Teorik Makale

NATO ÜYELİĞİNDEN ÖNCE VE SONRA SLOVAKYA'NIN GÜVENLİK VE SAVUNMA İKİLEMİ- CSDP (ORTAK GÜVENLİK VE SAVUNMA POLİTİKASI) KAPSAMINDA YENİ BİR KİMLİK NASIL İNŞA EDİLDİ?

Cilt: 4 Sayı: 3 27 Eylül 2024
PDF İndir
EN TR

NATO ÜYELİĞİNDEN ÖNCE VE SONRA SLOVAKYA'NIN GÜVENLİK VE SAVUNMA İKİLEMİ- CSDP (ORTAK GÜVENLİK VE SAVUNMA POLİTİKASI) KAPSAMINDA YENİ BİR KİMLİK NASIL İNŞA EDİLDİ?

Öz

Soğuk Savaş Dönemi ardından Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla, bu ülkeden ayrılan Doğu Avrupa ülkeleri büyük bir dönüşümü yaşamış ve güvenlik ve ekonomik kaygılarının bir sonucu olarak Avrupa Birliği ve NATO’ya üye olmak istemişlerdir. Bunun altında yatan ana neden böylece arzu ettikleri güven ve huzura bir an önce kavuşmak istemeleriydi. Ancak zaman içinde bu konuda hemen sonuç alamayacaklarını ve bu suretle endişelerini gidermelerinin mümkün olmadığını anlamakta gecikmediler. Ne NATO ne de Avrupa Birliği güvenlik endişelerini gidermediği gibi savunma harcamalarını daha da artırmak zorunda kaldıkları herkes tarafından görüldü. Bu ülkelerden birisi de şüphesiz Slovakya olmuştu. Kimlik inşası; kimlikler üzerinden yaşanan, ötekileştirme, birleştirme, bütünleştirme, gelişme, ayrıştırma ya da çözülme gibi süreçleri açıklayan bir kavram olarak açıklanmaktadır. Kimlik inşası diğer yandan var olma süreçlerinin ayrılmaz bir parçasıdır ve kültürel birikimle şekillenen kimlik, benzeşmenin, kaynaşmanın veya çözülmenin alanı olarak hem bir araya getirici hem de ayrıştırıcı bir özelliğe sahiptir. Bu makalede bir Doğu Avrupa ülkesi olan Slovakya’nın NATO üyeliği öncesi ve sonrasına odaklanılarak, Avrupa Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası kapsamında yeni bir kimlik inşasını nasıl inşa etmeye çalıştığı ve bu doğrultuda güvenlik ve savunma alanında yaşadığı güvenlik ikilemleri açık kaynaklardan elde edilen bilgiler ışığında incelenecek ve bu ülkelerin yaşadıkları sıkıntılara ve bir türlü ulaşamadıkları güvenlik ihtiyacına literatür taraması ile bilimsel bir açıklama getirilmeye çalışılacaktır. Araştırma genel olarak Slovakya ve yakın çevresinde bir oranda da Vişegrad ülkeleri esas alınarak sürdürülmüştür. Şüphesiz aynı sıkıntının diğer Doğu Avrupa ülkelerinde de az ya da çok yaşandığı görülmektedir. Yapılan araştırma, aynı zamanda bu bölgelerde güvenlik ihtiyacının giderilmesine yönelik daha gerçekçi bir yapılanmanın nasıl olması gerektiği konusu üzerinde de bazı önerileri ortaya koyacaktır.

Anahtar Kelimeler

Güvenlik , OGSP , Kimlik , Sosyal Yapılandırmacılık , Vişegrad Grubu

Kaynakça

  1. Acar, Merve. (2018). “Yunan Milliyetçiliğinin Oluşumu ve Modern Yunanistan’da Milliyetçi Tarih Yazımı, Barış Araştırmaları ve Çatışma Çözümleri Dergisi, Cilt 6, Sayı:2.
  2. Arkonaç, Sibel. (2017). Eleştirel Psikoloji, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  3. Alpar, Güray. (2021). Uluslararası İlişkilerde Stratejiyi ve Coğrafyayı Anlamak, Konya: Palet Yayınları.
  4. Alpar, Güray. (2023). Kültür İletişim ve Diplomasi, Konya: Palet Yayınları.
  5. Alpar, Güray. (2023a). From Geopolitic to Geostrategy, Konya: Palet Yayınları.
  6. Alpar, Güray. (2023b). Stratejik Öngörü ve Uyanma Zamanı, Konya: Palet Yayınları.
  7. Beblavy, Miroslav and Beblava, Emilia, (2014). The Changing Faces of Europeanisation: How Did the European Union Influence Corruption in Slovakia Before and After Accession? (May 5, 2014). Europe-Asia Studies, 66:4, 536-556, DOI: 10.1080/09668136.2014.899767.
  8. Bútora, M., & Bútorová, Z. (1993). Slovakia: The Identity Challenges of the Newly Born State. Social Research, 60(4), pp.705–736. http://www.jstor.org/stable/40971007Chovančík, Martin. (2008). Vývoj bezpečnostnej politiky Slovenskej republiky od roku 1998 [Development of Security Policy of the Slovak Republic since 1998] (Brno: Masarykova Univerzita, 2008), 13.
  9. Čižik, Tomáš. (2020). Security perception and security policy of the Slovak Republic, 1993–2018, Defense & Security Analysis. DOI: 10.1080/14751798.2020.1831228.
  10. Deborah L. Michaels & E. Doyle Stevick. (2009). Europeanization in the ‘other’ Europe: writing the nation into ‘Europe’ education in Slovakia and Estonia, Journal of Curriculum Studies, 41:2, pp.225-245. DOI: 10.1080/00220270802515919.

Kaynak Göster

APA
Alhilmee, Z. G. (2024). NATO ÜYELİĞİNDEN ÖNCE VE SONRA SLOVAKYA’NIN GÜVENLİK VE SAVUNMA İKİLEMİ- CSDP (ORTAK GÜVENLİK VE SAVUNMA POLİTİKASI) KAPSAMINDA YENİ BİR KİMLİK NASIL İNŞA EDİLDİ? SDE Akademi, 4(3), 405-430. https://doi.org/10.58375/sde.1513203