Derleme

GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR

Cilt: 3 Sayı: 1 2 Mayıs 2018
PDF İndir

GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR

Öz

Dünyadaki nüfusun hızla artmasıyla birlikte temel ihtiyaçların karşılanması için gen teknolojisi gelişimi de hızlanmıştır. Kısa zamanda tarım ürünlerinden daha çok verim almak, besin içerikleri üzerinde çalışarak zenginleştirilmiş ürünler elde etmek, nüfusun artmasıyla ortaya çıkan hastalıkların gelişimine karşı çözüm üretebilmek biyoteknoloji sayesinde mümkün olmuştur. A vitamini eksikliği için geliştirilmiş altın pirinç (golden rice), diyabet hastaları için verimli bir şekilde insülin üretilmesini sağlayan genetiği değiştirilmiş bakteriler, açlık problemi ile mücadele etmek için verim düzeyi yüksek veya besin içerikleri zenginleştirilmiş bitkiler, daha fazla et ve süt üretimi için büyüme hormonu arttırılmış hayvanlar bu teknolojinin ürünleridir. Dünya genelinde genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) kullanımı yıldan yıla artış göstermektedir. Genetiği değiştirilmiş organizma olarak hayatımıza giren bu gen teknolojisi, faydaları kadar bazı sorunları da beraberinde getirmiştir. Doğadaki türlerin dağılımı ve bunlar arasındaki denge üzerine olumsuz etkileri, bitkilerde oluşan toksik etkiler, antibiyotiklere karşı dirençli gen gelişimi nedeniyle patojenlere karşı mücadelenin zorlaşması, genler arası transferler dolayısıyla alerjik reaksiyon riskinin artması genetiği değiştirilmiş organizmalar ile ilgili soru işaretlerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Tüm bu olumlu ve olumsuz etkiler ülkelerin genetiği değiştirilmiş organizma teknolojisine karşı yaklaşımlarını etkilemiştir. Genetiği değiştirilmiş organizmaların dünya genelindeki kullanım alanları, kullanım sıklığı, değerlendirilmesi, mevzuat uygulamaları ve etiketlemenin önemi ülkelere göre değişiklik göstermektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1- ABACI, Z. M., ve ABACI, Z. T., “İnönü Üniversitesi Biyoloji Ve Gıda Mühendisliği Bölümü Öğrencilerinde Genetiği Değiştirilmiş Organizma Bilinci Ve Bilgi Düzeyi”, Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(2), 31-37, 2014.
  2. 2- ARUN, Ö. Ö., MURATOĞLU, K., ve EKER, F. Y., “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Kavramına Genel Bakış”, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 41(1), 113-123, 2015.
  3. 3- ATSAN, T., ve KAYA, T. E., “Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların (GDO) Tarım Ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri”, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2), 1-6, 2008.
  4. 4- BAYRAÇ, A.T., KALEMTAŞ, G., BALOĞLU, M.C., KAVAS, M. : Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar: 3. Basım. 25-40, Odtü Yayıncılık, Ankara, 2014.
  5. 5- BEZİRGANOĞLU, İ., “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar Ve Biyogüvenlik”, Pegem Atıf İndeksi, 1-289, 2017.
  6. 6- BOSTAN, A., ve GÜN, S., “Türkiye’de Genetiği Değiştirilmiş Gıda Ve Yem Konusunda Mevzuat Uygulamaları ve Denetimler”, Jotaf / Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(1), 90-98, 2013.
  7. 7- BÜYÜKÜNAL, S. K., “Genetiği Değiştirilmiş Organizma Gerçeği”, İnfovet Hayvan Sağlığı Sektörü Dergisi, 9, 18-26, 2004.
  8. 8- ÇATALBAŞ, T., SAVAŞ, H.B., GÜLTEKİN, F., ‘’Genetiği Değiştirilmiş Gıdalar ve İnsan Sağlığına Etkileri’’, Acta Medica Alanya, 3(1), 58-63, 2017.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Beslenme ve Diyetetik

Bölüm

Derleme

Yazarlar

Cennet Çelik Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

2 Mayıs 2018

Gönderilme Tarihi

2 Ocak 2019

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Çelik, C., Muslu, M., & Persil Özkan, Ö. (2018). GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR. Sağlık Bilimleri ve Yaşam Dergisi, 3(1). https://izlik.org/JA33TR75XC
AMA
1.Çelik C, Muslu M, Persil Özkan Ö. GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR. SBYD. 2018;3(1). https://izlik.org/JA33TR75XC
Chicago
Çelik, Cennet, Mücahit Muslu, ve Özlem Persil Özkan. 2018. “GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR”. Sağlık Bilimleri ve Yaşam Dergisi 3 (1). https://izlik.org/JA33TR75XC.
EndNote
Çelik C, Muslu M, Persil Özkan Ö (01 Mayıs 2018) GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR. Sağlık Bilimleri ve Yaşam Dergisi 3 1
IEEE
[1]C. Çelik, M. Muslu, ve Ö. Persil Özkan, “GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR”, SBYD, c. 3, sy 1, May. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA33TR75XC
ISNAD
Çelik, Cennet - Muslu, Mücahit - Persil Özkan, Özlem. “GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR”. Sağlık Bilimleri ve Yaşam Dergisi 3/1 (01 Mayıs 2018). https://izlik.org/JA33TR75XC.
JAMA
1.Çelik C, Muslu M, Persil Özkan Ö. GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR. SBYD. 2018;3. Available at https://izlik.org/JA33TR75XC.
MLA
Çelik, Cennet, vd. “GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR”. Sağlık Bilimleri ve Yaşam Dergisi, c. 3, sy 1, Mayıs 2018, https://izlik.org/JA33TR75XC.
Vancouver
1.Cennet Çelik, Mücahit Muslu, Özlem Persil Özkan. GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR. SBYD [Internet]. 01 Mayıs 2018;3(1). Erişim adresi: https://izlik.org/JA33TR75XC