EN
TR
İkinci Basamak Hastanelerde Görev Yapan Kalite Yönetim Direktörlerinin Pozitif Psikolojik Sermayelerinin İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma
Öz
Amaç: Bu makalenin amacı ikinci basamak hastanelerde çalışan kalite yönetim direktörlerinin pozitif psikolojik sermaye düzeylerini belirlemektir. Bu düzeyin katılımcıların sosyo demografik niteliklerine göre istatiksel olarak değişiklik gösterip göstermediğini saptamaktır.
Yöntem: Araştırmada nicel araştırma yönteminden faydalanılarak saha çalışması yapılmıştır. Bu amaçla çalışmada; veri toplamak için Pozitif Psikolojik Sermaye (PsyCap Questionnaire-PCQ) ölçeği ile sosyo demografik özelliklerinin yer aldığı anket kullanılmıştır. Anket 2023 yılının son üç ayında uygulanmıştır. 6’lı Likert ölçeği kullanılarak ifadeler değerlendirilmiştir. Çalışmada 387 kişiye ulaşılmıştır. Yetersiz bilgilerin bulunduğu 29 anket değerlendirmeye alınmamış, analizler 358 anket verisi üzerinden yapılmıştır.
Bulgular: Çalışmada hipotezleri test etmek amacıyla tanımlayıcı istatistikler, fark analizleri ve ilişki testlerine yer verilmiştir. Araştırma verileri normal dağılım göstermektedir. Cronbach Alpha değeri 0,90‘dır. Katılımcıların cinsiyeti, yaşları, meslekteki toplam çalışma süresi, kalite yönetim direktörü olarak çalışma süresi ve bakanlık kalite değerlendiricisi olma durumuna göre Pozitif Psikolojik Sermaye ve alt boyutlarında anlamlı fark bulunmuştur. Katılımcıların medeni durum, eğitim düzeyi, gelir durumu ve mesleği açısından ise anlamlı farklılık yoktur.
Sonuç: Gerçekleştirilen analiz neticesinde, değişkenler arasında pozitif yönlü ve orta düzeyde ilişki olduğu tespit edilmiştir. Pozitif Psikolojik Sermaye ile alt boyutları arasında ve demografik özelliklerden yaş, meslekte çalışma süresi ve kalite yönetim direktörü olarak çalışma süresinin uyumlu sonuçları olduğu görülmüştür.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Abbas, M., & Raja, U. (2015). Impact of psychological capital on innovative performance and job stress. Canadian Journal of Administrative Sciences / Revue Canadiennedes Sciencesde l’Administration, 32(2), 128-138.
- Ağırkan, M., & Kağan, M. (2017). Üniversite öğrencilerinin değer yönelimleri ile psikolojik dayaniklilik düzeyleri arasindaki ilişki. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 19(3), 225-245.
- Altınkurt, Y., Ertürk, A., & Yılmaz İ. (2015). Öğretmenlerin psikolojik sermayeleri ile tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişki. Journal of Teacher Education and Educators, 4(2), 166-187.
- Bandura, A. (1986). Social Foundations of Thought and Action. Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall.
- Bandura, A. (2001). Social cognitive theory: An agentic perspective. Annual Review of Psychology, 52(1), 1-26.
- Büyükgöze, H. (2014). Lise öğretmenlerinin görüşlerine göre algılanan örgütsel destek ve psikolojik sermaye ilişkisi. [Yüksek Lisans Tezi].
- Büyükgöze, H., & Kavak, Y. (2017). Algılanan örgütsel destek ve psikolojik sermaye ilişkisi: Lise öğretmenleri örnekleminde bir inceleme. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 23(1), 1- 32.
- Carver, C. S., & Scheiner, M. F. (2002). Optimism, Handbook of Positive Psychology. Ed. C. R. Snyder ve S. J. Lopez, New York: Oxford University Press.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
İşletme
Bölüm
Araştırma Makalesi
Erken Görünüm Tarihi
13 Haziran 2024
Yayımlanma Tarihi
29 Haziran 2024
Gönderilme Tarihi
30 Mart 2024
Kabul Tarihi
12 Mayıs 2024
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2024 Cilt: 6 Sayı: 1
APA
Erçoban, N., & Keklik, B. (2024). İkinci Basamak Hastanelerde Görev Yapan Kalite Yönetim Direktörlerinin Pozitif Psikolojik Sermayelerinin İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma. Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü Dergisi, 6(1), 40-56. https://doi.org/10.47542/sauied.1461850
AMA
1.Erçoban N, Keklik B. İkinci Basamak Hastanelerde Görev Yapan Kalite Yönetim Direktörlerinin Pozitif Psikolojik Sermayelerinin İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma. Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü Dergisi. 2024;6(1):40-56. doi:10.47542/sauied.1461850
Chicago
Erçoban, Nida, ve Belma Keklik. 2024. “İkinci Basamak Hastanelerde Görev Yapan Kalite Yönetim Direktörlerinin Pozitif Psikolojik Sermayelerinin İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma”. Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü Dergisi 6 (1): 40-56. https://doi.org/10.47542/sauied.1461850.
EndNote
Erçoban N, Keklik B (01 Haziran 2024) İkinci Basamak Hastanelerde Görev Yapan Kalite Yönetim Direktörlerinin Pozitif Psikolojik Sermayelerinin İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma. Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü Dergisi 6 1 40–56.
IEEE
[1]N. Erçoban ve B. Keklik, “İkinci Basamak Hastanelerde Görev Yapan Kalite Yönetim Direktörlerinin Pozitif Psikolojik Sermayelerinin İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma”, Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü Dergisi, c. 6, sy 1, ss. 40–56, Haz. 2024, doi: 10.47542/sauied.1461850.
ISNAD
Erçoban, Nida - Keklik, Belma. “İkinci Basamak Hastanelerde Görev Yapan Kalite Yönetim Direktörlerinin Pozitif Psikolojik Sermayelerinin İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma”. Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü Dergisi 6/1 (01 Haziran 2024): 40-56. https://doi.org/10.47542/sauied.1461850.
JAMA
1.Erçoban N, Keklik B. İkinci Basamak Hastanelerde Görev Yapan Kalite Yönetim Direktörlerinin Pozitif Psikolojik Sermayelerinin İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma. Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü Dergisi. 2024;6:40–56.
MLA
Erçoban, Nida, ve Belma Keklik. “İkinci Basamak Hastanelerde Görev Yapan Kalite Yönetim Direktörlerinin Pozitif Psikolojik Sermayelerinin İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma”. Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü Dergisi, c. 6, sy 1, Haziran 2024, ss. 40-56, doi:10.47542/sauied.1461850.
Vancouver
1.Nida Erçoban, Belma Keklik. İkinci Basamak Hastanelerde Görev Yapan Kalite Yönetim Direktörlerinin Pozitif Psikolojik Sermayelerinin İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma. Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü Dergisi. 01 Haziran 2024;6(1):40-56. doi:10.47542/sauied.1461850
