BibTex RIS Kaynak Göster

BÜRO YÖNETİMİNDE WHISTLEBLOWING VE ETİK İLİŞKİSİ

Yıl 2013, BÜRO YÖNETİMİ II ÖZEL SAYISI, 93 - 109, 01.10.2013

Öz

Araştırmanın amacı, yeni bir kavram olan whisleblowing ile ilgili yerli ve yabancı literatürde yer alan kaynakları araştırarak, bu kavramı açıklamak ve büro yönetimi açısından etik olup olmama boyutunu inceleyerek bu yönde öneriler sunmaktır. Araştırmada kalitatif araştırma tekniklerinden literatür taraması yöntemi kullanılmaktadır. Öncelikle, konuyla ilgili kavramlar hakkında bilgi verilmiş ve whistleblowing için gerekli koşullar göz önünde bulundurulmuştur. Sonra, whistleblower’ların genellikle karşılaştıkları sıkıntılar ve almaları gereken önlemler sunulmuştur. Çalışmanın sonunda, işletmelerde whistleblower’lığın etkin bir biçimde yapılabilmesi ve çalışanların yanlış uygulamalar konusunda ilgilileri haberdar etmesi için çeşitli öneriler yer almaktadır.
Özel ve kamu kurumlarında yaşanan suistimal, yolsuzluk ve kanun dışı uygulamalar, herkesin gazete ve dergilerde okuduğu haberlerdendir. Bir kimsenin, halen veya daha önce çalıştığı kurum yöneticilerinin sebep olduğu zarar veya yolsuzluklarla ilgili öne sürümleri yazılı ya da görsel basına vermesinden kaynaklanan çarpıcı haberler günümüzde çok yaygındır. Whistleblowing, işletmelerde meydana gelen ya da gelmekte olan kötü ve yanlış davranışların, örgüt çalışanları tarafından ifşa edilmesi anlamına gelmektedir. Bir çok ülkede kurumsallaşmış olan whistleblowing eyleminin ülkemizde de uygulanması, öncelikle işyerinde iç kontrol sağlamaya hizmet etmesi açısından son derece önemlidir. Whistleblowing’in işyerine karşı “sadakatsizlik” olarak algılanma eğilimi varsa da, etik bağlamda dürüstlüğü ön plana çıkaran bir olgu olarak görülmektedir.
Çalışmanın sonucunda büro yönetiminde whistleblower’lığın etkin bir şekilde yapılabilmesi için çeşitli öneriler yer almaktadır.

Kaynakça

  • pdf would not open

RELATIONSHIP BETWEEN WHISTLEBLOWING AND ETHICS

Yıl 2013, BÜRO YÖNETİMİ II ÖZEL SAYISI, 93 - 109, 01.10.2013

Öz

The purpose of the research is to explain "whisleblowing" which is a new concept by searching the resources in domestic and foreign literature related to this concept, and to give recommendations about this point by examining whether it is ethic from the view of office management or not. First of all, some information about the concepts related to subject was given and the necessary conditions for whistleblowing were cosidered. Then the general difficulties of whistleblowers and measures to be taken were presented. At the end of the study, various recommendations to be able to perfom whistleblower effectively and about employees' informing persons concerned about improper practices take place.
Embezzlment, corruption and illegal applicants in private and public institution are the news anybody can read from the newspapers and magazines. At the present day, striking news resulted from someone's presentation of information related to deficit or corruption, which institute leaders have caused, to the visual or print media are so common. Whistleblowing means that bad and wrong behaviors existing or existed in the institutions are revealed by the workers of organization. The practice of whistleblowing act in our country, which is institutional in many countries, is extremely important in terms of serving firstly to ensure internal control in the institution. Whistleblowing is seen as a phenomenon that brings "honesty" in the foreground from the ethical aspect although it is tend to be perceived as "disloyalty" towards to workplace.

Kaynakça

  • pdf would not open
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA27SC64VZ
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Serpil Çiğdem Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 BÜRO YÖNETİMİ II ÖZEL SAYISI

Kaynak Göster

APA Çiğdem, S. (2013). BÜRO YÖNETİMİNDE WHISTLEBLOWING VE ETİK İLİŞKİSİ. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi93-109.

.