Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

TAŞKÖPRÜDE YETİŞTİRİLEN TIBBİ NANENİN ANTİOKSİDAN ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ

Yıl 2022, Cilt: 1 Sayı: 1, 1 - 10, 31.12.2022

Öz

Geleneksel ilaçların kaynağı olarak binlerce yıldır bitkiler kullanılmaktadır. En yaygın kullanılan aromatik şifalı bitkilerden bir tanesi nane olup Mentha aquatica L. ve Mentha spicata L.’nin melezi olan Mentha piperita L. tıbbi nane olarak bilinir. Nane antioksidan, antimikrobiyal, antiviral, anti inflamatuar, anti karsinojen, antispazmodik, antiülser, sitoprotektif, hepatoprotektif özelliklere sahiptir. Bu özelliklerinin kaynağı birçok bitkide olduğu gibi serbest radikallerin toksisitesine karşı güçlü bir antioksidan aktivite sergileyen ve böylece hastalıkları hafifletebilen fitokimyasallardır. Oksidatif stres nörodejeneratif bozukluklar, diyabet, kanser, kardiyovasküler ve enflamatuar hastalıklara reaktif oksijen türlerinin üretilmesiyle yol açmaktadır. Flavonoidler, antosiyaninler ve kumarinler gibi fenolik bileşikler reaktif oksijen türlerinin neden olduğu toksik etkilere karşı bitkilerin antioksidan aktivitesini oluştururlar. Bu çalışmada Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde deneme amaçlı tarlalarda Taşköprü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yetiştirilen tıbbi nanenin kurutulmuş yaprak ve saplarında toplam antioksidan kapasite tayini ile toplam fenolik bileşik miktarı ve toplam flavonoid madde miktarı analizleri yapılmıştır. Nane sapında ve yaprağında ortalama toplam antioksidan kapasite değerleri sırasıyla 8,12 ve 11,79 mg AE/g (Askorbik asit eşdeğeri), ortalama toplam fenolik bileşik miktarı sırasıyla 9,11 ve 17,04 mg GAE/g (Gallik asit eşdeğeri) ve ortalama toplam flavonoid madde miktarları da sırasıyla 3,19 ve 2,79 mg QE/g (Kuersetin eşdeğeri) olarak bulunmuştur. Tıbbi nanenin uçucu yağ miktarı % 1,59 olarak bulunmuş olup bileşiminde en fazla mentol (% 39,94) ve menton (% 28,95) bulunduğu tespit edilmiştir. Tıbbi nanenin genelde atık olarak görülen sap kısmının da önemli ölçüde fenolik bileşik içeriğine ve antioksidan kapasiteye sahip olduğu, sapların antioksidan çay şeklinde kullanılabileceği ve fonksiyonel gıda olarak değerlendirilebileceği görülmüştür.

Destekleyen Kurum

yok

Proje Numarası

yok

Teşekkür

yok

Kaynakça

  • Valente JSS, Fonseca AOS, Denardi LB, Dal Ben VS, Filho FSM, Baptista CT, Braga CQ, Zambrano CG, Alves SH, Botton SA, Pereira DIB. In Vitro Susceptibility of Pythium insidiosum to Melaleuca alternifolia, Mentha piperitaand Origanum vulgare Essential Oils Combinations. Mycopathologia., 2016 Aug; 181(7-8): 617-22.
  • Yen, G. C. and Wu, J. Y., “Antioxidant and radical scavenging properties of extracts from Ganoderma tsugae”, Food Chemistry, 65 (1999), s. 375-379.
  • Yu L, Perret J, Davy B, Wilson J and Melby CL. Antioxidant properties of cereal products. Food Chem. Toxicol. (2002) 67: 2600-2603

