EN
TR
DEVLET ve VAKIF ÜNİVERSİTESİNDE ÇALIŞAN AKADEMİK PERSONELİN SİNİZM ALGISINI ÖLÇMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA
Öz
Bu çalışmanın temel amacı, devlet ve vakıf üniversitelerinde çalışan akademisyenlerin sinizm algılarını tespit etmek ve karşılaştırmaktır. Sinizm bilindiği gibi çalışanların, çalıştıkları örgüte karşı geliştirdiği olumsuz tutumları ifade etmektedir. Bu bağlamda önce uluslararası ve ulusal literatür taranmıştır. Sinizme ilişkin yapılan literatür taramasından sonra, devlet ve vakıf üniversitelerinde çalışan akademisyenlerin sinizm algılarını ölçmek için literatürde yer alan önceki çalışmalardan güç alarak yarı yapılandırılmış mülakat formları oluşturulmuştur. Öncelikle pilot çalışma olarak bir devlet ve bir de vakıf üniversitesinde çalışan iki akademisyen ile mülakat gerçekleştirilmiş, mülakatlardan sonra alınan geri bildirimlere göre formun son hali verilmiştir. Daha sonra Türkiye’de farklı devlet üniversitelerinde ve farklı şehirlerde çalışan beş akademisyen ve İstanbul’da farklı vakıf üniversitelerinde çalışan beş akademisyen ile olmak üzere toplamda on akademisyenle yarı yapılandırılmış form üzerinden derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Mülakat yapılan akademisyenlerin bir yıldan fazla çalışma deneyimi olmasına dikkat edilmiştir. Mülakatlar içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiş ve veriler eksen kodlama yöntemi ile ortaya çıkarılmıştır. Sonrasında literatürde yer alan örgütsel sinizmin üç boyutu üzerinden katılımcıların sinizm algısı ölçülmüştür.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Andersson, L. M. and Bateman, T. S. (1997). Cynicism in the Workplace: Some Causes And Effects. Journal of Organizational Behaviour, 18(5), 449-469. https://doi.org/10.1002/(SICI)1099-1379(199709)18:5<449::AID-JOB808>3.0.CO;2-O
- Arslan, E. T. (2012). Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Akademik Personelinin Genel ve Örgütsel Sinizm Düzeyi. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 13(1), 12-27.
- Brandes, D. P. and Dean, R. J. (1999). Does Organizational Cynicisim Matter?: Employee and Supervisor Perspectives on Work Outcomes. Academy of Management, 1-34.
- Dean, J. W., Brandes, P., & Dharwadkar, R. (1998). Organizational Cynicism. Academy of Management Review, 23(2), 341-352.
- Karacaoğlu, K. ve İnce, F. (2012). Brandes, Dharwadkar ve Dean’in (1999) Örgütsel Sinizm Ölçeği Türkçe Formunun Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması: Kayseri Organize Sanayi. Business and Economics Research Journal, 3(3), 77-92.
- Karacaoğlu, K. ve İnce, F. (2013). Pozitif Örgütsel Davranışın Örgütsel Sinizm Üzerindeki Etkileri: Kayseri İlindeki İmalat Sanayi İşletmelerinde Bir Uygulama. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(1), 181-202.
- Kutanis, R. Ö. ve Çetinel, E. (2010). Adaletsizlik Algısı Sinisizmi Tetikler Mi?: Bir Örnek Olay. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (10), 1-10.
- Özgener, Ş., Öğüt, A. ve Kaplan, M. (2008). İşgören-İşveren İlişklerinde Yeni Bir Paradigma: Örgütsel Sinizm. M. Özdevecioğlu, & H. Karadal (Eds.) Örgütsel Davranışta Seçme Konular: Organizasyonların Karanlık Yönleri ve Verimlilik Azaltıcı Davranışlar. (53-72). İlke Yayınevi.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2021
Gönderilme Tarihi
11 Haziran 2021
Kabul Tarihi
11 Eylül 2021
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2021 Sayı: 41
APA
Demir, F. B. (2021). DEVLET ve VAKIF ÜNİVERSİTESİNDE ÇALIŞAN AKADEMİK PERSONELİN SİNİZM ALGISINI ÖLÇMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 41, 86-98. https://izlik.org/JA95ND85EY
AMA
1.Demir FB. DEVLET ve VAKIF ÜNİVERSİTESİNDE ÇALIŞAN AKADEMİK PERSONELİN SİNİZM ALGISINI ÖLÇMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. SDU SBE. 2021;(41):86-98. https://izlik.org/JA95ND85EY
Chicago
Demir, Feleknaz Burcu. 2021. “DEVLET ve VAKIF ÜNİVERSİTESİNDE ÇALIŞAN AKADEMİK PERSONELİN SİNİZM ALGISINI ÖLÇMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 41: 86-98. https://izlik.org/JA95ND85EY.
EndNote
Demir FB (01 Aralık 2021) DEVLET ve VAKIF ÜNİVERSİTESİNDE ÇALIŞAN AKADEMİK PERSONELİN SİNİZM ALGISINI ÖLÇMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 41 86–98.
IEEE
[1]F. B. Demir, “DEVLET ve VAKIF ÜNİVERSİTESİNDE ÇALIŞAN AKADEMİK PERSONELİN SİNİZM ALGISINI ÖLÇMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA”, SDU SBE, sy 41, ss. 86–98, Ara. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95ND85EY
ISNAD
Demir, Feleknaz Burcu. “DEVLET ve VAKIF ÜNİVERSİTESİNDE ÇALIŞAN AKADEMİK PERSONELİN SİNİZM ALGISINI ÖLÇMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 41 (01 Aralık 2021): 86-98. https://izlik.org/JA95ND85EY.
JAMA
1.Demir FB. DEVLET ve VAKIF ÜNİVERSİTESİNDE ÇALIŞAN AKADEMİK PERSONELİN SİNİZM ALGISINI ÖLÇMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. SDU SBE. 2021;:86–98.
MLA
Demir, Feleknaz Burcu. “DEVLET ve VAKIF ÜNİVERSİTESİNDE ÇALIŞAN AKADEMİK PERSONELİN SİNİZM ALGISINI ÖLÇMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, sy 41, Aralık 2021, ss. 86-98, https://izlik.org/JA95ND85EY.
Vancouver
1.Feleknaz Burcu Demir. DEVLET ve VAKIF ÜNİVERSİTESİNDE ÇALIŞAN AKADEMİK PERSONELİN SİNİZM ALGISINI ÖLÇMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA. SDU SBE [Internet]. 01 Aralık 2021;(41):86-98. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95ND85EY
