Araştırma Makalesi

PANDEMİ (COVID-19) SONRASI LİSANSÜSTÜ UZAKTAN EĞİTİM

Cilt: 2021 Sayı: 1 15 Kasım 2021
PDF İndir
EN TR

PANDEMİ (COVID-19) SONRASI LİSANSÜSTÜ UZAKTAN EĞİTİM

Öz

İnsanoğlu, edindiği bilgi, beceri ve anlayışlar vasıtasıyla doğa ile verdiği mücadelede bu günkü noktaya gelerek, varlığını ve toplum halinde yaşama başarısını kazanmıştır. Eğitim bilgi dağarcığının kuşaktan kuşağa aktarılmasında rol oynayan önemli etmenlerden biridir. Geçmişte; mektupla, radyo televizyon ile sunulabilen uzaktan eğitim, bilgi çağına girdiğimiz günümüzde gelişen teknolojiler ile sınıf ortamı da oluşturularak eş zamanlı olarak internet üzerinden verilmeye başlanmıştır. İlk olarak 2019 yılının Aralık ayının başında görülerek, 30 Ocak 2020'de Dünya Sağlık Örgütü tarafından da acil sağlık durumu ilan edilmesine sebep olan, 11 Mart 2020 tarihinde küresel salgın hastalık olarak ilan edilen COViD-19, bulaşıcılığı sebebiyle uzun süredir insanların bir araya gelmelerine engel olmaktadır. Eğitim faaliyetlerine de yansıyan bu durum, uzaktan eğitimin ilkokul seviyesine kadar inmesine sebep olmuştur. Uzaktan eğitimin yaygınlaşması, uzaktan eğitim teknolojilerinin gelişmesini sağlarken, kendine özgü bir kültür oluşturmuştur. Pandemi sonrasında da kazandığı ivmeyi ve hayatımızdaki yerini koruyacağını düşündüğümüz uzaktan eğitimin Lisansüstü eğitim açısından da önemi bulunmaktadır. Çalışmamızda; uzaktan eğitim kapsamında; öğrencinin bilgiye ulaşma, eriştiği bilgiyi değerlendirerek yorumlayabilme, bilimsel araştırmalar yapabilme yeteneğini kazandırma amacı taşıyan yüksek lisans eğitimi ile öğrenciye başkasına bağımlı olmadan araştırma yapabilme, bilimsel konuları detaylarına inerek inceleyip yorum yapabilme, yeni sonuçlar elde edebilmek için yöntemler belirleyebilme yeteneği kazandırma amacına sahip doktora eğitiminin Pandemi sonrası geleceği üzerine kaynak tarama yöntemi ile yapılan araştırmalar derlenerek değerlendirme yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akcan, F. A., Onec, K., Annakkaya, A., Pehlivan , M., Karaduman , Z.O., Balbay , Ö., Çakar , N.D., Eravcı, F., Kaplan , Z., Şen, N., Odabaşı, N. & Koku, S. (2020), Pandemi Sürecinde Düzce Üniversitesi Hastanesi: Başhekimlik Yönünden, Konuralp Tıp Dergisi, 12 (1), 354 - 357.
  2. Akgün, Ö. E., Güleç, İ. & Topal, M. (2013). Lisansüstü Uzaktan Eğitim Öğrencilerinin Uzaktan Eğitime Yönelik Görüşleri, T. C. Sakarya Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, VI. Ulusal Lisansüstü Eğitim Sempozyumu, Sakarya.
  3. Aydıntuğ, N. (2021). Uzaktan Eğitimin Geleceği Toplantıları (E-Kitapçık), Biruni Üniversitesi.
  4. Başaran, M., Doğan, E., Karaoğlu, E. & Şahin, E. (2020). Koronavirüs (Covıd-19) Pandemi Sürecinin Getirisi Olan Uzaktan Eğitimin Etkililiği Üzerine Bir Çalışma, AJER - Academia Eğitim Araştırmaları Dergisi, 5(2), 368-397.
  5. Can, N. & Köroğlu, Y. (2020). Covıd-19 Döneminde Yaygınlaşan Uzaktan Eğitimin Değerlendirilmesi ve Eğitim Emekçileri Açısından İncelenmesi, Madde, Diyalektik ve Toplum, Cilt: 3, Sayı: 4.
  6. Ceviz, N. Ö., Tektaş, N., Basmacı, G. & Tektaş, M. (2020). Covid-19 Pandemi Sürecinde Üniversite Öğrencilerinin Uzaktan Eğitime Bakışı: Türkiye Örneği, Ulakbilge Sosyal Bilimler Dergisi, 52 (2020 Kasım), 1322–1335.
  7. Demiray, U. & İşman, A. (2001). History Of Distance Education, Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 0 (1).
  8. Dennis, M. (2020). How will higher education have changed after COVID-19?, Erişim Tarihi: 09.04.2021, https://www.universityworldnews.com

