BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ALANINDA TOPLUMSAL CİNSİYETİN YENİDEN ÜRETİMİ

Cilt: 16 Sayı: 4 1 Ağustos 2005
  • Canan Koca
  • Gıyasettin Demirhan
PDF İndir
EN TR

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ALANINDA TOPLUMSAL CİNSİYETİN YENİDEN ÜRETİMİ

Öz

Bu araştırmanın amacı, farklı toplumsal sınıfları temsil ettiği kabul edilen üç İlköğretim Okulunun beden eğitimi derslerinde toplumsal cinsiyet yeniden üretim sürecinin nasıl gerçekleştiğinin incelenmesidir. Araştırma 2004-2005 eğitim-öğretim döneminde Ankara ilinde yer alan üç okulda gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma yönteminden yararlanılan araştırmada veri toplama teknikleri olarak, ders gözlemi, alan notu alma, odak grup görüşmesi ve derinlemesine bireysel görüşme kullanılmıştır. Araştırmada toplam 57 derinlemesine bireysel görüşme (30 kız, 27 erkek öğrenci), 3 beden eğitimi öğretmen görüşmesi ve 6 odak grup görüşmesi yapılmıştır. Ayrıca görüşmeler devam ederken, toplam 47 ders gözlemi yapılmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi (açık kodlama-temalandırma-kategorileştirme) kullanılmıştır. Veri analizi sonucunda, 3 temel kategori elde edilmiştir: (1) kadınlık ve erkeklik tanımları, (2) spor ve toplumsal cinsiyet uygunluğu (3) hegemonik erkeklik. Elde edilen bulgular, öğrencilerin sahip oldukları toplumsal cinsiyet tanımlarının, toplumsal cinsiyet ve spor ilişkisinde belirleyici olduğunu göstermektedir. Ayrıca özellikle iki okulda bazı erkek ve kız öğrenciler ile ilişkili olabilen hegemonik erkeklik formları da gözlenmiştir. Sonuç olarak, bir toplumsal alan olarak beden eğitiminin toplumsal cinsiyetten bağımsız düşünülmemesi gereken bir alan olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adler, A. & Adler, P. (1998). Peer Power: Preadolescent Culture and Identity. London: Rutgers University Press.
  2. Apple, M. (1990). Ideology and Curriculum. New York: Routledge, Chapman ve Hall.
  3. Apple, M.W. & King, N.P. (1997). What do schools teach? In R. H. Weller (Eds) Humanist Education. (pp 29-63) Berkley CA: Mz Cutchan.
  4. Arnot, M. (2002). Reproducing Gender? Es- says in Educational Theory and Feminist Politics. London: Routledge Falmer.
  5. Azzarito, L. & Solmon, M.A. (2005). A recon- ceptualization of physical education: The intersection of race, gender, and social class. Sport, Education, and Society, 10, 25-47.
  6. Bryson, L. (1987). Sport and the maintenan- ce of masculine hegemony. Womens Stud Int Forum, 10, 349-360.
  7. Connell, R.W. (1995). Masculinities. Sydney: Allen and Unwin.
  8. Connell, R.W. (2000). The Men and the Boys. Cambridge: Polity Press.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Canan Koca Bu kişi benim

Gıyasettin Demirhan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ağustos 2005

Gönderilme Tarihi

31 Ocak 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2005 Cilt: 16 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Koca, C., & Demirhan, G. (2005). BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ALANINDA TOPLUMSAL CİNSİYETİN YENİDEN ÜRETİMİ. Spor Bilimleri Dergisi, 16(4), 200-228. https://izlik.org/JA48TG79MS
AMA
1.Koca C, Demirhan G. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ALANINDA TOPLUMSAL CİNSİYETİN YENİDEN ÜRETİMİ. SBD. 2005;16(4):200-228. https://izlik.org/JA48TG79MS
Chicago
Koca, Canan, ve Gıyasettin Demirhan. 2005. “BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ALANINDA TOPLUMSAL CİNSİYETİN YENİDEN ÜRETİMİ”. Spor Bilimleri Dergisi 16 (4): 200-228. https://izlik.org/JA48TG79MS.
EndNote
Koca C, Demirhan G (01 Ağustos 2005) BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ALANINDA TOPLUMSAL CİNSİYETİN YENİDEN ÜRETİMİ. Spor Bilimleri Dergisi 16 4 200–228.
IEEE
[1]C. Koca ve G. Demirhan, “BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ALANINDA TOPLUMSAL CİNSİYETİN YENİDEN ÜRETİMİ”, SBD, c. 16, sy 4, ss. 200–228, Ağu. 2005, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA48TG79MS
ISNAD
Koca, Canan - Demirhan, Gıyasettin. “BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ALANINDA TOPLUMSAL CİNSİYETİN YENİDEN ÜRETİMİ”. Spor Bilimleri Dergisi 16/4 (01 Ağustos 2005): 200-228. https://izlik.org/JA48TG79MS.
JAMA
1.Koca C, Demirhan G. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ALANINDA TOPLUMSAL CİNSİYETİN YENİDEN ÜRETİMİ. SBD. 2005;16:200–228.
MLA
Koca, Canan, ve Gıyasettin Demirhan. “BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ALANINDA TOPLUMSAL CİNSİYETİN YENİDEN ÜRETİMİ”. Spor Bilimleri Dergisi, c. 16, sy 4, Ağustos 2005, ss. 200-28, https://izlik.org/JA48TG79MS.
Vancouver
1.Canan Koca, Gıyasettin Demirhan. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ALANINDA TOPLUMSAL CİNSİYETİN YENİDEN ÜRETİMİ. SBD [Internet]. 01 Ağustos 2005;16(4):200-28. Erişim adresi: https://izlik.org/JA48TG79MS

9551


SPOR BİLİMLERİ DERGİSİ


Yayın hakkı © Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi