BibTex RIS Kaynak Göster

Çağdaş Sanatta Görsel ve Kavramsal Bir İmge Olarak Yazının Kullanımı

Yıl 2014, Cilt: 7 Sayı: 14, 233 - 263, 08.01.2014
https://doi.org/10.21602/sgsfsd.39186

Öz

Duygu, düşünce ve kavramların birer imgeye dönüştürülmesi ile oluşan görsel ve yazılı anlatım dili, geçmişten günümüze mağara duvarları, kil tablet, papirüs, parşömen, kâğıt, duvar, tuval ve sayısal ekran gibi taşıyıcılar aracılığıyla yaşamın her alanında iletişim kurma yöntemlerinden biri olarak varlığını sürdürmektedir. Resim-yazı ile başlayan görsel iletişim kurma süreci yazıyı oluşturan işaretlerin aynı zamanda birer göstergeye dönüşmesine ve sanatsal bir anlatım dili olarak da kullanılmasına yol açmıştır. Bu çalışmanın amacı, 1960 ve sonrası yazıyı görsel bir anlatım dili olarak kullanan çağdaş sanatçıların eserlerini incelemek ve sanatta yazının görsel bir anlatım dili olarak yerini değerlendirmektir. Yazı ve sanat arasındaki ilişkinin tarihsel süreci, yazının görsel bir dil olarak kullanılma biçimi ve çağdaş sanat alanındaki yeri alanyazın incelemesi olarak ele alınmıştır. Yazıyı kullanan çağdaş sanatçıların eserleri incelenmiştir. Eserler incelendiğinde yazının ağırlıklı olarak görsel ve kavramsal bir anlatım dili olarak kullanıldığı, kelimeler ya da cümlelerin kavramsal ve tipografik anlam bakımından birbirleriyle örtüştüğü görülmüştür.

-

Yıl 2014, Cilt: 7 Sayı: 14, 233 - 263, 08.01.2014
https://doi.org/10.21602/sgsfsd.39186

Öz

 Being  created  by  transforming  emotions,  ideas  and  concepts  into  images;  visual  and  written  expressions  have  always  been  a  way  to  communicate  in  all  areas  of  life  by  means  of  cave  walls,  clay  tablets,  papyruses,  parchments,  paper,  walls,  canvases  and  numeric  screens.  The  process   of   visual   communication,   which   started   with   hieroglyphs,   caused   signs   to   change  into  indicators  and  to  be  used  as  an  artistic  way  of  expression.  The  purpose  of  this  study  is  to  examine  the  artworks  of  contemporary  artists  using  script  as  a  way  of  expression  after  1960  and   to   evaluate   script   in   art   as   a   visual   way   of   expression.   The   historical   process   of   the  relationship  between  script  and  art,  using  script  as  a  visual  expression  method  and  its  place  in   contemporary   art   have   been   evaluated   as   a   literature   examination.   The   artworks   of  contemporary  artists  who  used  scripts  have  been  assessed.  As  a  result  of  the  examination  of  artworks,   it   was   seen   that   script   was   used   mostly   as   a   visual   and   conceptual   way   of  expression  and  that  words  or  sentences  match  up  with  each  other  in  terms  of  conceptual  and  typographic  meanings.      

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Düriye Kozlu

Şirin Benuğur

Yayımlanma Tarihi 8 Ocak 2014
Gönderilme Tarihi 25 Eylül 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 7 Sayı: 14

Kaynak Göster

APA Kozlu, D., & Benuğur, Ş. (2014). Çağdaş Sanatta Görsel ve Kavramsal Bir İmge Olarak Yazının Kullanımı. Art-E Sanat Dergisi, 7(14), 233-263. https://doi.org/10.21602/sgsfsd.39186
Art-e 12/1/2011 yılından sonraki sayıları tam metin olarak, 12/1/2008 yılından sonraki sayıları ise indeks olarak EBSCO'da Art Source isimli veri tabanında yer almaktadır.