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

15 Kasım 2021

Gönderilme Tarihi

20 Mayıs 2021

Kabul Tarihi

19 Eylül 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 2021 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Akpınar, T., & Çakmakkaya, B. Y. (2021). PANDEMİ (COVID-19) SONRASI LİSANSÜSTÜ UZAKTAN EĞİTİM. Sosyal Bilimler Metinleri, 2021(1), 1-14. https://izlik.org/JA22ZU55FS
AMA
1.Akpınar T, Çakmakkaya BY. PANDEMİ (COVID-19) SONRASI LİSANSÜSTÜ UZAKTAN EĞİTİM. Sosyal Bilimler Metinleri. 2021;2021(1):1-14. https://izlik.org/JA22ZU55FS
Chicago
Akpınar, Teoman, ve Baki Yiğit Çakmakkaya. 2021. “PANDEMİ (COVID-19) SONRASI LİSANSÜSTÜ UZAKTAN EĞİTİM”. Sosyal Bilimler Metinleri 2021 (1): 1-14. https://izlik.org/JA22ZU55FS.
EndNote
Akpınar T, Çakmakkaya BY (01 Kasım 2021) PANDEMİ (COVID-19) SONRASI LİSANSÜSTÜ UZAKTAN EĞİTİM. Sosyal Bilimler Metinleri 2021 1 1–14.
IEEE
[1]T. Akpınar ve B. Y. Çakmakkaya, “PANDEMİ (COVID-19) SONRASI LİSANSÜSTÜ UZAKTAN EĞİTİM”, Sosyal Bilimler Metinleri, c. 2021, sy 1, ss. 1–14, Kas. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA22ZU55FS
ISNAD
Akpınar, Teoman - Çakmakkaya, Baki Yiğit. “PANDEMİ (COVID-19) SONRASI LİSANSÜSTÜ UZAKTAN EĞİTİM”. Sosyal Bilimler Metinleri 2021/1 (01 Kasım 2021): 1-14. https://izlik.org/JA22ZU55FS.
JAMA
1.Akpınar T, Çakmakkaya BY. PANDEMİ (COVID-19) SONRASI LİSANSÜSTÜ UZAKTAN EĞİTİM. Sosyal Bilimler Metinleri. 2021;2021:1–14.
MLA
Akpınar, Teoman, ve Baki Yiğit Çakmakkaya. “PANDEMİ (COVID-19) SONRASI LİSANSÜSTÜ UZAKTAN EĞİTİM”. Sosyal Bilimler Metinleri, c. 2021, sy 1, Kasım 2021, ss. 1-14, https://izlik.org/JA22ZU55FS.
Vancouver
1.Teoman Akpınar, Baki Yiğit Çakmakkaya. PANDEMİ (COVID-19) SONRASI LİSANSÜSTÜ UZAKTAN EĞİTİM. Sosyal Bilimler Metinleri [Internet]. 01 Kasım 2021;2021(1):1-14. Erişim adresi: https://izlik.org/JA22ZU55FS