BibTex RIS Kaynak Göster

MALEZYALI MÜSLÜMAN ENTELEKTÜELLER VE HADİS METİN ÇALIŞMALARI: “İSLAMDAKİ KIZ KARDEŞLER” (SIS) ADLI HAREKETİN KADINLARI AŞAĞILADIĞINI İDDİA ETTİKLERİ HADİS METİNLERİYLE İLGİLİ YORUMLAMALARINA ÖZEL REFERANS

Yıl 2013, Sayı: 17, 171 - 180, 01.06.2013

Öz

İfadeler, özellikle de kutsal metinler (bunların içerisine Allah’ın elçilerinin ifadeleri de dahildir) yanlış anlaşılma olasılıklarından asla münezzeh değildir. Hz. Peygamber’in sünnetiyle uğraşan insanlar, O’nun yokluğunda farklı hermenötik yaklaşımlardan problemleriyle karşılaştılar. Eğitim planları ve kültürel arka planlar, dini metinlerin yorumlanma sürecine büyük katkıda bulunmuştur. Kur’an ve hadisteki emirlerin anlaşılması ve uygulanması, en başından itibaren açık ve değişen yasal kriterler tarafından sınırlandırılmıştır. Bu durum yirminci yüzyıla kadar bu şekilde devam etmiştir. Kolonileştirilmiş çoğu Müslüman ulus, (bugün kolonyal metodoloji ve felsefi teorilerin hüküm sürdüğü), İslam dünyasında entelektüel karmaşaya sebep oldu. Sonuçta Müslüman zihinler, kendilerinin kutsal doğru ve varsayımlarının ne olduğunu sorgulamaya başladı ve neticede bunların saf doğrular (doğma) olduğuna, insanın zihnîspekülasyonları olduğuna karar verdiler. Bunlar şu anda hüküm süren modern yaklaşımlarla uyum içerisinde değildir. Bu çalışmanın amacı, Malezyalı Müslüman kadın entelektüelleri (SIS) tarafından temsil edilen görüşleri incelemek ve değerlendirmektir. (SIS), bir grup kadın Müslüman modernist topluluktur. Bu topluluk şu soruyu sorarak ortaya çıkmıştır: “Eğer Allah adilse, o takdirde Kur’an ve hadislerde ortaya konan kanun/kural ve politikalar niçin eşitsizlik ortaya koymaktadır?” Bu soru, (SIS)’in kurucu üyelerinin, Müslüman kadına karşı İslam adına yapılan ayrımcılık problemlerine çözüm için arayışa başladıkları zaman karşılaştıkları yakıcı bir soruydu. (SIS) üyeleri, kadın düşmanlığı içeren rivayetleri ciddi bir şekilde eleştirmektedirler. Bu çalışma onların bu konudaki yorum, anlayış ve fikirlerini inceleyerek onları çapraz sorguya tabi tutar. Çapraz sorgunun amacı, uyumun derecesini ve bilimsel girdilerin tutarlılığını test ederek, yorumlarını bir mantık çerçevesinde değerlendirerek onların tutarlı olup olmadıklarını incelemektir.

Yıl 2013, Sayı: 17, 171 - 180, 01.06.2013

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA27VR43GA
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Aşır Örenç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Sayı: 17

Kaynak Göster

APA Örenç, A. (2013). MALEZYALI MÜSLÜMAN ENTELEKTÜELLER VE HADİS METİN ÇALIŞMALARI: “İSLAMDAKİ KIZ KARDEŞLER” (SIS) ADLI HAREKETİN KADINLARI AŞAĞILADIĞINI İDDİA ETTİKLERİ HADİS METİNLERİYLE İLGİLİ YORUMLAMALARINA ÖZEL REFERANS. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(17), 171-180.

.