ŞİRKET BİRLEŞME VE DEVRALMALARININ FİRMA PERFORMASINA ETKİSİ: GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER ÜZERİNE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZ
Öz
Küreselleşme ile birlikte firmaların hedeflerine ulaşmak ve uluslararası özellik barındıran faaliyetlerini gerçekleştirebilmek için şirket birleşme ve devralmalarının gösterdikleri önem giderek artmaktadır. Birleşme ve devralmalar, iki veya daha fazla sayıda firmanın tüm varlık ve kaynaklarını bir araya getirmeleri neticesinde hukuki statülerinin ortadan kalkması ve yeni bir firmanın doğması veya devralan şirketin bünyesine dahil olunması şeklinde ifade edilmektedir. Artan verimlilik, karlılık ve olası finansal veya faaliyet sinerjisi şirket birleşme ve devralmalarının temel faydaları arasında gösterilirken birleşme ve devralmaların yoğun ve yorucu bir süreç içermesi nedeniyle bazı sorunların ortaya çıkması çok doğal bir sonuç olarak nitelendirilmektedir. Birleşme ve devralmaların olası etkileri perspektifinde, çalışmanın temel amacı, gelişmiş (Amerika, İngiltere, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya) ve gelişmekte olan ülkelerde (Türkiye, Çin, Brezilya, Meksika, Hindistan, Güney Afrika ve Rusya) 2008 finans krizi etkilerinin azaldığı varsayılan 02.01.2012 – 31.12.2012 aralığında gerçekleşen birleşme ve devralmaların firma performansına etkisini ortaya çıkarırken, gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalar arasındaki olası farklılaşmayı genel olarak görebilmektir. Elde edilen bulgulara göre, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasaların çoğunluğunda birleşme ve devralma faaliyeti sonrasında işletmelerin performans kaybına uğradığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, şirketlerin gelişmekte ya da gelişmiş ülkelerde bulunmasının bir farklılık yaratmadığı görülmüştür.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Alexandridis, G., Mavis,C.P. & Travlos, N.G. (2011). How Have M&As Changed? Evidence From The Sixth Merger Wave, European Journal of Finance, Vol. 18, 663-688.
- Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S. & Yıldırım, S. (2007). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, Sakarya Yayıncılık, 5. Baskı, Sakarya.
- Bertrand, O. & Zitouna, H. (2008). Domestic Versus Cross-Border Acquisitions: Which Impact on the Target Firms' Performance?, Applied Economics. Vol. 40, 2221–2238.
- Büyüköztürk, Ş. (2012). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı, Pegem Akademi, 17. Baskı, Ankara.
- Campa, J. M. & Hernando, I. (2004). Shareholder value creation in European M&As, European Financial Management, Vol. 10 Issue 1, 47-81.
- Campa, J. M & Hernando, I.(2006). M&A Performance in the European Financial Industry, Journal of Banking and Finance, Vol. 30, 3367-3392.
- Cartwright, S. & Cooper, C. L. (1995). Organizational Marriage: “Hard” Versus “Soft” Issues?. Personal Review, Vol. 24, No. 3, 33-42.
- Casey, R., P. D. & Dolan, P. (1987) . Takeovers And Corporate Raiders: Empirical Evidence From Extended Event Studies, Australian Journal of Management, Vol. 12, 201-220.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi
11 Haziran 2018
Kabul Tarihi
28 Kasım 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 8 Sayı: 16
