BibTex RIS Kaynak Göster

İLMİHÂL DİNDARLIĞININ AHLÂK ALGISI YA DA “AHLÂKLI İNSAN” TASAVVURUMUZUN GELENEKSEL KAYNAKLARI ÜZERİNE BAZI TESPİTLER

Yıl 2015, Cilt: 7 Sayı: 2, - , 19.03.2016

Öz

Din denilince esas itibariyle güzel ahlâktan söz etmiş oluruz. Diğer bir deyişle din, sâfi güzel ahlâktan ibarettir denilirse bütünüyle yanlış bir şey söylenmemiş olur denilebilir. Din, bütünüyle ahlâkî umdelerden oluşmaktadır. İnanç, ibadet, muamelat, savaş, barış ve diğer bütün alanlardaki faaliyetlerin gerçek amacı, her şeyden önce ahlâklı bir insan ve dolayısıyla da ahlaklı toplum kazanımıdır. Bu nedenledir ki dinin gerek sözel, gerekse de formel alanındaki kazanımların asıl hedefi olan ahlâk için insanoğluna bazı ritüeller üzerinden talim yaptırılmaktadır. Talimi yapılan şeyin kendisi değil, onun vasıtasıyla elde edilen değerin peşinde olan din ise, bu eylemsellik üzerinden kendisini her türlü katmanda başarıyla temsil edecek kişilikleri inşâ etmek istemektedir.

Yıl 2015, Cilt: 7 Sayı: 2, - , 19.03.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Namık Kemal Okumuş

Yayımlanma Tarihi 19 Mart 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

ISNAD Okumuş, Namık Kemal. “İLMİHÂL DİNDARLIĞININ AHLÂK ALGISI YA DA ‘AHLÂKLI İNSAN’ TASAVVURUMUZUN GELENEKSEL KAYNAKLARI ÜZERİNE BAZI TESPİTLER”. Şarkiyat 7/2 (Mart 2016).

Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.
Derginin tüm içeriğine açık erişim sağlanmaktadır. Yayınlanan makaleler öncelikle İThenticate programında taranmaktadır.
Dergimizde yayınlanan makalelerin sorumluluğu yazara ait olup, tüm telif hakları Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi’ne devrolunmuştur.


27787