Düzeltme

Probiyotiklerin Alerjik Hastalıklar Üzerindeki Etkisi

Cilt: 3 Sayı: 2 31 Ağustos 2024
PDF İndir
TR EN

Probiyotiklerin Alerjik Hastalıklar Üzerindeki Etkisi

Bu makalenin ilk hali 30 Nisan 2024 tarihinde yayımlandı. https://dergipark.org.tr/tr/pub/sbfdergisi/article/1386499

Düzeltme Notu

Metin içeriğinde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Sadece biçimsel düzenleme yapılmıştır.

Öz

Alerjiler, özellikle çocuklar ve şehirde yaşayan insanlar için artan bir küresel halk sağlığı sorunudur. Alerji; bireylerin yaşam kalitesini bozmakta, bu nedenle alerjik hastalıkların tedavisi ve semptomlarının azaltılması için alternatifler aranmaktadır. Yakın zamanda bağırsak mikrobiyomunun disbiyozunun artmış atopi riski ile ilişkili olabileceği gösterilmiş ve bunu düzeltmek için probiyotikler (“iyi bakteriler”) kullanılmıştır. Probiyotiklerin antiinflamatuvar etkileri nedeniyle alerjik yanıtı önleyebileceği öne sürülse de bu alan tartışmalıdır. Probiyotiklerin faydalı etkisinin gösterildiği ve en çok çalışılan alerjik hastalıklar: Atopik dermatit, astım, rinit ve besin alerjileridir. Çoğu çalışma, Lactobacillus ve Bifidobacterium türlerinin uygulanmasını incelemiştir. Ancak aynı probiyotik bakterinin hastalar üzerindeki farklı etkileri; probiyotiklerin etkinliğinin mikrobiyal türlere, suşa, bunların türetilmiş metabolitlerine, yan ürünlerine ve hastanın bağırsak mikrobiyota öbiyozuna bağlı olduğu fikrini güçlendirmektedir. Bu derlemenin amacı; mikrobiyota ve bağışıklık arasındaki ilişkiyi açıklamak, bağışıklık sistemi ve alerjik hastalıklar arasındaki ilişki çerçevesinde bir tedavi olarak düşünülen probiyotiklerin alerjik hastalıklar üzerindeki olası etkilerini aydınlatmak ve gelecek araştırmalar için temel sağlamaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adıbelli, D. (2016). “Sağlığın geliştirilmesi ve sağlıklı yaşam”. Halk sağlığı hemşireliği. (Ed: Behice Erci) Ankara Nobel Tıp Kitabevleri, Genişletilmiş 2.baskı, Elazığ.
  2. Alagöz, MN. ve Tuncer O. (2021). Aile Hekimliği polikliniğine başvuran 20-69 yaş aralığındaki kadınların meme kanseri tarama yöntemlerine yönelik sağlık inançlarının belirlenmesi. Jour Turk Fam Phy., 12 (4): 192-200. Doi: 10.15511/tjtfp.21.00492.
  3. Aylaz, R. (2016). “Kronik hastalıklar” Halk sağlığı hemşireliği. (Ed: Behice Erci) Ankara Nobel Tıp Kitabevleri, Genişletilmiş 2.baskı, Elazığ.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Beslenme Bilimi

Bölüm

Düzeltme

Yayımlanma Tarihi

31 Ağustos 2024

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Akarsu, R., & Yıldırım, İ. G. (2024). Probiyotiklerin Alerjik Hastalıklar Üzerindeki Etkisi. Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 3(2), 93-105. https://izlik.org/JA77JR46ZJ
AMA
1.Akarsu R, Yıldırım İG. Probiyotiklerin Alerjik Hastalıklar Üzerindeki Etkisi. KÜSBFD. 2024;3(2):93-105. https://izlik.org/JA77JR46ZJ
Chicago
Akarsu, Rana, ve İlknur Gökçe Yıldırım. 2024. “Probiyotiklerin Alerjik Hastalıklar Üzerindeki Etkisi”. Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 3 (2): 93-105. https://izlik.org/JA77JR46ZJ.
EndNote
Akarsu R, Yıldırım İG (01 Ağustos 2024) Probiyotiklerin Alerjik Hastalıklar Üzerindeki Etkisi. Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 3 2 93–105.
IEEE
[1]R. Akarsu ve İ. G. Yıldırım, “Probiyotiklerin Alerjik Hastalıklar Üzerindeki Etkisi”, KÜSBFD, c. 3, sy 2, ss. 93–105, Ağu. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77JR46ZJ
ISNAD
Akarsu, Rana - Yıldırım, İlknur Gökçe. “Probiyotiklerin Alerjik Hastalıklar Üzerindeki Etkisi”. Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 3/2 (01 Ağustos 2024): 93-105. https://izlik.org/JA77JR46ZJ.
JAMA
1.Akarsu R, Yıldırım İG. Probiyotiklerin Alerjik Hastalıklar Üzerindeki Etkisi. KÜSBFD. 2024;3:93–105.
MLA
Akarsu, Rana, ve İlknur Gökçe Yıldırım. “Probiyotiklerin Alerjik Hastalıklar Üzerindeki Etkisi”. Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, c. 3, sy 2, Ağustos 2024, ss. 93-105, https://izlik.org/JA77JR46ZJ.
Vancouver
1.Rana Akarsu, İlknur Gökçe Yıldırım. Probiyotiklerin Alerjik Hastalıklar Üzerindeki Etkisi. KÜSBFD [Internet]. 01 Ağustos 2024;3(2):93-105. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77JR46ZJ

Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi,  sağlık bilimleri ile ilgili multidisipliner alanlarda klinik ve deneysel özgün makaleler, derlemeler, olgu sunumları, video kayıtları, görüntü tasarımları ve çalışmaları içermektedir. Derginin amacı, tıp, sağlık bilimleri ve sağlığı ilgilendiren sosyal alanlarla ilgili makaleler yayınlamanın yanı sıra multidisipliner makalelerin yanı sıra video kaydı/sağlıkla ilgili sanatsal tasarımlar gibi farklı yayınlara ortam sağlamaktır. Sağlıkla ilgili çalışmalar yayınlanabilir. Dergi, yayınladığı makalelerde ilgili etik kurallara ve bilimsel standartlara uymayı, ticari kaygı taşımamayı amaçlar. Dergi, yayınlanmayı bekleyen makale sayısı ne olursa olsun, gönderilen makalelerin süreçlerini en kısa sürede tamamlamayı hedeflemektedir.