In this study, the antioxidant and antibacterial properties of vinegar produced using traditional methods from orange peel was investigated. Orange peel contains high amounts of biologically active substances such as phenolic compounds, flavonoids, and vitamin C. These compounds have the potential to inhibit the proliferation of microorganisms and neutralize free radicals. The agar diffusion method was used to investigate the antibacterial effect of orange peel vinegar on the test microorganism Escherichia (E.) coli . The results showed that E. coli was sensitive to orange peel vinegar. 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) and 2,2’-azinobis (ABTS) Radical Scavenging Assay, Fe3+, and Fe3+-TPTZ Reducing Capacity Assay properties of orange peel vinegar were determined. Orange peel vinegar helps digestion and supports immunity thanks to the vitamin C, natural acids and bioactive compounds it contains. This study also presents an innovative approach for the biotechnological evaluation of waste orange peels and contributes to environmental sustainability. This use of fruit peels offers a sustainable approach to recycling agricultural by-products by addressing environmental concerns related to waste disposal.
Orange peel vinegar Antibacterial Activity Antioxidant Activity
1919B012215864
Bu çalışmada, geleneksel yöntemlerle üretilen portakal kabuklarından elde edilen sirkenin antioksidan ve antibakteriyel özellikleri araştırılmıştır. Portakal kabukları, fenolik bileşikler, flavonoidler ve C vitamini gibi yüksek miktarda biyolojik olarak aktif maddeler içerir. Bu bileşikler, mikroorganizmaların çoğalmasını engelleme ve serbest radikalleri nötralize etme potansiyeline sahiptir. Agar difüzyon yöntemi kullanılarak, portakal kabuğu sirkesinin test mikroorganizması Escherichia coli üzerindeki antibakteriyel etkisini araştırılmıştır. Sonuçlar, E. coli'nin portakal kabuğu sirkesine duyarlı olduğunu göstermiştir. Portakal kabuğu sirkesinin 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) ve 2,2'-azinobis (ABTS) Radikal Temizleme Testi, Fe3+ ve Fe3+-TPTZ İndirgeme Kapasitesi Testi özellikleri belirlenmiştir. Portakal kabuğu sirkesi içerdiği C vitamini, doğal asitler ve biyoaktif bileşikleri sayesinde hem sindirime yardımcı olur hem de bağışıklığı destekler.
Bu çalışma ayrıca atık portakal kabuklarının biyoteknolojik değerlendirmesi için yenilikçi bir yaklaşım sunar ve çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunur. Meyve kabuklarının bu şekilde kullanımı, atık bertarafıyla ilgili çevresel endişeleri ele alarak tarımsal yan ürünlerin geri dönüştürülmesine yönelik sürdürülebilir bir yaklaşım sunar.
Portakal kabuğu sirke Antibakteriyel Aktivite Antioksidan Aktivite
1919B012215864
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Farmasotik Mikrobiyoloji |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 1919B012215864 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 29 Kasım 2024 |
Kabul Tarihi | 12 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 3 Sayı: 3 |
Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, tıp, sosyal ve sağlık bilimleri ile ilgili multidisipliner alanlarda klinik ve deneysel özgün makaleler, derlemeler, olgu sunumları, video kayıtları, görüntü tasarımları ve çalışmaları içermektedir. Derginin amacı, tıp, sağlık bilimleri ve sağlığı ilgilendiren sosyal alanlarla ilgili makaleler yayınlamanın yanı sıra multidisipliner makalelerin yanı sıra video kaydı/sağlıkla ilgili sanatsal tasarımlar gibi farklı yayınlara ortam sağlamaktır. Sağlıkla ilgili çalışmalar yayınlanabilir. Dergi, yayınladığı makalelerde ilgili etik kurallara ve bilimsel standartlara uymayı, ticari kaygı taşımamayı amaçlar. Dergi, yayınlanmayı bekleyen makale sayısı ne olursa olsun, gönderilen makalelerin süreçlerini en kısa sürede tamamlamayı hedeflemektedir.