Üretim işletmeleri için önemli kayıp türlerinden birisi ayar kayıplarıdır. Ayar kayıplarının azaltılmasına yönelik SMED metodolojisi sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak, çalışmalarda faktör etkilerinin dikkate alınmaması, çalışma sonuçlarındaki etkinliği kısıtlamaktadır. Çalışmanın amacı, ayar süresine etki eden faktörlerin şiddet düzeylerini de azaltılmasına katkı sağlayacak bir yöntem belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda, bir üretim hattında SMED metodoloji uygulanarak birim ayar süreleri iyileştirilmiştir. SMED uygulamasının devamında, faktör etkilerinin belirlenmesi için, Taguchi Deney Tasarımı kullanılmıştır. Belirlenen faktörlerin etkilerin azaltılması yönelik iyileştirme çalışmaları yapılmıştır. Çalışmanın etkinliği bir aylık üretim planına göre SMED Taguchi esaslı bir yöntem ile geleneksel SMED uygulaması karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, önerilen metotla toplam ayar süresinde 216 dakika daha fazla iyileşme sağlanmıştır.
Changeover times are the most important loss type for manufacturing companies. SMED methodology is often used to reduce the loss of setup. However, due to the fact that factor effects are not taken into account in the studies, it limits the effectiveness of the study results. The aim of the study is to determine a method that will decrease the intensity levels of the factors affecting the changeover time. For this purpose, unit setup times have been improved by applying SMED methodology in a production line. In the continuation of SMED application, Taguchi Experimental Design was used to determine factor effects. Improvement studies have been carried out to reduce the effects of the identified factors. The effectiveness of the study was compared with SMED Taguchi based method and traditional SMED application according to one month production plan. According to the results, a further 216 minutes improvement was achieved with the proposed method.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İşletme |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 2 Sayı: 1 |
Bu dergi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.