EN
TR
Üniversite Öğrencilerinin Rekreasyon Faaliyetlerine Katılımını Etkileyen Unsurların Analizi
Öz
Rekreasyon talebinin incelenmesi, bu faaliyetlerinin arzının daha sağlıklı gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, rekreasyon faaliyetlerinden yararlananların, bu faaliyetlere katılımını etkileyen unsurlar ile ilgili algılarının ölçülmesi ve değerlendirilmesidir. Çalışma alan araştırması olarak, Dokuz Eylül Üniversitesi fakülte ve yüksekokullarında okuyan 946 öğrenciye tabakalı küme örnekleme kapsamında anket ile uygulanmıştır. Rekreasyon faaliyetlerine katılımı etkileyen unsurların belirlenmesinde denge ve uzlaşma kuramından yararlanılmıştır. Bu kapsamda rekreasyon faaliyetlerine katılım ölçeğinden yararlanılmıştır. Yapısal, içerik, yakınsak ve ayrımsama geçerlilikleri ile güvenilirlik analizlerinin anlamlı ve olumlu çıkması sonucunda, rekreasyon faaliyetlerine katılımı belirleyen faktörler; fizyolojik özellikler, alanların durumu, negatif içsel deneyimler, ekonomik durum, yan unsurlar, organizasyonel unsurlar ve ruhsal durum olarak belirlenmiştir. Bayan öğrencilerin erkeklere göre, tüm boyutlara yönelik yaklaşımlarında, anlamlı ve olumlu yönde bir farklılık saptanmıştır (p < .05). İzmirli öğrencilerin diğer şehirlerden gelen öğrencilere göre fizyolojik özellikler, ekonomik durum ve ruhsal durum ile ilgili algılamaları anlamlı ve olumlu yönde bir farklılık göstermektedir (p < .05). Yüksekokul öğrencilerinin, fakülte öğrencilerine göre tüm boyutlara yaklaşımında anlamlı ve olumlu yönde bir farklılık bulunmaktadır (p < .05). Yapılan regresyon analizinde rekreasyonel faaliyetlere katılımı etkileyen unsurlar; fizyolojik özellikler, organizasyonel unsurlar, alanların durumu, negatif içsel deneyimler, ruhsal durum ve yan unsur boyutları “Genel olarak rekreasyon faaliyetleri” ile ilgili görüşleri %31 oranında açıklamaktadır (R2=.314). Rekreasyonel faaliyetlere katılımı etkileyen unsurlardan; organizasyonel unsurlar ile rekreasyon alanlarının durumu boyutları çevresel fiziksel faktörler olarak değerlendirilebilir. Geri kalan fizyolojik özellikler, negatif içsel deneyimler, ruhsal durum ve yan unsurlar bireyin içsel dünyasını oluşturmaktadır. Rekreasyonel faaliyetlere katılımı etkileyen faktörlerin iyileştirilmesinde, çevresel ve içsel faktörlerin dikkate alınması, pratikte de katkı sağlamaya yardımcı olacaktır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Aslan N. (2009). An examination of family lesiure and family satisfactiom among traditional Turkish families. Journal of Leisure Research. 41 (2), 157–176.
- Axelsen M. (2009). The power of leisure: I was an anoexic; I’m now a healthy triathlet. Lesiure Sciences. 31, 330–346.
- Crawford DW, Jackson EL, Godbey G. (1991). A hierarchical model of leisure constraints. Leisure Sciences, 13, 309-320.
- Demir C, Demir N. (2006). Bireylerin boş zaman faaliyetlerine katılmalarını etkileyen faktörler ile 14. Müderrisoğlu H, Kutay EL, Örnekci ES. (2005). Kırsal cinsiyet arasındaki ilişki: Lisans oğrencilerine yönelik bir uygulama. Ege Üniversitesi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Ege Akademik Bakış Dergisi, 6(1), 36-48.
