BibTex RIS Kaynak Göster

ZEYDÎ İMAM KÂSIM B. İBRAHİM ER-RESSÎ’YE (246/860) GÖRE ŞİÎ FIRKALARIN TASNİFİ

Yıl 2015, Cilt: 7 Sayı: 1, - , 19.03.2016

Öz

Ebu Muhammed el-Kâsım er-Ressî, Abbasilerin ilmi ve siyasi açıdan güçlü olduğu dönemde yaşamış, Ehl-i beyt ve Zeydiyye’nin önde gelen simalarından biridir. Zeydî kelamının kurucusu sayılır. Yaşadığı Hicri II. ve III. Asırda Şia mezhebinin teşekkül sürecine, Şiî farklılaşmaya ve Şia’nın fırkalara ayrılışına tanıklık etmiş önemli bir alimdir. Eserleri Zeydiyye düşüncesinin temel kaynaklarını oluşturmaktadır. Bu çalışmadaki temel amaç; ilk dönem Zeydî müelliflerden olan er-Ressî’nin, er-Redd ala-r-Ravâfız min Ehli’l-Guluvv adlı eseri bağlamında Şiî fırkaları zikretmek ve er-Ressî’nin bu fırkalarla ilgili verdiği bilgileri, ilk dönem Mezhepler Tarihi yazarlarının sunduğu verilerle karşılaştırmalı olarak işlemektir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Keskin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 19 Mart 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

ISNAD Keskin, Mehmet. “ZEYDÎ İMAM KÂSIM B. İBRAHİM ER-RESSÎ’YE (246/860) GÖRE ŞİÎ FIRKALARIN TASNİFİ”. Şarkiyat 7/1 (Mart 2016).

Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.
Derginin tüm içeriğine açık erişim sağlanmaktadır. Yayınlanan makaleler öncelikle İThenticate programında taranmaktadır.
Dergimizde yayınlanan makalelerin sorumluluğu yazara ait olup, tüm telif hakları Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi’ne devrolunmuştur.


27787