BibTex RIS Kaynak Göster

MÜSLÜMAN GELENEĞİNDE ON MÜJDELENMİŞ/el-Aşaratu’l-Mubeşşara İNANCI VE TEMELLERİ

Yıl 2015, Cilt: 7 Sayı: 2, - , 19.03.2016

Öz

Hz Muhammed’in, yaşamlarında cennetle müjdelediği belirli sayıdaki kişilerin varlığına atıfta bulunan on müjdelenmiş inancının delilleri yönünden incelenmesi, bu inancın yapısını çözümlemede en önemli etkendir. Bir inancın dinsel inanç olabilmesi için kutsal kabul edilen kitaba dayanması zorunludur. Akıl ise, kelamı anlamda ve maksadını belirlemede rol oynamaktadır. Nakli delillerin doğruluğu veya anlamı öznel olduğundan, bir kimse veya fırkanın inancına temel oluşturacak biçimde yorumlanabilmektedir. Yaşamlarında cennetle müjdelenmiş on kişinin varlığı inancının, Kur’an’dan delilleri mevcut değildir. Tarihsel süreçte, bir inancın nakli delilinin kitapta bulunmaması durumunda, bu türden bir delil olarak çeşitli hadisler üretilmiştir. İşte, on müjdelenmiş inancının durumu budur. Bu inanç hakkında yapılan araştırmalar, bu inancı ortaya çıkaran sosyal ve siyasal yapıyı çözümlememektedir. Bu sosyal ve siyasal amaçlar çözümlenmeden bu inanç için delil olarak sunulan hadislerin doğru kabul edilmesi durumunda da, bu inancın oluştuğu dönemden farklı bir sonuca ulaşmak mümkün olmamaktadır. Bu makalede amaç, bu inancın İslam öncesi kültürlerdeki temellerini araştırmak olmadığından, sadece Müslüman geleneğindeki oluşum ve gelişimi incelenmiştir.

Yıl 2015, Cilt: 7 Sayı: 2, - , 19.03.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Özden Kanter

Yayımlanma Tarihi 19 Mart 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

ISNAD Kanter, Özden. “MÜSLÜMAN GELENEĞİNDE ON MÜJDELENMİŞ/El-Aşaratu’l-Mubeşşara İNANCI VE TEMELLERİ”. Şarkiyat 7/2 (Mart 2016).

Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır.
Derginin tüm içeriğine açık erişim sağlanmaktadır. Yayınlanan makaleler öncelikle İThenticate programında taranmaktadır.
Dergimizde yayınlanan makalelerin sorumluluğu yazara ait olup, tüm telif hakları Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi’ne devrolunmuştur.


27787