Derleme

REKREATİF AKTİVİTELERİN TÜKETİM ÜRÜNLERİ SINIFLANDIRMASI BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ

31 Aralık 2018
PDF İndir
EN TR

REKREATİF AKTİVİTELERİN TÜKETİM ÜRÜNLERİ SINIFLANDIRMASI BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ

Öz

Bu çalışmanın amacı, son yıllarda giderek yaygınlık kazanmaya başlayan rekreatif aktiviteleri, tüketim boyutu yönüyle açıklamaktır. Bu amaç doğrultusunda, “Rekreatif aktiviteleri, tüketim ürünleri kapsamında sınıflandırabilmek mümkün müdür?” şeklinde ifade edilebilecek temel araştırma sorusu üzerine odaklanılmıştır. Bu soruya, tüketim ürünleri sınıflandırmasının, rekreatif aktiviteleri uygun bir şekilde yansıtması ve izah etme yeterliliği üzerinden yanıtlar verilmeye çalışılmıştır. Söz konusu yanıt arama çabası, literatür incelemesi üzerinden yürütülen kuramsal tartışma yöntemi aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Tüketim ürünleri sınıflandırmasına işletme ve pazarlama gibi bilim alanlarında yaygın bir şekilde başvurulmasına karşın, söz konusu sınıflandırma, spor bilimleri alanında yeterince tanınmamakta, dolayısıyla da kullanılmamaktadır. Her türlü tüketim ürününü, sahip olduğu niteliklere bağlı olarak açıklama ve kategorize etme olanağı sunan tüketim ürünleri sınıflandırması, rekreatif aktivitelerin de aynı anlayış doğrultusunda ele alınabilmesini mümkün kılmaktadır. Çalışma sonucunda, tüketim ürünleri sınıflandırmasının; rekreatif aktiviteleri, kendi sınırlılıkları içinde kalacak şekilde açıklayabilmeye olanak tanıdığı ve bu çalışmanın temel sorusunun, işletme bilim alanı ile spor bilimleri alanı arasındaki uyumlu bir dizi açıklamayı beraberinde getirdiği sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ardahan F. (2003). Turizmde Franchising ve Türk evi pansiyonları Franchising Model Önerisi ve Uygulaması. Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  2. Ardahan F, Turgut T. ve Kaplan K. (2016). Her Yönüyle Rekreasyon. Ankara: Detay Yayıncılık.
  3. Ardahan F. ve Kaplan Kalkan A. (2017), Açık Alan Rekreasyonunu Ortaya Çıkışı. (Ed. Faik Ardahan). Açık Alan Rekreasyonu. Ankara: Detay Yayıncılık.
  4. Argan M. (2007). Eğlence Pazarlaması. Detay Yayıncılık: Ankara.
  5. Aytaç Ö. (2006). Tüketimcilik ve Metalaşma Kıskacında Boş Zaman. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (11) 2006 / 1 : 27-53
  6. Barnett LA, Weber JJ. (2008). Perceived Benefits to Children from Participating in Different Types of Recreational Activities. Journal of
  7. Park & Recreation Administration, 26(3).
  8. Baud-Bovy M, Lawson F. (1998). Tourism and recreation: handbook of planning and design. Butterworth-Heinemann Ltd.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Spor Hekimliği

Bölüm

Derleme

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2018

Gönderilme Tarihi

18 Haziran 2018

Kabul Tarihi

25 Aralık 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018

Kaynak Göster

APA
Keskin, U., & Bayram, A. (2018). REKREATİF AKTİVİTELERİN TÜKETİM ÜRÜNLERİ SINIFLANDIRMASI BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ. Sportif Bakış: Spor ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 1-13. https://izlik.org/JA46CC75PW
AMA
1.Keskin U, Bayram A. REKREATİF AKTİVİTELERİN TÜKETİM ÜRÜNLERİ SINIFLANDIRMASI BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ. Sportif Bakış: Spor ve Eğitim Bilimleri Dergisi. Published online 01 Aralık 2018:1-13. https://izlik.org/JA46CC75PW
Chicago
Keskin, Uğur, ve Alican Bayram. 2018. “REKREATİF AKTİVİTELERİN TÜKETİM ÜRÜNLERİ SINIFLANDIRMASI BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ”. Sportif Bakış: Spor ve Eğitim Bilimleri Dergisi, Aralık 1, 1-13. https://izlik.org/JA46CC75PW.
EndNote
Keskin U, Bayram A (01 Aralık 2018) REKREATİF AKTİVİTELERİN TÜKETİM ÜRÜNLERİ SINIFLANDIRMASI BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ. Sportif Bakış: Spor ve Eğitim Bilimleri Dergisi 1–13.
IEEE
[1]U. Keskin ve A. Bayram, “REKREATİF AKTİVİTELERİN TÜKETİM ÜRÜNLERİ SINIFLANDIRMASI BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ”, Sportif Bakış: Spor ve Eğitim Bilimleri Dergisi, ss. 1–13, Ara. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46CC75PW
ISNAD
Keskin, Uğur - Bayram, Alican. “REKREATİF AKTİVİTELERİN TÜKETİM ÜRÜNLERİ SINIFLANDIRMASI BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ”. Sportif Bakış: Spor ve Eğitim Bilimleri Dergisi. 01 Aralık 2018. 1-13. https://izlik.org/JA46CC75PW.
JAMA
1.Keskin U, Bayram A. REKREATİF AKTİVİTELERİN TÜKETİM ÜRÜNLERİ SINIFLANDIRMASI BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ. Sportif Bakış: Spor ve Eğitim Bilimleri Dergisi. 2018;:1–13.
MLA
Keskin, Uğur, ve Alican Bayram. “REKREATİF AKTİVİTELERİN TÜKETİM ÜRÜNLERİ SINIFLANDIRMASI BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ”. Sportif Bakış: Spor ve Eğitim Bilimleri Dergisi, Aralık 2018, ss. 1-13, https://izlik.org/JA46CC75PW.
Vancouver
1.Uğur Keskin, Alican Bayram. REKREATİF AKTİVİTELERİN TÜKETİM ÜRÜNLERİ SINIFLANDIRMASI BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ. Sportif Bakış: Spor ve Eğitim Bilimleri Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2018;1-13. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46CC75PW