BibTex RIS Kaynak Göster

Denizli Atatürk Ve Etnografya Müzesi'nde Bulunan Serinhisar İlçesi Yöresel Kadın Giysileri

Yıl 2012, Cilt: 5 Sayı: 9, 109 - 129, 02.07.2012

Öz

Türk kültürünün en zengin ve en gösterişli dallarından biri olan kadın giyimi, yöresel giysilerin içinde önemli bir yere sahiptir. Bu yöresel giysilerin saklanması, belgelenmesi ve korunması açısından müzelere önemli görevler düşmektedir. Denizli ili Atatürk ve Etnografya Müzesinde Serinhisar ilçene ait geçmişte kullanılan yöresel kadın giyim elemanlarının en eski örneklerini bulmak mümkündür. Bu çalışmada Müzenin etnografya seksiyonu envanterine kayıtlı olan, ilçeye ait 40 adet giyim elemanından faklı özellikteki 16'sı ele alınmıştır. Giyim elemanları, aksesuarlar ve takılar olmak üzere 3 bölümde sınıflandırılmış ve envanter bilgilerinden yararlanılarak fotoğraflarla anlatılmıştır. Giyim elemanları; üç etek, şalvar, cepken, göynek, takunya, aksesuarlar; peştamal, tel kırma, krep ve sarı dastar, takılar; gümüş bilezik, sarı bilezik ve küpedir. Bu çalışmayla, Atatürk ve Etnografya Müzesinde korunan Serinhisar ilçesine ait giyim elemanları kumaş, renk, süsleme ve dikiş özellikleri açısından incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Denizli İli Atatürk ve Etnografya Müzesi, Serinhisar İlçesi, Giyim, Süslenme.


Abstract
Women clothing, one of the richest and most pretentious branches of Turkish culture, holds a significant status in traditional clothes. Museums have a crucial role in the preservation, documentation and protection of such traditional clothes. It is possible to see the oldest examples of traditional women clothing items used in the past in Serinhisar, Denizli in Atatürk and Ethnography Museum. In this study, 16 distinct clothing items out 40 belonging to the town and registered to the inventory of the ethnography section of the museum have been studied. Items have been classified as dressing components, accessories and jewelry and described by photographs, making use of inventory information. Dressing components are three skirts, trousers, jacket, göynek, slippers; accessories are waist cloth, wire break, crepes and yellow dastar; jewelry items are silver bangles, yellow bracelets and earrings. In this study, clothing items that belong to Serinhisar and are kept in Atatürk and Ethnography Museum have been studied in terms of their fabrics, colors, ornamentation, and sewing properties.

Key Words: Denizli in Atatürk and Ethnography Museum, Serinhisar dıstrıct, clothing, ornamentation.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gülfizar Çaylı Bu kişi benim

Filiz Ölmez Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 2 Temmuz 2012
Gönderilme Tarihi 2 Temmuz 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 5 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA Çaylı, G., & Ölmez, F. (2012). Denizli Atatürk Ve Etnografya Müzesi’nde Bulunan Serinhisar İlçesi Yöresel Kadın Giysileri. Art-E Sanat Dergisi, 5(9), 109-129. https://doi.org/10.21602/sgsfsd.37483
Art-e 12/1/2011 yılından sonraki sayıları tam metin olarak, 12/1/2008 yılından sonraki sayıları ise indeks olarak EBSCO'da Art Source isimli veri tabanında yer almaktadır.