BibTex RIS Kaynak Göster

-

Yıl 2011, Sayı: 5, 3 - 14, 01.04.2011

Öz

Bir Sosyal Eşitsizlik Örneği Olarak Yoksulluğun Dinî Meşrûlaştırımı

Yıl 2011, Sayı: 5, 3 - 14, 01.04.2011

Öz

Bir sosyal eşitsizlik örneği olarak yoksulluk, günümüzde hemen hemen bütün toplumların çok acı psikolojik, sosyolojik, siyasal, ekonomik, ailevî, dinî ve kültürel boyutları olan büyük bir problemidir. Bu problem, yoksullar için çok kötü sonuçlar doğurduğu gibi zenginler ve patronlar için de büyük bir tehdit ve tehlike oluşturmaktadır. Türkiye dahil Müslüman toplumlarda da durum, diğer toplumlardan bazı farklı yönlere sahip bulunmakla birlikte benzer bir anlama gelmektedir. Müslüman toplumların zenginiyle fakiriyle genel olarak dünyanın diğer birçok ülkesine göre ekonomik zayıflığı da düşünülürse, konu Müslümanlar açısından oldukça önemli bir boyut kazanmaktadır. Bu noktada İslam toplumlarındaki yoksulluğun Müslümanların din ve dünya anlayışlarıyla, hatta İslam’ın yoksulluğa bakışıyla ilişkili olduğunu, yani din ile meşrulaştırıldığını savunan yaklaşımların olduğunu hatırlamak gerek. İşte bu çalışma, gerçekten sosyolojik olarak, kendi toplumumuz da dâhil Müslüman toplumların ekonomik zayıflığının ve Müslüman yoksulların yoksulluğunun din ile meşrulaştırıldığının ve İslam’ın ana kaynakları olan Kur’an ve Sünnet’te yoksulluğun olumlu görüldüğü veya teşvik edildiğinin doğru olup olmadığını tartışmayı amaçlamaktadır

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Prof. Dr. Ejder Okumuş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Sayı: 5

Kaynak Göster

ISNAD Okumuş, Prof. Dr. Ejder. “Bir Sosyal Eşitsizlik Örneği Olarak Yoksulluğun Dinî Meşrûlaştırımı”. Şarkiyat 5 (Nisan 2011), 3-14.

Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.
Derginin tüm içeriğine açık erişim sağlanmaktadır. Yayınlanan makaleler öncelikle İThenticate programında taranmaktadır.
Dergimizde yayınlanan makalelerin sorumluluğu yazara ait olup, tüm telif hakları Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi’ne devrolunmuştur.


27787