Araştırma Makalesi

AHP YÖNTEMİ İLE BİR İŞLETMEDE EN İYİ ÇALIŞANIN SEÇİLMESİ: BT SEKTÖRÜNDE BİR ORGANİZASYON İNCELEMESİ

Sayı: 31 30 Haziran 2018
PDF İndir

AHP YÖNTEMİ İLE BİR İŞLETMEDE EN İYİ ÇALIŞANIN SEÇİLMESİ: BT SEKTÖRÜNDE BİR ORGANİZASYON İNCELEMESİ

Öz

Çalışmanın ilk bölümü, problem ve karar konularını içermektedir. Çalışmanın ikinci bölümü, çok kriterli/nitelikli karar verme yöntemleri/karar modelleri üzerine odaklanmaktadır. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise AHP yöntemine ilişkin literatür taraması ele alınmaktadır. Çalışmanın amacına, çalışmanın üçüncü bölümünde yer alan AHP yöntemi ile ulaşılmış ve bu amaca ulaşmada örnek bir işletme ele alınmıştır. İşletme örneği, BT sektöründe yer alan bir firmayı içermekte, çalışmanın son bölümünde yer almaktadır. Sunulan bu çalışmanın amacı, bir işletmede çalışmakta olan en iyi çalışanın seçilmesi; önemi ise çeşitli kriterlere göre alternatif mevcut çalışanlar arasından en iyisinin seçilmesi ile bir işletmeye katkı sağlamak olarak tanımlanmaktadır. Sunulan çalışmada kullanılan yöntem AHP olarak tanımlanmakta ve çalışmaya konu edilen kişinin/kişilerin, sorulara içten ve güvenilir cevaplar verdiği varsayılmaktadır. Çalışmada tek bir işletmenin ele alındığı, çalışmanın sınırlılığı çerçevesinde ortaya konsa da bu işletmenin temsil açısından yeterli olduğu görülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alonso, José Antonio, M. Teresa Lamata, “Consistency in the Analytic Hierarchy Process: A New Approach”, International Journal of Uncertainty, Fuzziness and Knowledge-Based Systems, Yıl: 14, Sayı: 4, 2006, ss. 445-459.
  2. Al-Tabtabai, Hashem M., Varghese P. Thomas, “Negotiation and Resolution of Conflict Using AHP: An Application to Project Management”, Engineering, Construction and Architectural Management, Yıl: 11, Sayı: 2, 2004, ss. 90-100.
  3. Anderson, D. R., D. J. Sweeney, T. A. Williams, K. Martin, An Introduction to Management Science: Quantitative Approaches to Decision Making, Thomson South Western, Canada, 2008, s.y.
  4. Atağan, Gülşah, İşletme Kısıtlarının Aşılmasında Üretme-Satın Alma Karar Modeli Önerisi (Kalite Maliyetleri Yaklaşımı), İzmir: Altın Nokta Yayınevi, 2013.
  5. Chan, Alan H. S., W. Y. Kwok, Vincent G. Duffy, “Using AHP for Determining Priority in a Safety Management System”, Industrial Management & Data Systems, Yıl: 104, Sayı: 5/6, 2004, ss. 430-445.
  6. Çetin, Eyüp, Medikal Karar Verme Yöntemleri, Sağlık Yönetimi ve Tıpta Matematiksel Uygulamalar, İstanbul: Beta Basım Yayın Dağıtım, 2013.
  7. Dağdeviren, Metin, Diyar Akay, Mustafa Kurt, “İş Değerlendirme Sürecinde Analitik Hiyerarşi Prosesi ve Uygulaması”, Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt: 19, No: 2, 2004, ss. 131138.
  8. Dalal, Jyotirmoy, Pratap K. J. Mohapatra, Gopal Chandra Mitra, “Prioritization of Rural Roads: AHP in Group Decision”, Engineering, Construction and Architectural Management, Yıl: 17, Sayı: 2, 2010, ss. 135-158.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2018

Gönderilme Tarihi

1 Ocak 2018

Kabul Tarihi

1 Haziran 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Sayı: 31

Kaynak Göster

APA
Akdeniz, E. (2018). AHP YÖNTEMİ İLE BİR İŞLETMEDE EN İYİ ÇALIŞANIN SEÇİLMESİ: BT SEKTÖRÜNDE BİR ORGANİZASYON İNCELEMESİ. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 31, 61-90. https://izlik.org/JA86UA26UH

by.png Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (SDU-SD), Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Legal Kod https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ kapsamında lisanslanmıştır.