleri beraberinde getirmiştir. Barınma ihtiyaçlarının karşılanması, ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanılması, sınır geçişleri, oturma ve çalışma izinleri, yerleşme ve uyum politikaları ve vatandaşlık gibi konu başlıkları politikaların içeriğini oluşturmaktadır. Sağlık Bakanlığı Göç Sağlığı Dairesi Başkanlığı, İç İşleri Bakanlığı AFAD ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Kızılay, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşları politika sürecindeki aktörlerdir. Suriyeli sığınmacıların sağlığının korunması ve geliştirilmesine yönelik sürdürülebilir sağlık politikalarının hayata geçirilmesi önem arz etmektedir.
Göç Suriyeli Sığınmacılar Sağlık politikaları politika analizi sağlık yönetimi.
Yoktur.
Objective: Turkey has implemented an open-door policy to Syrian refugees by providing services including nutrition, safety, accommodation/shelter and health. Legal regulations have facilitated access to health care. The aim of the current study is to analysis the health policy related to Syrian refugees in Turkey.
Materials and Methods: In this qualitative study, a document analysis method was utilized. Following data collection, setting an analysis framework and document coding, the Walt and Gilson's policy analysis triangle framework was used, which comprises four main themes including context, content, process and actors. Data were categorized accordingly.
Results and Conclusion: Being the country with the highest number of Syrian refugees estimated to be more than 3.5 million, Turkey was prompted to establish instant policies to handle refugees’ economic, financial, demographic and cultural problems. The process started with the establishment of shelter centers by the Disaster and Emergency Management Presidency in 2011, which brought about new regulations for access to healthcare services. The content of the policies involves the accommodation needs, benefiting from free health services, border crossings, residence and work permits, settlement and integration policies and citizenship. The leading actors in the policy-making process were The Ministry of Health Migration Health Department, the Ministry of Interior, Directorate General of Migration Management, Red Crescent, Ministry of Family Labor and Social Services and non-governmental organizations. It is important to implement sustainable health policies aimed at protecting and improving the health of Syrian refugees.
Migration Syria refugee Healthcare policy Policy analysis Health management
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Politikası |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2021 |
Gönderilme Tarihi | 8 Mayıs 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 3 Sayı: 2 |
Bu dergide yayınlanan tüm çalışmalar, Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 (CC BY-NC 4.0 ) International License kapsamında lisanslanmıştır.
Bu lisansın bir kopyasını görüntülemek için http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ adresini ziyaret edin.