In this work, it is investigated the kinetic properties of polyphenol oxidase (PPO) obtained from Lamium purpureum (red deadnettle). 4-methylcatechol was used as substrate in the characterization studies. Michaelis-Menten constant (KM) and maximum reaction velocity (Vmax) were calculated. Enzyme’s optimum pH value was found 7,5; optimum temperature value was found 10 ℃. KM and Vmax values were calculated 2,9977 mM and 0,0087 EU/min respectively. PPO activity substantially was inhibited from sodium azide, thiourea, L-cysteine, ascorbic acid, benzoic acid, citric acid, 2-mercaptoethanol and I50 values were calculated each inhibitor.
Bu çalışmada, Lamium purpureum (eflatun çiçekli ballıbaba) bitkisinden elde edilen polifenol oksidaz (PPO) enziminin kinetik özellikleri incelenmiştir. Karakterizasyon çalışmalarında substrat olarak 4-metil katekol kullanılmıştır. 4-metil katekol için Michaelis-Menten sabiti (KM) ve maksimum reaksiyon hızı (Vmax) hesaplanmıştır. Enziminin optimum pH değeri 7,5, optimum sıcaklık değerleri ise 10 °C bulunmuştur. Vmax ve KM değerleri ise sırasıyla 2,9977 mM ve 0,0087 EU/dak olarak hesaplanmıştır. PPO enzimi için sodyum azid, tiyoüre, L-Sistein, askorbik asit, sitrik asit, benzoik asit, 2-merkaptoetanol ile inhibisyon çalışması yapılmış, her bir inhibitör için I50 değeri hesaplanmıştır.
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2016 |
Gönderilme Tarihi | 25 Nisan 2014 |
Kabul Tarihi | 3 Şubat 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.