DETERMINATION OF ANTIOXIDANT PROPERTIES OF MEDICINAL MINT GROWED IN TAŞKÖPRÜ

Yıl 2022, Cilt: 1 Sayı: 1, 1 - 10, 31.12.2022

Öz

Plants have been used for thousands of years as a source of traditional medicine. One of the most widely used aromatic herbs is mint which is known as Mentha piperita L. medicinal mint, which is a hybrid of Mentha aquatica L. and Mentha spicata L.. Peppermint has antioxidant, antimicrobial, antiviral, anti-inflammatory, anti-carcinogen, antispasmodic, antiulcer, cytoprotective, hepatoprotective properties. The source of these properties are phytochemicals, which, like many plants, exhibit a strong antioxidant activity against the toxicity of free radicals and thus alleviate diseases. Oxidative stress causes neurodegenerative disorders, diabetes, cancer, cardiovascular and inflammatory diseases by the production of reactive oxygen species. Phenolic compounds such as flavonoids, anthocyanins and coumarins form the antioxidant activity of plants against the toxic effects caused by reactive oxygen species. In this study, the total antioxidant capacity, total phenolic compound content and total flavonoid content analyzes were made in the dried leaves and stems of medicinal mint grown by the Taşköprü District Agriculture and Forestry Directorate in the experimental fields in Taşköprü district of Kastamonu. The average total antioxidant capacity values in mint stem and leaf were 8.12 and 11.79 mg AE/g (Ascorbic acid equivalent), respectively, the average total phenolic compound amount was 9.11 and 17.04 mg GAE/g (Gallic acid equivalent), respectively, and mean total flavonoid substance amounts were found to be 3.19 and 2.79 mg QE/g (Quercetin equivalent), respectively. The essential oil content of medicinal mint was found to be 1.59%, and it was determined that menthol (39.94%) and menthone (28.95%) were the most abundant in its composition. It has been observed that the stem part of the medicinal mint, which is generally seen as waste, also has a significant phenolic compound content and antioxidant capacity, the stems can be used as antioxidant tea and can be evaluated as a functional food.

Proje Numarası

yok

Kaynakça

  • Valente JSS, Fonseca AOS, Denardi LB, Dal Ben VS, Filho FSM, Baptista CT, Braga CQ, Zambrano CG, Alves SH, Botton SA, Pereira DIB. In Vitro Susceptibility of Pythium insidiosum to Melaleuca alternifolia, Mentha piperitaand Origanum vulgare Essential Oils Combinations. Mycopathologia., 2016 Aug; 181(7-8): 617-22.
  • Yen, G. C. and Wu, J. Y., “Antioxidant and radical scavenging properties of extracts from Ganoderma tsugae”, Food Chemistry, 65 (1999), s. 375-379.
  • Yu L, Perret J, Davy B, Wilson J and Melby CL. Antioxidant properties of cereal products. Food Chem. Toxicol. (2002) 67: 2600-2603
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Nesrin İçli 0000-0002-0617-0639

Proje Numarası yok
Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi 7 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA İçli, N. (2022). TAŞKÖPRÜDE YETİŞTİRİLEN TIBBİ NANENİN ANTİOKSİDAN ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ. Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 1(1), 1-10.

Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, tıp, sosyal ve sağlık bilimleri ile ilgili multidisipliner alanlarda klinik ve deneysel özgün makaleler, derlemeler, olgu sunumları, video kayıtları, görüntü tasarımları ve çalışmaları içermektedir. Derginin amacı, tıp, sağlık bilimleri ve sağlığı ilgilendiren sosyal alanlarla ilgili makaleler yayınlamanın yanı sıra multidisipliner makalelerin yanı sıra video kaydı/sağlıkla ilgili sanatsal tasarımlar gibi farklı yayınlara ortam sağlamaktır. Sağlıkla ilgili çalışmalar yayınlanabilir. Dergi, yayınladığı makalelerde ilgili etik kurallara ve bilimsel standartlara uymayı, ticari kaygı taşımamayı amaçlar. Dergi, yayınlanmayı bekleyen makale sayısı ne olursa olsun, gönderilen makalelerin süreçlerini en kısa sürede tamamlamayı hedeflemektedir.