sağlık sorunlarından birisidir. Gebelikte bağımlılık yapan maddeleri kullanan annelerin bebeklerinde; fetüsün intrauterin maruziyetine bağlı olarak çeşitli klinik tablolar ile birlikte neonatalda yoksunluk veya toksisite belirtileri görülebilmektedir. Amaç: Neonatal yoksunluk sendromunda (NYS), annenin cezai durumu ve hemşirelik yaklaşımının ele alınması amaçlanmıştır. Teorik Çerçeve: Annenin prenatal dönemde bağımlık yapan madde kullanımına bağlı olarak fetüsün maddeye maruz kalması sonucu yenidoğanda çekilme semptomlarıyla ve fiziksel bağımlıkla karakterize olan durum NYS olarak tanımlanmaktadır. NYS’nun klinik özellikleri, rahim içinde kronik olarak bağımlılık yapan maddelere maruz kalma ve doğumla birlikte bunların aniden kesilmesinden kaynaklanır. Maddenin kötüye kullanımı sonucunda anne, yenidoğan ve çocuk üzerinde görülen zararlı etkiler ve cezai sorumluluk literatür kapsamında ele alınmıştır. Ayrıca hemşirelerin konuya ilişkin bilgilerinin arttırılması ve sorumluluk üstlenmelerinin anne ve çocuk sağlığı açısından önemlidir. Sonuç: Gebelikte madde kullanımı, anne ve yenidoğan sağlığı açısından riskler oluşturması nedeniyle halk sağlığı açısından endişe vericidir. Madde kullanımını bırakan/azaltan annelerin bebeklerindeki/çocuklarındaki prognoz net bir şekilde bilinmemektedir. Gebelikte maddenin kötüye kullanımı sonucu ortaya çıkan tablolarda kabul edilmiş bir yasanın olmaması ve maddeyi kötüye kullanan gebelerin yasal çerçevelerden dolayı tedaviye başvuru yapmaktan korkmalarından kaynaklı yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyacının olduğu dikkat çekmektedir. Madde kullanımı yönünden riskli grupların bilinmesi ve bunlara yönelik koruyucu etkinliklerin gerçekleştirilmesi gerekir. Hemşirelerin ilk olarak maddeyi kötüye kullanımını engelleme girişiminde bulunarak, madde kullanımına şüpheci davranmalı ve gebeliğinde madde kullanana kadınları erken dönemde tespit etmeleri gerekmektedir. Böylece annenin madde bağımlılığı ve NYS konusunda bilgilendirilmesinin anne, çocuk ve toplum sağlığı açısından yararlı olacağı düşünülmektedir.
Gebelikte madde kötüye kullanımı Neonatal yoksunluk sendromu Cezai sorumluluk Hemşirelik
8.ULUSLARARASI ADLİ HEMŞİRELİK KONGRESİ’nde sözel bildiri olarak sunuldu. Yazarlar çıkar çatışması bildirmemiştir. Tez çalışmasından üretilmemiştir
Yok
Problem description: Substance addiction and abuse are among the most significant health issues both in our country and globally. In infants born to mothers who use addictive substances during pregnancy, various clinical conditions may arise, and neonatal withdrawal or toxicity symptoms may be observed due to the fetus's intrauterine exposure.
Aim: The aim is to address the maternal legal situation and the nursing approach in neonatal abstinence syndrome (NAS).
Theoretical Framework: NAS, is characterized by withdrawal symptoms and physical dependency in the newborn, resulting from fetal exposure to addictive substances used by the mother during the prenatal period. The clinical features of NAS arise from chronic exposure to addictive substances in utero and their sudden discontinuation at birth. The harmful effects and legal responsibilities on the mother, newborn, and child resulting from substance abuse have been discussed within the scope of the literatüre. Additionally, increasing nurses' knowledge on the subject and their assuming responsibilities are important for maternal and child health.
Conclusion: Substance use during pregnancy is concerning from a public health perspective due to the risks it poses to both maternal and neonatal health. The prognosis for infants/children of mothers who reduce or quit substance use is not well understood. The lack of established legislation for the conditions resulting from substance abuse during pregnancy and the fear of seeking treatment due to legal repercussions highlight the need for new legal regulations.
Identifying at-risk groups for substance use and implementing preventive measures for them is necessary. Nurses should first attempt to prevent substance abuse by adopting a cautious approach to substance use and detecting women who use substances during pregnancy at an early stage. Thus, it is believed that informing the mother about substance addiction and NAS will be beneficial for maternal, child, and public health.
Substance abuse during pregnancy Neonatal withdrawal syndrome Criminal liability Nursing
Yok
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği, Hemşirelik (Diğer) |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Yok |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 2 Haziran 2024 |
Kabul Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 3 Sayı: 3 |
Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, tıp, sosyal ve sağlık bilimleri ile ilgili multidisipliner alanlarda klinik ve deneysel özgün makaleler, derlemeler, olgu sunumları, video kayıtları, görüntü tasarımları ve çalışmaları içermektedir. Derginin amacı, tıp, sağlık bilimleri ve sağlığı ilgilendiren sosyal alanlarla ilgili makaleler yayınlamanın yanı sıra multidisipliner makalelerin yanı sıra video kaydı/sağlıkla ilgili sanatsal tasarımlar gibi farklı yayınlara ortam sağlamaktır. Sağlıkla ilgili çalışmalar yayınlanabilir. Dergi, yayınladığı makalelerde ilgili etik kurallara ve bilimsel standartlara uymayı, ticari kaygı taşımamayı amaçlar. Dergi, yayınlanmayı bekleyen makale sayısı ne olursa olsun, gönderilen makalelerin süreçlerini en kısa sürede tamamlamayı hedeflemektedir.