Araştırma Makalesi

ÖZ YETERLİK DÜZEYİNİN VE DEMOGRAFİK FAKTÖRLERİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Sayı: 37 31 Ağustos 2020
PDF İndir
TR

ÖZ YETERLİK DÜZEYİNİN VE DEMOGRAFİK FAKTÖRLERİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Öz

Bu çalışmada öğrencilerin girişimcilik eğilimlerini belirlemek ve öz yeterlik algısı ile demografik değişkenlerin (yaş ve cinsiyet) etkisinin olup olmadığını değerlendirmek amaçlanmıştır. Araştırmaya 242’si kadın, 97’si erkek olmak üzere toplam 339 öğrenci katılmıştır. Öğrencilerin öz yeterlik düzeyleri ile girişimcilik eğilimleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuş (r=0,384; p<0,01) ve aynı şekilde öz yeterlik düzeyinin girişimcilik eğilimi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır (p=0,000; p<0,01). Cinsiyet faktörü açısından baktığımızda erkek öğrencilerin kadın öğrencilere göre girişimcilik eğilimlerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (p=0,004; p<0,05). Yaş faktörü ile girişimcilik eğilimi arasında ise anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (r=-0,034; p>0,01). Çalışmada dikkat çeken bir diğer bulgu ise, öğrencilerin % 60,8’i mezun olduktan sonra en fazla kamuda çalışmak istediklerini belirtmiştir. Diğer öğrenciler sırası ile özel sektörde çalışmak istediklerini (%15.3) veya kendi işlerini kurmak istediklerini (%9.4) ifade etmişlerdir. Araştırma kapsamında elde edilen bulguların literatürde ifade edilen sonuçlar ile benzer olduğu gözlemlenmiştir (yaş değişkeni hariç). Aynı zamanda sonraki çalışmalar için örneklem grubunun genişletilmesi ve girişimcilik eğilimini etkileyen değişken sayısının artırılması gerektiğine vurgu yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AKSEL, İ. ve BAĞCI, Z. (2016). Girişimcilik Eğilimi; Bir Kamu Üniversitesinin İİBF’sinde Öğrenim Gören Son Sınıf Öğrencilerinde Bir Araştırma. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 5(7): 2120-2133.
  2. ARSEVEN, A. (2016). Öz Yeterlilik: Bir Kavram Analizi. Electronic Turkish Studies, 11(19): 63-80.
  3. AYPAY, A. (2010). The Adaptation Study of General Self-Efficacy (GSE) Scale to Turkish. Inonu University Journal of The Faculty Of Education (INUJFE), 11(2): 113-131.
  4. BANDURA, A. (1977). Self-Efficacy: Toward A Unifying Theory of Behavioral Change. Psychological Review, 84(2): 191-215.
  5. BOLAT, O. İ. (2011). Öz Yeterlilik ve Tükenmişlik İlişkisi: Lider-Üye Etkileşiminin Aracılık Etkisi. Ege Akademik Bakış, 11(2): 255-266.
  6. BOZKURT, Ö. Ç. ve ALPARSLAN, A. M. (2013). Girişimcilerde Bulunması Gereken Özellikler ile Girişimcilik Eğitimi: Girişimci ve Öğrenci Görüşleri, Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 8(1): 7-28.
  7. BOZKURT, Ö. ve ERDURUR, K. (2013). Girişimci Kişilik Özelliklerinin Girişimcilik Eğilimindeki Etkisi: Potansiyel Girişimciler Üzerinde Bir Araştırma. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 8(2): 57-78.
  8. ÇETİN, B. (2008). Marmara Üniversitesi Sınıf Öğretmeni Adaylarının Bilgisayarla İlgili Öz-Yeterlik Algılarının İncelenmesi. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 11: 101-114.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Ağustos 2020

Gönderilme Tarihi

2 Ocak 2020

Kabul Tarihi

31 Ağustos 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Sayı: 37

Kaynak Göster

APA
Yağar, F., Dökme, S., & Coşkun, S. (2020). ÖZ YETERLİK DÜZEYİNİN VE DEMOGRAFİK FAKTÖRLERİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 37, 302-314. https://izlik.org/JA27SR95RC
AMA
1.Yağar F, Dökme S, Coşkun S. ÖZ YETERLİK DÜZEYİNİN VE DEMOGRAFİK FAKTÖRLERİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA. SDU SBE. 2020;(37):302-314. https://izlik.org/JA27SR95RC
Chicago
Yağar, Fedayi, Sema Dökme, ve Selin Coşkun. 2020. “ÖZ YETERLİK DÜZEYİNİN VE DEMOGRAFİK FAKTÖRLERİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 37: 302-14. https://izlik.org/JA27SR95RC.
EndNote
Yağar F, Dökme S, Coşkun S (01 Ağustos 2020) ÖZ YETERLİK DÜZEYİNİN VE DEMOGRAFİK FAKTÖRLERİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 37 302–314.
IEEE
[1]F. Yağar, S. Dökme, ve S. Coşkun, “ÖZ YETERLİK DÜZEYİNİN VE DEMOGRAFİK FAKTÖRLERİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA”, SDU SBE, sy 37, ss. 302–314, Ağu. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27SR95RC
ISNAD
Yağar, Fedayi - Dökme, Sema - Coşkun, Selin. “ÖZ YETERLİK DÜZEYİNİN VE DEMOGRAFİK FAKTÖRLERİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 37 (01 Ağustos 2020): 302-314. https://izlik.org/JA27SR95RC.
JAMA
1.Yağar F, Dökme S, Coşkun S. ÖZ YETERLİK DÜZEYİNİN VE DEMOGRAFİK FAKTÖRLERİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA. SDU SBE. 2020;:302–314.
MLA
Yağar, Fedayi, vd. “ÖZ YETERLİK DÜZEYİNİN VE DEMOGRAFİK FAKTÖRLERİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 37, Ağustos 2020, ss. 302-14, https://izlik.org/JA27SR95RC.
Vancouver
1.Fedayi Yağar, Sema Dökme, Selin Coşkun. ÖZ YETERLİK DÜZEYİNİN VE DEMOGRAFİK FAKTÖRLERİN GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA. SDU SBE [Internet]. 01 Ağustos 2020;(37):302-14. Erişim adresi: https://izlik.org/JA27SR95RC

by.png Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (SDU-SD), Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Legal Kod https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ kapsamında lisanslanmıştır.