Araştırma Makalesi

PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK VE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ TATMİN DÜZEYİNİ ETKİLER Mİ?

Sayı: 29 31 Aralık 2017
PDF İndir

PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK VE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ TATMİN DÜZEYİNİ ETKİLER Mİ?

Öz

Bu çalışmada psikolojik dayanıklılık ve kişilik özelliklerinin, bireylerin iş ve yaşamdan duydukları tatmin üzerindeki etkisi incelenmiştir. Ayrıca kişilik özelliklerinin iş ve yaşam tatmini üzerindeki etkisinde psikolojik dayanıklılığın aracılık rolü de araştırılmıştır. Çalışma infaz koruma memurları üzerinde yürütülmüş, 165 bireyden toplanan verilere fark, korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Analizler sonucunda psikolojik dayanıklılığın kişilik özelliklerinden duygusal dengesizliğin iş tatmini üzerindeki etkisinde kısmi aracılık rolü oynadığı belirlenmiştir. Kişilik özelliklerinin yaşam tatmini üzerinde anlamlı etkisi tespit edilemediği için bu etkide psikolojik dayanıklılığın aracılık rolüne de bakılamamıştır. Bulgular ışığında elde edilen sonuç ile araştırmacı, uygulayıcı ve ileriki çalışmalar için öneriler geliştirilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ABU ELANAIN, H. M. (2007). “The Five-Factor Model of Personality and Organizational Citizenship Behavior in United Arab Emirates”, SAM Advanced Management Journal, 72(3), 47-57.
  2. BARON, R. M. ve KENNY, D. A. (1986). “The moderator-mediator variable distinction in social psychological research: Conceptual, strategic, and statistical considerations”, Journal of Personality and Social Psychology, 51, 1173-1182.
  3. BATAN, N. ve AYTEN, A. (2015). “Dini Başa Çıkma, Psikolojik Dayanıklılık ve Yaşam Doyumu İlişkisi Üzerine Bir Araştırma”, Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, 15(3), 67-92.
  4. BENET-MARTINEZ, V. ve JOHN, O. P. (1998), “Los Cinco Grandes Across Cultures and Ethnic Groups: Multitrait Multimethod Analyses of the Big Five in Spanish and English”, Journal of Personality and Social Psychology, 75(3), 729-750.
  5. BERNERTH, J. B., ARMENAKIS, A. A., FEILD, H. S., GILES, W.F., WALKER, H. J. (2007). "Is Personality Associated with Perceptions of LMX? An Empirical Study”, Leadership & Organization Development Journal, 28(7), 613-631.
  6. BEUTEL M. E.,GLAESMER, H., WILTINK J. , MARIAN, H., ve BRAHLER, E.(2010). “Life Satisfaction, Anxiety, Depression And ResilienceAcrossThe Life Span Of Men”, TheAging Male, 13(1): 32–39.
  7. BİÇKES, D.M., YILMAZ, C., DEMİRTAŞ, Ö. ve UĞUR A. (2014). “Duygusal Emek ile İş Tatmini Arasındaki İlişkide Psikolojik Sermayenin Aracılık Rolü: Bir Alan Çalışması”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 9(2), 97‐ 121.
  8. BİTMİŞ, M. G., SÖKMEN, A. ve TURGUT, H. (2013). “Psikolojik Dayanıklılığın Tükenmişlik Üzerine Etkisi: Örgütsel Özdeşleşmenin Aracılık Rolü”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15(2), 27-40.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Öğrenme, Motivasyon ve Duygu

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Ersin Irk
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2017

Gönderilme Tarihi

8 Eylül 2017

Kabul Tarihi

9 Aralık 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Sayı: 29

Kaynak Göster

APA
Polatcı, S., Irk, E., Gültekin, Z., & Sobacı, F. (2017). PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK VE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ TATMİN DÜZEYİNİ ETKİLER Mİ? Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 29, 553-578. https://izlik.org/JA86FU67CX
AMA
1.Polatcı S, Irk E, Gültekin Z, Sobacı F. PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK VE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ TATMİN DÜZEYİNİ ETKİLER Mİ? SDU SBE. 2017;(29):553-578. https://izlik.org/JA86FU67CX
Chicago
Polatcı, Sema, Ersin Irk, Zümral Gültekin, ve Fatih Sobacı. 2017. “PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK VE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ TATMİN DÜZEYİNİ ETKİLER Mİ?”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 29: 553-78. https://izlik.org/JA86FU67CX.
EndNote
Polatcı S, Irk E, Gültekin Z, Sobacı F (01 Aralık 2017) PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK VE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ TATMİN DÜZEYİNİ ETKİLER Mİ? Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 29 553–578.
IEEE
[1]S. Polatcı, E. Irk, Z. Gültekin, ve F. Sobacı, “PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK VE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ TATMİN DÜZEYİNİ ETKİLER Mİ?”, SDU SBE, sy 29, ss. 553–578, Ara. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86FU67CX
ISNAD
Polatcı, Sema - Irk, Ersin - Gültekin, Zümral - Sobacı, Fatih. “PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK VE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ TATMİN DÜZEYİNİ ETKİLER Mİ?”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 29 (01 Aralık 2017): 553-578. https://izlik.org/JA86FU67CX.
JAMA
1.Polatcı S, Irk E, Gültekin Z, Sobacı F. PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK VE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ TATMİN DÜZEYİNİ ETKİLER Mİ? SDU SBE. 2017;:553–578.
MLA
Polatcı, Sema, vd. “PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK VE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ TATMİN DÜZEYİNİ ETKİLER Mİ?”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 29, Aralık 2017, ss. 553-78, https://izlik.org/JA86FU67CX.
Vancouver
1.Sema Polatcı, Ersin Irk, Zümral Gültekin, Fatih Sobacı. PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK VE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ TATMİN DÜZEYİNİ ETKİLER Mİ? SDU SBE [Internet]. 01 Aralık 2017;(29):553-78. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86FU67CX

by.png Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (SDU-SD), Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Legal Kod https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ kapsamında lisanslanmıştır.