BANKACILIKTA MOBİL PAZARLAMA VE TÜKETİCİ SATIN ALMA KARARI ÜZERİNE ETKİSİ: YOZGAT ÖRNEĞİ

Cilt: 5 Sayı: 10 11 Mart 2016
  • Mehmet Kara
  • Pınar Hacıhasanoğlu
PDF İndir

BANKACILIKTA MOBİL PAZARLAMA VE TÜKETİCİ SATIN ALMA KARARI ÜZERİNE ETKİSİ: YOZGAT ÖRNEĞİ

Öz

Mobil iletişim teknolojilerindeki hızlı değişim, işletmelerin pazarlama stratejilerinin değiştirilmesine ve çeşitlendirilmesine olanak tanımıştır. Mobil iletişim araçlarının kullanımının yaygınlaşması ile birlikte işletmeler mobil pazarlamaya daha fazla önem vermeye başlamışlardır. Mobil pazarlama faaliyetlerini yoğun bir şeklide yürüten sektörlerden biri de bankacılıktır. Çünkü sürekli müşterileri ile iletişim halinde olmak ve potansiyel müşterilere hızlı ve etkin bir şekilde ulaşmak isteyen bankalar için mobil pazarlama ve mobil reklam araçları vazgeçilmez bir konumdadır. Mobil kanalların son dönemlerde bankacılıkta pazarlama seçeneği olarak kullanılmaya başlanması, konu üzerinde araştırma yapılmasını önemli hale getirmektedir. Bu nedenle bu çalışmada, Yozgat ilinde yaşayan tüketicilerin, bankaların mobil pazarlama ve mobil reklam çalışmalarına olan bakış açıları araştırılmıştır. Bu doğrultuda Yozgat il merkezinde 400 tüketici üzerinde bir anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Anket verileri SPSS programı ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda Yozgat ilinde yaşayan tüketicilerin bankalardan gelen mobil reklamlara bakış açılarının olumsuz olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte çeşitli demografik özellikler itibariyle mobil pazarlama ve mobil reklamlar ile ilgili ifadelere katılım derecelerinin farklılaştığı belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akbıyık, A. , Okutan, S. & Altunışık, R. (2009). Mobil Pazarlama Platformlarında İzinli Pazarlama Uygulamalarına Yönelik Tüketici Tutum ve Algıları Üzerine Bir Araştırma, Tüketici ve Tüketim Araştırmaları Dergisi, 1(2), 1-28.
  2. Akın Eriş, B. & Kımıloğlu, H. (2011). Tüketicilerin Çeşitli Mobil Pazarlama Faaliyetlerine Yaklaşımı, 16. Pazarlama Kongresi, 23-25 Kasım, İstanbul, 140-155.
  3. Barutçu, S. & Öztürk Göl, M. (2009). Mobil Reklamlar ve Mobil Reklam Araçlarına Yönelik Tutumlar, KMU İİBF Dergisi, 11(17), 24-41.
  4. Barwise, P. & Strong, C. (2002). Permission Based Mobil Advertising, Journal of Interactive Marketing, 16 (1).
  5. Eru, O. (2013). Süpermarket Sektöründeki Mobil Pazarlama Uygulamalarının Tüketici Davranışlarına Etkisi: Aydın Örneği, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Aydın.
  6. Gao, T.(Tony), Rohm, A.J., Sultan, F. & Pagani, M. (2013). Consumers untethered: A three-market empirical study of consumers'mobile marketing acceptance, Journal of Business Research, 66, 2536–2544.
  7. Güzeler, A. (2010). Mobil Pazarlama Ve SMS (Kısa Mesaj) İle Yapılan Reklam ve Kampanyaların Tüketici Davranışı Üzerindeki Etkilerine Yönelik Bir Uygulama: Şanlıurfa Örneği, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Harran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Ana Bilim Dalı, Şanlıurfa.
  8. http://eventturkiye.com/Pazarlama_Dunyasinin_Yeni_Trendi_Mobil_Pazarlamacontent-n-16-557.html, Erişim Tarihi: 07.04.2015.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Mehmet Kara Bu kişi benim

Pınar Hacıhasanoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

11 Mart 2016

Gönderilme Tarihi

14 Mart 2016

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 5 Sayı: 10

Kaynak Göster

APA
Kara, M., & Hacıhasanoğlu, P. (2016). BANKACILIKTA MOBİL PAZARLAMA VE TÜKETİCİ SATIN ALMA KARARI ÜZERİNE ETKİSİ: YOZGAT ÖRNEĞİ. Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi, 5(10), 181-205. https://izlik.org/JA32ZE99JM
AMA
1.Kara M, Hacıhasanoğlu P. BANKACILIKTA MOBİL PAZARLAMA VE TÜKETİCİ SATIN ALMA KARARI ÜZERİNE ETKİSİ: YOZGAT ÖRNEĞİ. KTÜSBD. 2016;5(10):181-205. https://izlik.org/JA32ZE99JM
Chicago
Kara, Mehmet, ve Pınar Hacıhasanoğlu. 2016. “BANKACILIKTA MOBİL PAZARLAMA VE TÜKETİCİ SATIN ALMA KARARI ÜZERİNE ETKİSİ: YOZGAT ÖRNEĞİ”. Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi 5 (10): 181-205. https://izlik.org/JA32ZE99JM.
EndNote
Kara M, Hacıhasanoğlu P (01 Mart 2016) BANKACILIKTA MOBİL PAZARLAMA VE TÜKETİCİ SATIN ALMA KARARI ÜZERİNE ETKİSİ: YOZGAT ÖRNEĞİ. Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi 5 10 181–205.
IEEE
[1]M. Kara ve P. Hacıhasanoğlu, “BANKACILIKTA MOBİL PAZARLAMA VE TÜKETİCİ SATIN ALMA KARARI ÜZERİNE ETKİSİ: YOZGAT ÖRNEĞİ”, KTÜSBD, c. 5, sy 10, ss. 181–205, Mar. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32ZE99JM
ISNAD
Kara, Mehmet - Hacıhasanoğlu, Pınar. “BANKACILIKTA MOBİL PAZARLAMA VE TÜKETİCİ SATIN ALMA KARARI ÜZERİNE ETKİSİ: YOZGAT ÖRNEĞİ”. Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi 5/10 (01 Mart 2016): 181-205. https://izlik.org/JA32ZE99JM.
JAMA
1.Kara M, Hacıhasanoğlu P. BANKACILIKTA MOBİL PAZARLAMA VE TÜKETİCİ SATIN ALMA KARARI ÜZERİNE ETKİSİ: YOZGAT ÖRNEĞİ. KTÜSBD. 2016;5:181–205.
MLA
Kara, Mehmet, ve Pınar Hacıhasanoğlu. “BANKACILIKTA MOBİL PAZARLAMA VE TÜKETİCİ SATIN ALMA KARARI ÜZERİNE ETKİSİ: YOZGAT ÖRNEĞİ”. Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi, c. 5, sy 10, Mart 2016, ss. 181-05, https://izlik.org/JA32ZE99JM.
Vancouver
1.Mehmet Kara, Pınar Hacıhasanoğlu. BANKACILIKTA MOBİL PAZARLAMA VE TÜKETİCİ SATIN ALMA KARARI ÜZERİNE ETKİSİ: YOZGAT ÖRNEĞİ. KTÜSBD [Internet]. 01 Mart 2016;5(10):181-205. Erişim adresi: https://izlik.org/JA32ZE99JM

KTÜSBD

KTUJSS

Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.