Introduction: Decrease in microbiota diversity increases risk of diabetes by increasing harmful metabolites and activating
insulin resistance pathways. Adequate prebiotic and probiotic food consumption may be a potential tool in order to prevent
type 2 diabetes.
Aim: The aim of the research was to examine at the relationship between probiotic and prebiotic consumption and the risk of type 2 diabetes.
Method: A cross-sectional research design was used in this study. Data was obtained from December 2021 and June
2022 using Personal Information Form, Assessment of Probiotic and Prebiotic Food Consumption Form, and Finnish Type 2 Diabetes Risk Questionnaire via online survey. General adults were included in this study. Univariate analysis, logistic and multiple linear regression analyses were conducted.
Results: Of 401 adults, 51.6% were male and 78.80% were under 45 years of age. 89% of the sample stated they consumed prebiotic-probiotics. Logistic regression analysis showed that prebiotic-probiotic consumption was not a significant predictor of low (p = 0.127), mild (p = 0.381), moderate (p = 0.819), high (p = 0.588) and very high risk of type 2 diabetes (p = 0.998). In the research, linear regression research revealed that there was no meaningful connection between prebiotic-probiotic consumption status and type 2 diabetes risk (β = -0.072; p = 0.151).
Conclusion: This research shown that using probiotics or prebiotics did not increase the risk of type 2 diabetes. Thus, more research is required to determine the relation between the usege of probiotics or prebiotics and the risk of type 2 diabetes.
This study was conducted according to the Declaration of Helsinki. The ethical approval was obtained from the Burdur Mehmet Akif Ersoy University's Clinical Research Ethics Committee (Date: 03.11.2021 number: GO 2021/373). The participants were given information about the aim and procedure of the study on the first page of the online survey before starting the study. The data of the participants was kept private in accordance with Google's privacy policies. Informed consent was obtained from all participants via the first page of the online survey.
Giriş: Mikrobiyota çeşitliliğindeki azalma, zararlı metabolitleri artırarak ve insülin direnci yolaklarını aktive ederek diyabet riskini artırmaktadır. Bu nedenle, yeterli prebiyotik ve probiyotik gıda tüketiminin tip 2 diyabetin önlenmesi için potansiyel bir araç olabileceği düşünülmektedir.
Amaç: Bu çalışmanın amacı prebiyotik ve probiyotik tüketimi ile tip 2 diyabet riski arasındaki ilişkiyi araştırmaktır.
Yöntem: Bu çalışmada kesitsel araştırma deseni kullanılmıştır. Veriler Aralık 2021 ve Haziran 2022 tarihleri arasında Kişisel Bilgi Formu, Probiyotik ve Prebiyotik Gıda Tüketiminin Değerlendirilmesi Formu ve Finlandiya Tip 2 Diyabet Risk Anketi kullanılarak çevrimiçi bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Sağlıklı yetişkinler bu çalışmaya dahil edilmiştir. Tek değişkenli analiz, lojistik ve çoklu doğrusal regresyon analizleri kullanılmıştır.
Bulgular: Araştırmaya katılan 401 yetişkinin 51,6%’sı erkek olup, 78,80%’i 45 yaşın altındadır. Örneklemin 89,5%’si prebiyotik ve probiyotik tükettiğini ifade etmiştir. Lojistik regresyon analizi prebiyotik-probiyotik tüketiminin düşük (p = 0,127), hafif (p = 0,381), orta (p = 0,819), yüksek (p = 0,588) ve çok yüksek tip 2 diyabet riskinin (p = 0,998) anlamlı bir belirleyicisi olmadığını göstermiştir. Çalışmada doğrusal regresyon analizi prebiyotik-probiyotik tüketme durumu ile tip 2 diyabet riski arasında anlamlı bir ilişki olmadığını göstermiştir (β = -0,072; p = 0,151).
Sonuç: Bu çalışma, prebiyotik veya probiyotik tüketiminin tip 2 diyabet riski ile ilişkili olmadığını göstermiştir. Bu nedenle, prebiyotik veya probiyotik tüketimi ve tip 2 diyabet riskini inceleyen daha çok araştırmanın literatüre kazandırılmasına ihtiyaç bulunmaktadır.
Diabetes Mellitus prebiyotikler probiyotikler tip 2 yetişkin
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Dahili Hastalıklar Hemşireliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Temmuz 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 3 Ağustos 2024 |
Gönderilme Tarihi | 1 Şubat 2024 |
Kabul Tarihi | 8 Mayıs 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi'nin içeriği Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.