- Hannemann BT. (2006). Creativity with dementia patients: Can creativity and art stimulate de mentia patients positively? Gerontology, 52, 59 – 65.
- Houston S. (2005). Dance for older people. Primary Health Care, 15(8), 18 – 19.
- Huang CY. Carleton B. (2003). The relationships among leisure participation, leisure satisfaction, and life satisfaction of college students in Taiwan. Journal of Exercise Science and Fitness, 1(2), 129-132.
- Godbey G. (2009). Outdoor Recreation, Health, 18. Parr MG, Lashua BD. (2005). Students’ perceptions of and Wellness, Understanding and Enhancing the Relationship. Washington: Resources for the Future.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Nisan 2011
Gönderilme Tarihi
31 Ocak 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2011 Cilt: 22 Sayı: 2
APA
Tütüncü, Ö., Aydın, İ., Küçükusta, D., Avcı, N., & Taş, İ. (2011). Üniversite Öğrencilerinin Rekreasyon Faaliyetlerine Katılımını Etkileyen Unsurların Analizi. Spor Bilimleri Dergisi, 22(2), 69-83. https://izlik.org/JA22BC46WS
AMA
1.Tütüncü Ö, Aydın İ, Küçükusta D, Avcı N, Taş İ. Üniversite Öğrencilerinin Rekreasyon Faaliyetlerine Katılımını Etkileyen Unsurların Analizi. SBD. 2011;22(2):69-83. https://izlik.org/JA22BC46WS
Chicago
Tütüncü, Özkan, İpek Aydın, Deniz Küçükusta, Nilgün Avcı, ve İlkay Taş. 2011. “Üniversite Öğrencilerinin Rekreasyon Faaliyetlerine Katılımını Etkileyen Unsurların Analizi”. Spor Bilimleri Dergisi 22 (2): 69-83. https://izlik.org/JA22BC46WS.
EndNote
Tütüncü Ö, Aydın İ, Küçükusta D, Avcı N, Taş İ (01 Nisan 2011) Üniversite Öğrencilerinin Rekreasyon Faaliyetlerine Katılımını Etkileyen Unsurların Analizi. Spor Bilimleri Dergisi 22 2 69–83.
IEEE
[1]Ö. Tütüncü, İ. Aydın, D. Küçükusta, N. Avcı, ve İ. Taş, “Üniversite Öğrencilerinin Rekreasyon Faaliyetlerine Katılımını Etkileyen Unsurların Analizi”, SBD, c. 22, sy 2, ss. 69–83, Nis. 2011, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA22BC46WS
ISNAD
Tütüncü, Özkan - Aydın, İpek - Küçükusta, Deniz - Avcı, Nilgün - Taş, İlkay. “Üniversite Öğrencilerinin Rekreasyon Faaliyetlerine Katılımını Etkileyen Unsurların Analizi”. Spor Bilimleri Dergisi 22/2 (01 Nisan 2011): 69-83. https://izlik.org/JA22BC46WS.
JAMA
1.Tütüncü Ö, Aydın İ, Küçükusta D, Avcı N, Taş İ. Üniversite Öğrencilerinin Rekreasyon Faaliyetlerine Katılımını Etkileyen Unsurların Analizi. SBD. 2011;22:69–83.
MLA
Tütüncü, Özkan, vd. “Üniversite Öğrencilerinin Rekreasyon Faaliyetlerine Katılımını Etkileyen Unsurların Analizi”. Spor Bilimleri Dergisi, c. 22, sy 2, Nisan 2011, ss. 69-83, https://izlik.org/JA22BC46WS.
Vancouver
1.Özkan Tütüncü, İpek Aydın, Deniz Küçükusta, Nilgün Avcı, İlkay Taş. Üniversite Öğrencilerinin Rekreasyon Faaliyetlerine Katılımını Etkileyen Unsurların Analizi. SBD [Internet]. 01 Nisan 2011;22(2):69-83. Erişim adresi: https://izlik.org/JA22BC46WS