Her yıl milyonlarca insan yaşam standartlarını iyileştirmek için ya da ülkesinde yaşadığı güvenlik, savaş, terör problemlerinin etkisinden dolayı göç etmektedir. Avrupa, refah noktası olarak göç konusunda ilk hedef noktası olmuştur. İş gücü için genç nüfusa ihtiyaç duyan Avrupa, belirli şartlar altında göç almaya devam etmiştir. Genç bir nüfusa sahip olan ve ekonomik açıdan sıkıntılarla karşı karşıya kalan Türkiye, yapılan iş gücü anlaşmalarıyla birlikte 1960’lı yıllarda Avrupa’ya yoğun bir göç vermiştir. Avrupa Birliğine başkentlik yapan Belçika, bu ülkelerden biridir. Çok toplumlu yapısı ve göç politikalarıyla ön plana çıkan Belçika’nın yabancı nüfusa olan yaklaşımı bu açıdan önem arz etmektedir. Göç araştırmalarında Belçika’da Türk diasporasına yönelik çalışmalar oldukça kısıtlı olmakla birlikte en son 2008-2009 yıllarında kapsamlı bir çalışma yapılmıştır. Diğer çalışmalar ise tek bir konu üzerinden saha araştırmasına odaklanmıştır. Belçika’da Türk diasporasının genel durumuyla ilgili güncel bir araştırma mevcut değildir. Dolayısıyla literatürdeki güncel verilerin eksikliğini gidermek için hazırlanan bu çalışmada, Belçika’da Türklerin entegre olma düzeyi, ekonomik katılımları, vatandaşlığa kabul oranları, eğitim ve ayrımcılık gibi konular üzerinden analiz yapılarak Türk diasporasına ilişkin genel bir perspektifin sunulması ve oluşturulması planlanan politikalara zemin hazırlanması hedeflenmiştir. Betimleyici metot dâhilinde Belçika Türklerine yönelik güncel rapor ve saha araştırmalarından yararlanılması neticesinde elde edilen başlıca sonuç olarak Belçika’da Türk diasporasının; siyasal katılım, Belçika toplumuyla kaynaşma, iş gücüne katılım gibi ölçütlerde olumlu bir durumda olduğu ancak dil becerisi, eğitim gibi konularda ise geri planda kaldığı şeklinde bir tespitten bahsedilebilir.
Göç Göçmen Diaspora Belçika Türkleri Migration Immigrant Belgian Turks
Every year, millions of people migrate to accommodate their living standards or due to the effects of security, war and terrorism problems. Europe has been the first destination for immigration as a point of economic prosperity. Needing a young population for its workforce, Europe continued to receive immigration under certain conditions. Having a young population and facing economic concerns, Turkey gave an intense migration to Europe in the 1960s with the labor agreements made. Belgium, the capital of the European Union, is one of these countries. Belgium's approach to foreign population, which stands out with its multi-communal structure and immigration policies, is important in this context. Although the study on the Turkish diaspora in Belgium in migration studies is quite limited, a study covering the years 2008-2009 was carried out. The other study focused on field research on a single topic. It is aimed to maintain a general expansion of the Turkish diaspora and to lay the groundwork for enlargement policies by analyzing issues such as the integration level of Turks in Belgium, their economic contributions, naturalization rates, education and use, in order to make up for the current deficiencies in the next literature. In the descriptive method, the highest rate of benefiting from current reports and field studies on Belgian Turks is that the Turkish diaspora in Belgium; It can be mentioned that it is in a positive situation in terms of political interaction, integration with Belgian society, workforce, but expression such as language skills and education is backward-centered.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 1 Sayı: 1 |
Sakarya Üniversitesi Türk Akademi Dergisi'nde yayınlanan makaleler Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.